Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Benkovčani u novu 2020. s proračunom od 140,3 milijuna kuna

28.12.2019. 11:00


Građani Benkovca i čak 41-og benkovačkog naselja u novu 2020. godinu ulaze s proračunom u iznosu od čak 140.311.141 kunu. Kako je ovogodišnji proračun donesen u iznosu od 86.374.094 kuna, povećanje je čak 38,4 posto ili 53.937.047 kuna
Pod predsjedanjem Borisa Ercega, predsjednika Vijeća, nazočilo je 16 od 17 vijećnika, nedostajao je Jovan Bojanić (DSS). Proračun je prošao jednoglasno, rezultatom 16:0.


Tri nova gradska vijećnika
Za proračun su glasovali: Boris Erceg, Dragan Balukčić (novi vijećnik umjesto Marije Orlović), Milica Stijepić, Ante Erlić, Romeo Čerina, Krešimir Marić, Nikola Šegota i Branko Arbanas (HDZ), Jere Ledenko iz HSP-a (novi vijećnik umjesto Branka Kutije iz HDZ-a) te Branko Guzić, Josip Kamber, Borna Nimac i Jure Prgomet, Vice Brkljača (novi vijećnik umjesto Sanje Perica) i Zoran Ledenko (nezavisna lista Frane Tokića), kao i Djuka Katarina Vrcelj (SDSS).
Upravnom odjelu za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj predviđen je iznos od čak 91.005.137 kuna ili 64,8 posto proračuna. Upravnom odjelu za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti 39.263.637 kuna ili 28 posto. Za proračunske korisnike programe, aktivnosti i projekte proračunska sredstva iznose 20.046.137 kuna ili 14,3 posto ukupnih gradskih prihoda: Gradska knjižnica 971.000 kn, Dječji vrtić Bubamara 6.101.937 kn, Javna vatrogasna jedinica 4.364.000 kn, Zavičajni muzej 7.734.200 kn i Centar sv. Ante 875.000 kn.


Sporazum benkovačkog i zadarskog Vodovoda
Za razvoj športa, kulture, odgoja i obrazovanja iznos je 3.577.500 kuna, za predškolski odgoj 1.240.000 kuna, socijalnu skrb 1.460.000 kuna, za zaštitu od požara 140.000 kuna, program zapošljavanja i socijalnog uključivanja Zaželi 700.000 kuna itd.
U nastavku sjednice vijećnici su za 2020. godinu usvojili Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda na području koje pokriva Grad Benkovac te Odluku o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, Zaključak o prihvatu dara i sklapanju Ugovora o darovanju.
S devet glasova za, 5 protiv i jednim suzdržanim glasom dana je suglasnost Vodovodu i odvodnji d.o.o. Benkovac za potpisivanje Sporazuma s društvom Vodovod d.o.o. Zadar.
Vijećnici su prihvatili Odluku o dopuni Odluke o proglašenju statusa javnog dobra u općoj uporabi – nerazvrstane ceste za nekretnine na području koje pokriva Grad Benkovac po naseljima te Odluku o ustrojstvu Gradske uprave Grada Benkovca koja je izglasana s 9 glasova za, 4 protiv i 2 suzdržana glasa.




Oporba napustila tematsku sjednicu
Istoga dana održana je 18. (tematska) sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca koja je sazvana na prijedlog vijećnika s Nezavisne liste Frane Tokića na temu Financijsko poslovanje Grada Benkovca i Trgovačkih društava kojima je Grad Benkovac većinski vlasnik (Vodovod i odvodnja Benkovac d.o.o. i Benković d.o.o.).
Kako piše na službenom portalu Grada Benkovca (benkovac.hr) u ime kluba vijećnika Nezavisne liste Frane Tokića, vijećnik Jure Prgomet istaknuo je nezadovoljstvo jer nisu dobili tražene materijale iako su poslali zahtjev za nadopunom. Stoga su zatražili da se u što skorijem roku sazove nova tematska sjednica s dostavljenim materijalima.
Nakon zahtjeva i prijedloga vijećnika Jure Prgometa, svih šestero vijećnika Nezavisne liste Frane Tokića napustili su sjednicu.


Izvješća pročelnice i direktora Vodovoda i Benkovića
Potom je o poslovanju Grada Benkovca je govorila Ljiljana Čerina Bljaić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, dok su svoje izvještaje dali i direktori spomenutih poduzeća Hrvoje Bura i Ivan Mitrović.
Nakon navedenih izvješća donesen je Zaključak koji glasi:
»Grad Benkovac, pa tako i trgovačka društva Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac i Benković d.o.o. Benkovac, koji su u većinskom vlasništvu Grada Benkovca, u skladu sa zakonom povjerenom samoupravnom djelokrugu odnosno registriranim djelatnostima, savjesno, transparentno i uredno vode financijsko poslovanje.                                 
Proračun Grada Benkovca, Odluka o izvršenju proračuna, te financijska izvješća potvrđena su od Gradskog vijeća Grada Benkovca, te su javno objavljena u Službenom glasniku Grada Benkovca, a tako i na Internet stranicama Grada, te su dostavljena nadležnom ministarstvu.
Sva kreditna zaduženja u obliku redovnih kredita nisu namijenjena redovitom poslovanju i tekućim obvezama Grada Benkovca, već služe da bi se premostilo financiranje obveza proizašlih iz provedbe projekata sufinanciranih od strane EU, a sve radi razvitka grada Benkovca, te poboljšanja kvalitete života svih njegovih stanovnika.«