Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vozači dnevno dobivaju u prosjeku 160 kazni

Autor: Elza Radulić-Toman

27.01.2010. 23:00
Vozači dnevno dobivaju u prosjeku 160 kazni

Foto: A. SITNICA



Oni koji su ih osmislili tvrde da se zovu dnevnima zato što se smatra da će vozač koji nije platio nakon određenog vremena (?) tamo ostaviti auto cijeli dan! Zato takve karte i vrijede cijeli dan, odnosno onoliko sati koliko se u konkretnoj zoni dnevno naplaćuje. Primjerice, ako se u drugoj zoni dobije dnevna karta u 11 sati, ona vrijedi do sutra u 11 satI
Osim plaćanja parkinga zadarski vozači svakodnevno ostavljaju još poprilično novca na službenim gradskim parkiralištima. Svakodnevno parkirališni kontrolori ispod brisača vozila ostavljaju “čestitke” zaboravnim vozačima i onima koji ne žele platiti. Svake godine ima ih sve više. Kontrolori dnevno u prosjeku ostave oko 160 kazni, odnosno svaki od 17 zadarskih parkirališnih kontrolora kazni u prosjeku 13 vozača neplatiša.
Milijunski iznosi
Prema podacima koje nam je dao Zvonko Višak, voditelj parking službe u Obalama i lučicama, u protekloj godini je poslano nešto više od 46 tisuća naloga za naplatu dugova na parkiralištima. Toliko puta vozači nisu platili parking, što novčano iskazano vrijedi više od 2,6 milijuna kuna. Tvrtka koja naplaćuje kazne za Obalu i lučice uspjela je od tolikoga duga odmah naplatiti nešto više od 1,4 milijuna kuna, ili oko 51 posto ukupnoga duga. Nakon što nisu plaćeni, svi nenaplaćeni dugovi su poslani u prisilnu naplatu. Tako će uporni neplatiše dobiti na kraju sudski nalog za naplatu duga sa zakonskim kamatama, ističe Višak.
Kako je javnosti poznato od početka ove godine uvedene su tzv. dnevne karte, koje dobar dio vozača još uvijek ne “prepoznaje”, prije svega zato što te karte imaju i vrlo nezgrapan naziv. One su zapravo svojevrsne kazne. Oni koji su ih osmislili tvrde da se zovu dnevnima zato što se smatra da će vozač koji nije platio nakon određenog vremena ili uopće nije platio (?) tamo ostaviti auto cijeli dan! Zato takve karte i vrijede cijeli dan, odnosno onoliko sati koliko se u konkretnoj zoni dnevno naplaćuje. Primjerice, ako se u drugoj zoni dobije dnevna karta u 11 sati, ona vrijedi do sutra u 11 sati! Jer, to je ukupno 10 naplatnih sati, koliko se sati zimi naplaćuje parking u drugoj zoni. Još ćemo pojasniti, jer vjerujemo da svima ni ovo objašnjenje nije baš jasno. Naime, primjerice od 11, kad dobiješ navedenu kaznu ili dnevnu kartu, pa do 18 sati, do kada se u zimskom vremenu naplaćuje parking, protekne sedam sati te tome treba dodati još tri sata sutradan, što je od 8 do 11 sati i sve skupa je, dakle, 10 sati. Toliko sati vrijedi ta karta-kazna koja se zove dnevna karta i ona stoji 40 kuna. Toliko zato što je 10 sati pomnoženo sa 4 kune.
Boje dnevnih karti
To je računica za drugu parkirnu zonu, a u prvoj je, naravno, skuplje – 72 kune. No ipak je jeftinije nego prije, kada se kazna u prvoj zoni plaćala 90 kuna. U drugoj zoni prije je kazna iznosila 60, sada 40 kuna. U trećoj zoni dnevna karta stoji 30 kuna, a prije je bila 45 kuna, te u četvrtoj (Đil) kazna karta stoji 20 kuna, a ranije je iznosila 30 kuna.
Sada je na vozačima da izaberu ili da plate sat za satom, onoliko sati koliko im je potreban parkiralište ili pak da plate dnevno-kaznenu kartu za parkiranje od cijelih deset sati.
Zanimljivo je da se i dnevne karte razlikuju po boji pa su za prvu zonu plave, drugu bijele, treću narančaste i za četvrtu zonu su sive. Svaka se sastoji od tri dijela, same dnevne karte, obavijesti na hrvatskom i još tri strana jezika te, naravno, i uplatnice.
Podsjetimo da je Grad Zadar lani odlučio da će se u srpnju i kolovozu cijene parkinga u Zadru znatno povećati pa će nas prvi put ove godine to i zateći. Od 1. srpnja do 31. kolovoza cijena jednoga sata u prvoj zoni će stajati 12 kuna, a u drugoj 10 kuna.
U tome razdoblju će i cijene dnevnih karata biti skuplje, preračunate množenjem cijene jednoga sata i zbroja sati koji se dnevno naplaćuju. U prvoj zoni će po toj računici dnevna karta stajati 168 kuna, a u drugoj zoni 140 kuna. Do povećanih cijena za špicu turističke sezone se došlo radi smanjenja automobilskoga pritiska na središte grada. Valja također spomenuti da se cijene mjesečnih karata koje može kupiti svaki naš vozač neće mijenjati, one i dalje ostaju 150 kuna, kao i cijene za mjesečne karte stanovnika Poluotoka i ostalih gradskih predjela koja gravitiraju naplatnim parkiralištima od 50 kuna.