Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rab, grad mitskih zvonika

Autor: Nenad Marčina

27.01.2010. 23:00
Rab, grad mitskih zvonika


U organizaciji Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak je u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice održano predavanje pod nazivom “Rab, grad mitskih zvonika”. Predavanje o kulturnim dobrima grada i otoka Raba, koja su vrlo značajna za nacionalnu baštinu, te o nekim poveznicama s istovrsnim zadarskim temama, održao je dugogodišnji zadarski konzervator i glavni konzervator u Ministarstvu kulture RH Miljenko Domijan.
Na samom početku večeri prisutne, u do kraja ispunjenoj Multimedijalnoj dvorani, pozdravio je ravnatelj Gradske knjižnice mr. sc. Ivan Pehar, predstavivši predavača. Potom je uslijedila minuta šutnje za preminulog nadbiskupa, mons. Ivana Prenđu, kojem je Domijan posvetio večer.
Domijan je predavanje održao zapravo kao svojevrsnu prezentaciju, predstavivši Rab kroz niz fotografija. Predstavio je njegove znamenitosti, počevši od Gornje ulice (Via saccra), preko Srednje ulice, pa sve do južnog lica grada, s kulom Sv. Kristofora, zaštitnika Raba.
Brojni nalazi govore o ranom kršćanstvu, poput zvonika i ostataka crkve Sv. Ivana. Crkva Sv. Križa, nekad Sv. Antunca, izgrađena je 1556., a prema zapisu, tamo je proplakao kip Krista. Na Trgu slobode nalazi se crkva Sv. Justine, uz zvonik, dovršen 1672. kao posljednji u nizu.
Samostan Sv. Andrije nalazi se u ‘zglobu’ poluotoka, a bitna stvar za samostansku povijest upravo je njegova slojevitost, smatra Domijan. Jedini datirani zvonik onaj je s natpisom biskupa Kuzme iz 1181. godine, a nedavno je obnovljen. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije središnji je sakralni spomenik, ranokršćanske impostacije, zanimljivog pročelja. Nju je posvetio papa Aleksandar III., 1177. godine.
– Priča o zvonicima više je od same arhitekture, istaknuo je Domijan.
Miljenko Domijan u svom je predavanju povezao brojne elemente rapske i zadarske povijesti, poput slučaja Thomasa Grahama Jacksona, poznatog arhitekta dvaju zvonika.