Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na facebooku najviše Zadrana za objavu registra branitelja

Autor: Ivan Stagličić

27.01.2010. 23:00
Na facebooku najviše Zadrana za objavu registra branitelja


Osnivač ove akcije Ante Jurić iz Vrbovca kaže kako je jedan od ciljeva ove akcije i pokretanje peticije za objavu braniteljskog registra. U tijeku su sve pravne predradnje za peticiju s kojom se kani krenuti s proljeća
Prije mjesec dana na Facebooku je pokrenuta skupina “Podržite objavu registra branitelja” koja trenutačno broji 8.561 članova, a članstvo se svakodnevno povećava. Na stranici se ističe kako bi se objavom registra branitelja, riješila “misterija” oko broja branitelja,raznih glumaca, političara, estradnjaka sportaša koji imaju status branitelja, a time i neki status HRVI.
Što je sramotno da se izjednačavaju sa braniteljima koji su bili stvarni sudionici Domovinskog rata.Objavom registra se ne bi naškodilo stvarnim braniteljima, jer svi koji su odlikovani ili spomenicom domovinskog rata ili medaljom oluja ili bilo kojom medaljom, njihova imena su objavljena sa svim podacima u službenim glasilima RH.
Osnivač ove akcije, Ante Jurić, iz Vrbovca, kazao nam je kako je jedan od ciljeva ove akcije i pokretanje peticije za objavu braniteljskog registra:
– Trenutno smo u fazi prikupljanja članova dragovoljaca po gradovima koji bi vodili akciju prikupljanja potpisa.Skupili smo jedan dio voditelja,čime smo pokrili neke djelove Hrvatske, ali nažalost dobar dio je još nepokriven: istočna i središnja Slavonija,južna Dalmacija-Dubrovnik, cijela Lika, Moslavina, dio istre i sjeverozapadni dio Hrvatske-zagorije i Međimurje, kaže Jurić od koga smo saznali da najveći odaziv i spremnost sudjelovanja članova u akciji je upravo u Zadru!.
-Također se radi i na financijskom planu oko pokrivanja troškova provođenja peticije kao što su tiskanje plakata,objave,sendvići i topli i hladni napitci za sakupljače potpisa,troškovi poštarine ili transporta prikupljenih potpisa do zbirnog mjesta itd, ističe Jurić.
– Kao osnivač, također sam i pokrenuo akciju prikupljanja novčane pomoći za nepokretnog branitelja Ivana Lacića (61) iz Vrbanje o kojem se brinula šačica susjeda,jer nema nikoga svoga. Moram naglasiti da se “agresivnijom” inicijativom oko Ivana Lacića iz Vrbanje,postiglo to da mu je u roku dva dana,nađeno mjesto u domu, što je zanimljivo,kad se zna da prije inicijative i objave u medijima,susjedi su pokušavali 25 dana i to bez uspjeha
Voditelj akcije u Zadarskoj županiji je Jurica Raić, ujedno i predsjednik Udruge branitelja veterana vojne policije Domovinskog rata.
– Da je stvarno bilo 510.000 branitelja, danas bi se kupali na Crnom moru. No ja se sjećam, što sam svojedobno kazao i zapovjedniku Laušiću, da smo na terenima od Dubrovnika do Slavonije bili uvijek “iste face”. Kao branitelj koji se u obranu uključio od siječnja 1991. imam puno pravo tražiti da se ovaj popis objavi, jer za one koji su zbilja bili branitelji nema nikakvog razloga za tajnost, kazao nam je Raić.
U tijeku su sve pravne predradnje za peticiju s kojom se kani krenuti s proljeća kad će i vremenske prilike biti pogodnije za javno prikupljanje potpisa građana.