Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽRTVE RATA Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata očekuje pomoć Ministarstva branitelja

27.12.2020. 09:42


Zadarska Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata ustrajno radi na podizanju spomenika svim civilnim žrtvama Domovinskog rata. Predsjednica Udruge, Ljubica Krcić, već je kontaktirala niz ustanova kako bi projekt u čast svim poginulim civilima naše županije konačno bio priveden kraju.
Trenutno im je najvažnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa parka kraj stare Tehničke škole u kojoj bi spomenik bio podignut s obzirom da je riječ o vlasništvu države:


Konzervatori zatražili dokumentaciju
– Udruga ažurno radi na spomeniku koji bi trebao biti podignut u Zadru. S Gradom smo održali dva jako kvalitetna sastanka na kojima smo inzistirali na postavljanju spomenika u parku Jarule pokraj stare Tehničke škole. Prihvatili su naš prijedlog, a Grad sve ovo vrijeme stoji iza nas. Bit će to spomenik obitelji koji će prikazivati majku, oca i dijete, a kako je autor idejnog projekta Dragan Kwiatkowski, na žalost, preminuo, javili smo se konzervatorima koji su od nas zatražili dokumentaciju. Imam i informaciju da područje toga parka nije u vlasništvu Grada, već u državnom vlasništvu te ćemo se ovih dana obratiti ministarstvu koje se bavi državnom imovinom – kaže gospođa Krcić, napominjući kako se je konzultirala i sa savjetnikom gradonačelnika Branka Dukića za branitelje, Tihomirom Bakarićem, kako bismo požurili procedura podizanja spomenika.
Nada se kako će, unatoć rješavanju vlasničkih odnosa nad ovim terenom, spomenik biti što prije podignut jer civilne žrtve rata to i zaslužuju:
– Saznali smo da je Grad još prije godinu da zatražio vlasništvo nad ovim parkom te vjerujemo da će to i biti odobreno. Gradskoj tvrtki Nasadi još moramo dostaviti dopis o tome da se podizanjem spomenika ne bi pričinila nikakva šteta stablima, odnosno da se ništa ne bi trebalo sjeći. Već znamo tko će nam raditi spomenik i tko će nam raditi kamen. Na spomeniku neće biti nikakvog teksta, već će na postolju pisati nekoliko rječi i zahvala Gradu Zadru – ističe čelnica Udruge.


Vlasništvo najteži dio
– Udruga će se javiti na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi nam financijski pomogli u podizanju spomenika koji će koštati 280.000 kuna s PDV-om. Nakon dozvole Konzervatorskog odjela, obratit ćemo se gradskom Uredu za kulturu i šport koji zahtjev dalje prosljeđuje Gradskoj upravi, ona ga odobrava i nakon toga s ovim se prijedlogom ide na Gradsko vijeće. Nadamo se da bi spomenik mogao biti podignut iduće godine, a najteži nam je dio sada vlasništvo nad parkom u kojemu bi bio podignut spomenik – poručuje na kraju gospođa Krcić.




»Nakon dozvole Konzervatorskog odjela, obratit ćemo se gradskom Uredu za kulturu i šport koji zahtjev dalje prosljeđuje Gradskoj upravi, ona ga odobrava i nakon toga s ovim se prijedlogom ide na Gradsko vijeće. Nadamo se da bi spomenik mogao biti podignut iduće godine
Ljubica Krcić