Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rame uz rame s mediteranskim divovima

Autor: Ivana Burica

27.01.2010. 23:00
Rame uz rame s mediteranskim divovima


Iako neke zemlje zbog svoje mnogoljudnosti i utjecaja imaju i po pet članova, dvočlana hrvatska delegacija je uspjela, potpomognuta koordinatoricom MVPEI-a za Uniju za Mediteran Nives Malenicom i zagovorom kolega iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore, da predstavnik Hrvatske udruge županija Ivan Jakovčić bude član Biroa ARLEM-a, ističe Danijel Katičin
Na poziv Joséa Montilla, predsjednika Vlade Katalonije, načelnik Općine Tkon Danijel Katičin sudjelovao je ovih dana na osnivačkoj Skupštini regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana (ARLEM – Assemblée Régionale et Locale Euro-Méditerranéenne/Euro-Mediterranean Regional and Local Assembly) i to kao predstavnik Saveza Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj.
Skupština je održana pod pokroviteljstvom Odbora Regija EU (CoR) i Kraljevine Španjolske kao predsjedatelja Europske unije, a na njoj je sudjelovalo 77 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz 30 zemalja partnera u Uniji za Mediteran. Osim Katičina na Skupštini je od hrvatskih predstavnika sudjelovao još i Ivan Jakovčić kao predstavnik regionalnih vlasti.
Jakovčić među šestoricom
Skup je održan u kraljevskoj Palači Pedralbes u Barceloni, sjedištu novoosnovanog Tajništva Unije za Mediteran, a tijekom njegova održavanja izabran je šesteročlani Biro ARLEM-a.
– Iako neke zemlje zbog svoje mnogoljudnosti i utjecaja imaju i po pet članova, dvočlana hrvatska delegacija je uspjela, potpomognuta koordinatoricom MVPEI-a za Uniju za Mediteran Nives Malenicom i zagovorom kolega iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore, da predstavnik Hrvatske udruge županija Ivan Jakovčić bude član Biroa ARLEM-a. To je velik uspjeh i još jedan od razloga da se hrvatska delegacija sa skupa vratila s jako pozitivnim dojmovima, ističe Danijel Katičin.
Konsenzusom su izabrani i kopredsjedatelji Biroa i Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana – ARLEM-a i to Luc Van den Brande (Flandrija, Belgija) i to kao predsjednik Odbora Regija EU-a i Mohamed Boudra, predsjednik regije Taza-Al Hoceima (Maroko).
Iako su lokalne i regionalne vlasti već sada uključene u provedbu projekata Unije za Mediteran, Katičin napominje da je inicijativa osnivanja ARLEMA pokrenuta željom da se i formalno institucionalizira uloga lokalnih i regionalnih vlasti.
– Na osnivačkoj skupštini doneseni su i zaključci koji se odnose na predanost regionalnih i lokalnih vlasti Mediterana da u idućem razdoblju rade na očuvanju mira, demokracije, socijalne i kulturne tolerancije, održivog razvoja i prosperiteta u regiji. Nosit će se sa zajedničkim izazovima Euro-Mediteranske regije kao što su gospodarstvo i socijalni razvoj te će se posvetiti promociji i jačanju suradnje i partnerstva. Sudionici Skupštine složili su se da su sve to zajednički izazovi te da njihovo rješavanje izravno utječe na građane svih regija i gradova Mediterana, doznajemo od Katičina.
ARLEM za velike, ali i male
On priznaje da mu je biti predstavnikom gradova i općina Republike Hrvatske u takvom jednom tijelu kao što je ARLEM svakako velika čast, ali i obveza.
– To je posebna čast i za moju općinu koja je jako mala. Po broju stanovnika je između 556 gradova i općina u Hrvatskoj deseta odostraga! Na samom skupu sam izjavio da bi možda bilo bolje da Hrvatsku predstavlja neki veliki jadranski grad poput Rijeke ili Splita, jer bi gradonačelnici tih gradova mogli lakše provoditi zaključke donesene na ARLEM-u te bi u partnerstvu s mediteranskim gradovima lakše provodili projekte. No neki sudionici skupa izrazili su zadovoljstvo upravo time da ima predstavnika i malih sredina. I u drugim državama postoje tako male jedinice lokalnih vlasti poput Tkona i ne bi ni bilo dobro da su na osnivačkoj skupštini bili zastupljeni samo najveći gradovi i regije Mediterana, govori Katičin još jednom ističući da se iz Barcelone vratio s odličnim dojmovima.
– Ostvareni su novi kontakti koji mogu biti jako korisni, a sad je poenta u tomu koliko ćemo sve to znati iskoristiti. Otvaraju se fondovi koji su napravljeni konkretno za suradnju na Mediteranu, a izvori financija nisu samo od EU-a, nego i od velikih donatora, mecena, sponzora… Teško je reći što će se sve realizirati. No sigurno je da će profitirati oni koji pripreme projekte i nađu partnere. Njihovi će projekti naći izvore financiranja, kazao je tkonski načelnik.
Naš sugovornik informirao nas je još i da je u Barceloni najavljeno da će se ARLEM u 2010. godini baviti urbanim i teritorijalnim održivim razvojem, procesom decentralizacije, informatizacijom društva, malim i srednjim poduzetništvom, gospodarenjem vodama, kulturnom suradnjom te migracijom i integracijom.