Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prekršajni sud ostaje u Pagu!

Autor:

27.01.2009. 23:00
Prekršajni sud ostaje u Pagu!

Foto: Adam VIDAS



Saborski odbor za pravosuđe podržao je nakanu Vlade da izmjenama Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova broj tih sudova sa sadašnjih 106 smanji na 59. U obrazloženju Ministarstva pravosuđa stoji da od 114 sudova 8 njih još nije ni započelo s radom a da je i 106 sudova prevelik broj koji se pokazao neučinkovitim pa se ukazala potreba za njihovom racionalizacijom. Racionalizacija odnosno spajanje prekršajnih sudova provodilo bi se stupnjevito sve do 2019. a Zakon bi na snagu stupio 1. srpnja ove godine.
HDZ-ovac Ivo Grbić i SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, oboje Zadrani zatražili su da se ne ukida Prekršajni sud u Pagu (grad pag pripada Zadarskoj županiji) budući da Zadar ima samo jedan Prekršajni sud, dok u Ličko-senjskoj županiji s puno manje stanovnika od zadarske postoje tri prekršajna suda od kojih je jedan u Novalji na otoku Pagu.
Predstavnici Ministarstva pravosuđa složili su se s tim prijedlogom najavivši Vladin amandman na predloženi zakon, a najavili su i da će amandmanom predložiti da i na otoku Korčuli ostanu dva prekršajna suda, u gradu Korčuli i u Blatu.
SDP-ovac Ivo Josipović nije se, pak, složio s najavljenim amandmanima, upozorivši da se u reformu pravosuđa bitan dio koje je i racionalizacija mreže sudova, ne može ići po načelu “hoću sud u svom selu”.  “Budimo principijelni. Svi hoćemo reformu, a kriterij nam je hoćemo sud u svom selu”, rekao je Josipović.
Dan ranije ministar pravosuđa Ivan Šimonović uputio je paškoj gradskoj upravi pojašnjenje prijedloga Zakona o sjedištima prekršajnih sudova u kojem iznosi razloge racionalizacije sudova, a od Grada Paga, kako doznajemo, traži razumijevanje. Ministar Šimonović u dopisu navodi kako se manji sudovi pripajaju većima, no ne objašnjava kako to sud koji se osniva, kao što je to u ovom slučaju u Novalji, može biti veći od suda koji već 60 godina postoji u Pagu.
Da bi stvar bila gora prijedlogom je prekršen osnovni princip racionalizacije sudova, jer se u slučaju Paga veći sud želi ukinuti da bi se formirao potpuno novi. U Zakonu iz 1998. godine stoji da se uspostavlja Prekršajni sud u Novalji, ali u tom istom zakonu se navodi kako će raditi samo oni prekršajni sudovi koji se u određenom vremenskom roku potpuno ekipiraju dovoljnim brojem sudaca i sudskih službenika. U Novalji to nije slučaj jer Novalja nema ni suca ni sudskih službenika. To je potvrdila čak i glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić kazavši da Prekršajni sud u Novalji postoji, ali da je tamo povremeno dolazio sudac iz Prekršajnog suda u Pagu. Istovremeno, Prekršajni sud u Pagu ima šest zaposlenih djelatnika, a Novalja niti jednog jer, kako stoji na službenim stranicama Ministarstva pravosuđa, Prekršajni sud u Novalji je u osnivanju. Ipak, prihvaćanjem amandmana do realizacije ove nelogičnosti neće doći. (Hina, A. Festini)