Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Zaključili smo da proglašenje Dana žalosti nije potrebno

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.01.2010. 23:00
Vrančić: Zaključili smo da proglašenje Dana žalosti nije potrebno

Foto: Adam VIDAS



Kolegij gradonačelnika počeo je jutros minutom šutnje u znak počasti prema nedavno preminulom zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi. Nakon toga, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić je i obrazložio zašto Grad Zadar, zbog smrti mons. Prenđe nije prograsio dan žalosti, a oko čega se u javnosti stvorila polemika.
– Oko proglašenja dana žalosti u javnosti se stvorila nepotrebna i neprimjerena polemika. Na tu temu konzulirao sam se s crkvenim vlastima i ministrima u Vladi RH te smo zaključili kako to nije potrebno. Inače, što se tiče dana žalosti, Zakon je tu prilično nejasan. Do sada je bio običaj da Vlada RH proglašava dan žalosti jer to povlači određene obveze i konzekvence, kaže dr. Vrančić, ističući kako ovakva odluka nema veze s poštovanjem i odanošću prema mons. Prenđi već  dilemama koje su se javile  zbog nejasnih kriterija u vezi proglašenja dana žalosti.
Kako ističe dr. Vrančić, nejasnoće su bile prije svega vezane uz stvarni značaj proglašenja dana žalosti. Tako se dr. Vrančić zapitao, znači li proglašenje dana žalosti i otkazivanje zakazanih vjenčanja.  No, kako je dan žalosti sada proglasio župan Stipe Zrilić i to za područje čitave Zadarske županije, pa tako i grada Zadra, dvojbi više nema.
– Kao i sve jedinice lokalne samouprave, tako i mi prihvaćamo odluku župana Zrilića, kazao je dr. Vrančić te pozvao Zadrane da se na dostojanstven način oproste od nadbiskupa mons. Ivana Prenđe.