Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grad podigao komunalnu naknadnu na maksimalnu cijenu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.01.2010. 23:00
Grad podigao komunalnu naknadnu na maksimalnu cijenu

Foto: Adam VIDAS



Zadar ima velike ciljeve i potrebe što podrazumijeva širenje komunalne infrastrukture i u rubne djelove grada, zbog čega je nužno povećati iznos komunalnog doprinosa, rekao je gradonačelnik


Ako novu Odluku o komunalnom doprinosu, koja je dans odobrena na Kolegiju gradonačelnika, potvrdi i Gradsko vijeće, Grad Zadar će uskoro iznos komunalnog doprinosa s sadašnjih 70 podići na maksimalnih 180 kuna po metru kubičnom. Tako će Zadar, koji je do sada imao jedan od najnižih komunalnih doprinosa u Hrvatskoj, uskoro imati najviši, maksimalan iznos.
Podsjetimo, komunalni doprinos je novčano javno davanje koje se plaća za građenje i korištenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, odnosno za javne površine, nerazvrstane ceste, groblja i javnu rasvjetu, a koje je u ovom slučaju prihod Grada Zadra. Spomenuti doprinos plaća vlasnik čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor.
Podizanje iznosa komunalnog doprinosa zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić opravdao je činjenicom kako je Grad Zadar prošle godine naplatio 31 milijun kuna komunalog doprinosa, a istovremeno za izgradnju komunalne infrastrukture potrošeno je 53 milijuna kuna. Razliku u iznosu od više od 20 milijuna kuna, kako je istaknuo dr. Vrančić, Grad Zadar je morao pokriti iz drugih izvora.
– Za razliku od komunalnog doprinosa, koji je do sada bio među najnižima u Hrvatskoj, cijene stanova u Zadru, iznimno su visoke. Nakon Zagreba, Zadar ima najskuplje stanove u Hrvatskoj, unatoč niskim cijenama komunalnog doprinosa. U tom smislu, ne očekujemo nikakve promjene jer cijenu stanova ionako ne diktira visina komunalnog doprinosa već tržište, govori dr. Vrančić, pojašnjavajući kako Zadar ima velike ciljeve i potrebe što podrazumijeva širenje komunalne infrastrukture i u rubne djelove grada, zbog čega je nužno povećati iznos komunalnog doprinosa.
Nova Odluka o komunalnom doprinosu, kako očekuje gradonačelnik dr. Vrančić, doprinijeti će izgradnji moderne infrastrukture u Zadru. Iako je svjestan kako će ovakvo podizanje cijena komunalnog doprinosa u javnosti izazvati brojne polemike i negodovanja, dr. Vrančić navodi kako Grad Zadar mora donijeti ovakvu odluku jer moderna infrastruktura zahtijeva velika ulaganja.
Područja zona za obračun komunalnog doprinosa u Zadru bit će podijeljena na dvije zone. Prva će obuhvatiti kopneno područje, a druga otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, a to su: Ist, Iž, Molat, Premuda, Rava, Silba, Olib i Škarda. Koeficijent za određivanje jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa razlikuje se po zonama, tako u prvoj iznosi 1,00 , a u drugoj 0,60. Vezano za drugu zonu,  u nešto povoljnijem položaju su osobe koje imaju prijavljeno prebivalište, odnosno registraciju djelatnosti na otocima,  je u tom slučaju koeficijen za određivanje vrijednosti komunalnog doprinosa izosi 0,40.
U nastavku Kolegija gradonačelnika raspavljalo se o nekoliko točaka vezanih za područje zdravstva i socijalne skrbi. Riječ je o prijedlozima za  financiranje dodatnog, osmog tima Hitne medicinske pomoći i dežurstva pedijatara nedjeljom,  koje Grad Zadar, iako to nije njegova zakonska obaveza, u cilju podizanja standarda zdravstvene zaštite plaća posljednjih nekoliko godina. Smatrajući da se ovakav standard i dalje mora zadržati, ali ne na teret Pročauna Grada Zadra već uz reorganizaciju rada Doma zdravlja i pomoć Ministarstva zdravstva, dr. Vrančić je prijedlog za financiranje dodatnog tima Hitne medicinske prihvatio, no na šest mjeseci, dok je odbio daljnje financiranje dežurstava pedijatara nedjeljom.
– Kada se Grad Zadar prihvatio financiranja dodatnog tima Hitne medicinske pomoći i dežurstava pedijatara nedjeljom,  to nije bilo trajno rješenje nego improvizacija. Taj problem moraju zajednički riješiti Doma zdravlja kao osnivač i Ministarstvo zdravstva i to kvalitetnom organizacijom, to je njihova nadležnost i moraju pokazati da o tome vode računa. Ne mogu svoj posao, trajno prebaciti na Grad Zadar, govori dr. Vrančić, dodajući Grad Zadar neće pristati na manji zdravstveni standard, no ni na trajno preuzimanje financiranja dodatnog tipa Hitne medicinske pomoći i dežurstava pedijatara jer to nije u nadležnosti gradske vlasti.
Svako nedjeljno dežurstvo od 8 do 14 sati pedijatru je plaćeno 2.200 kuna. Za taj iznos, kako je istaknuo dr. Vrančić, i on bi sam radio svaku nedjelju.
– Nisam siguran da su iskorištene sve organizacijske mogućnosti u Domu zdravlja. Ne mogu pristati da se zbog komoditeta sve prenosi na Grad Zadar. Ne prihvaćam ovaj prijedlog, najprije treba ispitati koliko se djece uopće pregleda nedjeljom te što je sve Dom zdravlja učinio kako ne bi morao tražiti financijsku pomoć Grada Zadra, zaključio  je dr. Vrančić.


 NIJE BILO NEPRAVILNOSTI U NATJEČAJU?




U uvodnom dijelu Kolegija, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, uputio je i odgovor SDP-ovoj vijećnici Ingrid Antičević Marinović koja je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća optužila gradsku tvrtku „Odvodnja” za namještanje natječaja, odnosno malverzacije vezane za nabavu kemikalija nakon što „Odvodnja” preuzme pročiščivač na Smiljevcu.
– Na natječaj su se javila četiri ponuđača. Jedan od njih nije priložio potpisani sporazum kojim bi garantirao da će preuzeti sve obveze koje bi poizašle ako budem izabran na javnom natječaju. Iz tog razloga, Povjerenstvo je njegovu ponudu proglasilo nevažećom iako je ista bila najpovoljnija, kaže dr. Vrančić, pojašnjavajući kako je spomenuti ponudač eliminiran zbog nepotpune dokumentacije te je od ostale tri ponude izabrana najpovoljnija.
Kako se eliminirani ponuđač žalio, „Odvodnja” je cjelokupnu dokumentaciju poslala Državnoj komisiji za kontrolu javnog nadmetanja koja će donijeti konačnu odluku.
– Cijeli Kolegij se zalaže za poštivanje zakona, osobito onog o javnoj nabavi. Ovdje ništa nije sporno. Naša hvalevrijedna nastojanja zloupotrebljavaju se u politikanske svrhe, a to bi trebalo u budućnosti izbjegavati, zaključio je zadarski gradnoačelnik dr. Vrančić.