Čitanje može zaliječiti duh i tijelo, prevenirati socijalnu isključenost i emocionalnu otupljenost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Interaktivna radionica Manufakture ideja u Domu u Biljanima Donjim
Polaznike smo motivirali pitajući se što je biblioterapija, »vođeno čitanje« ili promicanje terapijskog djelovanja književnosti te kako čitanje može zaliječiti duh i tijelo, pomoći da se osjećamo bolje, da preveniramo socijalnu isključenost, emocionalnu otupljenost i slično te da aktivno sudjelujemo u svom starenju. Radili smo u grupama kroz metodološki pripremljene radionice, istaknula je Katić
Elvira KATIĆ
Nakon šest radionica iz Manufakture ideja najavili su osnivanje Kluba čitatelja

U Domu za starije u Biljanima Donjim ovih je dana održana posljednja u nizu radionica s korisnicima Doma, koju su vodili volonteri i članovi udruge Manufaktura ideja, predvođeni predsjednicom Elvirom Katić. Elvira Katić hrvatska je književnica, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka. Uz književna djela koja je objavila bavi se i književnom kritikom. Suradnice u programu bile su joj Marija Špaleta, mag. paed., psihoterapeutkinja pod supervizijom/specijalizantica transakcijske analize, područje psihoterapija i Marija Nola Škifić, studentica psihologije, na Sveučilištu u Zagrebu. Realizaciju ovog programa potpomogla je Zadarska županija i Centar za poduku Tempero - Zadar, a u radu su sudjelovali i brojni volonteri.

Posebno prilagođeni komadi proze i poezije

Katić, s kojom smo razgovarali o projektu »Biblioterapija«, kaže kako su druženja sa štićenicima Doma bila vrlo zanimljiva, iznenađujuća i pozitivna.
- Njihove reakcije na naša zajednička druženja i cijeli projekt bile su izvrsne. Imali smo jedinstvenu priliku družiti se s iznimnim ženama i muškarcima, koji su se aktivno uključili u sve aktivnosti koje smo za njih isplanirali. Druženja smo počeli s raznim interaktivnim igrama za osobe treće dobi. Za njih smo pripremili i posebno prilagođene komade proze i poezije, a druženje smo završavali zajedničkom raspravom i komentarima na naše druženje, koje su štićenici Doma pretvarali u pjesme. Za kraj našeg druženja pripremili smo i evaluacijski listić o projektu, gdje smo sakupili dojmove i utiske s naših druženja, kazala je Katić i dodala kako su se radionice sastojale od tri koraka.
- Radionice vođenog, ciljanog čitanja počinju dramskim igrama, vizualizacijom zadanog problema i uvođenjem u pripremu za čitanje kako bi se osiguralo vrijeme opuštanja i »isključio vanjski svijet«. Nakon toga razrađuje se cilj čitanja, razgovorom i pričama vezanim za temu, iz osobnog iskustva i kroz ponuđeno književno prozno ili poetsko djelo. Kroz samo čitanje »prolazi« se kroz temu i ona se razrađuje uz uključivanje članova grupe. Na kraju, postavljanjem odgovarajućih pitanja i usmjeravanjem od strane voditelja, članove grupe poticali smo na osvješćivanje stavova, razgovor, osvješćivanje vlastite reakcije na pojedini događaj i način pristupa »problemu«, kao i istraživanje mogućnosti njegovog savladavanja, spoznaje, promjene tijeka događanja i slično, ispričala je Katić te naglasila kako je cilj biblioterapije prevenirati loše navike i raspoloženja, a kroz asocijativne i identifikacijske procese pomoći prvotno sebi, a onda i ljudima oko sebe.

Štićenici nisu propuštali druženja

Biblioterapija je ciljana upotreba pisane ili govorene riječi da se izazove liječenje, razvoj ili transformacija, neka pozitivna promjena u ljudskom biću.
- Polaznike smo motivirali pitajući se što je biblioterapija, »vođeno čitanje« ili promicanje terapijskog djelovanja književnosti te kako čitanje može zaliječiti duh i tijelo, pomoći da se osjećamo bolje, da preveniramo socijalnu isključenost, emocionalnu otupljenost i slično, te da aktivno sudjelujemo u svom starenju. Radili smo u grupama kroz metodološki pripremljene radionice. Radionice je pohađalo 15-ak polaznika, od kojih njih devetero kontinuirano - svih šest susreta. Oni koji zbog starosti i bolesti nisu mogli sami čitati dobili su pomoć od svojih prijatelja i kolega u Domu, istaknula je Katić, te najavila kako po završetku programa u Domu želi osnovati Čitateljski klub.
- Iznimno mi je drago kako štićenici Doma nisu propuštali naša druženja te kako smo im u ovim teškim vremenima unijeli malo veselja u svakodnevicu. I u budućnosti želimo nastaviti s ovim projektom. Korisnicima smo na kraju našeg druženja i najavili želju za osnivanjem Kluba čitatelja, koji bi se sastajao u Domu jednom mjesečno. S volonterima i članovima udruge Manufaktura ideja svaki bi mjesec raspravljali o čitanju i komentirali pročitano. Druženja bi služila kao terapija, gdje bismo se osvrnuli i na životne probleme i potisnute osjećaje, ali i na priliku za izgradnju identiteta kroz književna djela i asocijacije koje u nama izazivaju prilikom čitanja, naglasila je Katić.
Šest radionica za korisnike Doma za starije osobe Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim, drugi su dio projekta »Biblioterapije«, koji je započeo serijom od šest edukativnih radionica za volontere udruge Manufaktura ideja, koje je Katić osobno osmislila kako bi volonteri i asistenti naučili kako raditi s umirovljenicima i korisnicima usluga udruge Manufaktura ideja. Interes za edukativne radionice premašio je sva njihova očekivanja, što im daje veliku nadu za budući rad na ovakvim projektima. S edukacijama nastavljaju i u novoj godini, a one će biti usmjerene na rad s drugim skupinama u društvu.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)