Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prva pomoć jutro nakon slavljenja

29.12.2019. 17:00


 
Jednostavno, slavi se na sve strane, danima. I još ćemo. Ovo je prvi val koji je prošao, čeka nas još doček Nove Godine. Ni na kraj pameti mi ne pada suzdržavati se. Organizam je pod masivnim udarom šećera, masti, alkohola… I nema bijega. Mame, bake tete spremaju i kuhaju i ne poznajem nikoga dovoljno hrabrog da odbije tanjur koji ti osvane u rukama u koju god kuću dođeš. Posljedice bi mislim mogle biti strašne. Ne bih znala sa sigurnošću, jer se još nikada nisam usudila odbiti, naprosto mi je drago živjeti, a mislim da bi me drage i dobre domaćice zatukle prije nego što bi pobjegla do vrata. Ako je netko izveo tako hrabar čin i preživio da o tome priča, molim da mi se javi i otkrije svoju tajnu uspjeha.
Ako pak bijeg pokušamo izvesti prema gradu, šetnji, kavi s prijateljima, ta kava nema ništa kave, ali zato ima poprilično promila alkohola ovih dana. I opet – probaj odbiti!?!
Pa ako ne možeš spriječiti, možeš pokušati bar zaliječiti.
Onaj odvratan osjećaj glavobolje, mrzovolje, teškog i uznemirenog želuca, umora, tromosti i nejasnih misli u glavi, ako ih uopće mislima možemo zvati ujutro nakon fešte je prisutan čak i ako nismo niti kap alkohola popili.
E sad, kako bi kuhanje bilo čega značilo ući u kuhinju koja je trenutno pod vrlo nervoznom dominacijom naših milih mama i baka, prva pomoć mora biti i laka i brza za konzumaciju.
Pa tako vrlo jednostavno se svodi uglavnom na napitke. I oni moraju moći pobijediti par osnovnih problema. A to su: dehidracija organizma, manjak nekih važnih vitamina i elektrolita, uneređeni tlak. Zatvor i općenito problemi sa probavom, i jadna beskrajno opterećena jetra, bubrezi, žuč…
Prva i osnovna, te ujedno najjednostavnija pomoć je voda. I to u velikim količinama. Iako će nam i tijelo to samo vjerojatno reći u obliku neutažive žeđi, ona nam je potrebna za metaboličke detoksikacijske procese u našem organizmu, ali nipošto na način da se popije naiskap velike količine vode. Za uspostavljanje ravnoteže u probavi, kao i na razini enzimskih sustava, potrebna je postupna hidratacija, pijenjem 1 čaše vode svakih 45-60 minuta. Na taj način bubrezi će moći regulirati krvni tlak, kao i razinu elektrolita, bez da dođe do nuspojava.
Vitamini koji su nam esencijalni da bi brzo sebi došli su vitamin C i vitamini B kompleksa. Zato u vodu možemo dodati limun, med, đumbir, jabučni ocat. Vitamin C, vitamin E, selen kao primarni antioksidansi te polifenoli i fitokemikalije, između ostalog, štite stanice od oksidativnih oštećenja. Dobro su poznati izvori vitamina C- naranče, mandarine, borovnice, peršin, selen se nalazi najviše u brazilskom oraščiću, vitamin E može se naći npr. u bademima i orasima, a polifenole valja u ovom programu prehrane obilno crpsti iz raznobojnog voća i povrća -borovnice, brusnice, šljive, brokula…
Što nas dovodi do sljedećeg napitka koji spašava. Praktički otvorimo mikser i u njega strpamo jabuke, mandarine, borovnice, naranče, šljive, banane, celer, ciklu, bajame, orahe, avokado, kivi, grejpfrut, đumbir… Sve što nađete u kuhinji osim kolača i janjetine Đumbir će smanjiti mučninu, potaknuti rad probavnog sustava, ublažiti nadutost i plinove ima odlična antioksidativna svojstva koja će ojačati imunitet Jabuke, celer i šljive će vlaknima i pektinima pokrenuti peristaltiku crijeva (ritmičko pokretanje i guranje hrane kroz crijeva). Ili narodski rečeno-potjerati vas u wc i riješiti muke zatvora. Vitamin C osim antioksidativne štete, pomoći kod apsorpcije niza elemenata bez kojih uredno ostanemo u divljanjima za blagdanskim stolom služi i kao budilica. Naprosto će nam očistiti mutež u glavi bolje od kave.
Jogurt, kefir i slični derivati od mlijeka srede kiselinu u želucu, osvježe i nahrane naše dobre bakterije u crijevima. To će nam osim dobre probave garantirati i instant osvježenost, jer su esencijalni za kompleks B vitamina, a oni su zaštitnici naših živaca, ali i procesa izvlačenja energije iz hrane.
I zvijezda svega – kupus. Čisti jetru od toksina, daje vitamin C, B kompleks, vlakna.. Zaokružuje sve potrebno za oporavak. Zato je i sreća da se naše ženice potrude da sarmu jedemo svih ovih dana, između, nakon, poslije i danima…
A mi ukratko možemo zeleni čaj sa đumbirom i sikavicom. Puno vode sa limunom, medom i jabučnim octom. Voćni smuti od svega i svačega. Jogurte.
I biti ćemo kao novi za još jedan obračun – onaj za par dana. Sretna nam svima Nova Godina, i samo hrabro, važno je preživjeti, sve ostalo je rješivo!