Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ekspresivnost i brzina

Autor: Nikola Markulin

27.01.2010. 23:00
Ekspresivnost i brzina

Foto: Filip BRALA



U sklopu projekta ‘Artikultura’ u srijedu navečer u bivšem kinu ‘Pobjeda’ kazališna skupina ‘De facto’ igrala je predstavu “Garbage epic”. Autori predstave su Marko Jastrevski i Saša Božić. U predstavi igra Marko Jastrevski.
Projekt “Garbage Epic” započeo je kao istraživanje Marka Jastrevskog u sklopu projekta Nomad Dance Academy 2008. Garbage epic zamišljen je kao umirujuća, polagana komedija zavođenja koja je u isto vrijeme prožeta melankolijom. Rad predlaže 2 tipa kretanja: jedno koje počiva na reprezentaciji figurativne i skulpturalne geste i drugo temeljeno na ideji komičnog tijela. Konceptualno, projekt se zanosi idejom trailera, najave neke neobične epske radnje.
Sama forma trailera, filmske najave, inzistira na brzini, akumulaciji naizgled nepovezanog materijala, svojevrsnoj montaži atrakcija koje žele svojom spektakularnošću „kupiti” potencijalnog gledatelja.
Kritičari o predstavi pišu: “Ono na čemu počiva dojmljivost izvedbe jest tjelesna i posebice facijalna ekspresivnost Jastrevskoga, koji ima zadivljujuću sposobnost naizmjeničnog prikazivanja cijelog raspona osjećaja, ponekad samo najjednostavnijim, a opet toliko sugestivnim migom oka… Komedija koja zahvaljujući pojavnosti plesača Jastrevskog na mahove u um prizivlje neke od antologijskih scena Charlieja Chaplina, posebice kada se plesač nalazi u situacijama grotesknog gega, a potencira ih svojim začudnim licem koje kao da se pita kako li se samo našao u takvoj okolnosti… Takvi pogledi upućeni u gledalište potvrđuju najavljenu melankoliju, koja sasvim potiho obuzme i gledatelja, a da ni sam ne može odrediti njezin uzrok.”
‘De facto’ je kazališna skupina koju su 2009. godine osnovali renomirani zagrebački plesni i kazališni umjetnici: Barbara Matijević i Saša Božić. Interes kompanije leži prvenstveno u povezivanju sa međunarodnim umjetnicima, koji s autorima dijele slične motive u polju istraživanja i eksperimenta u izvedbenim umjetostima.