Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HVIDRA traži prekid odnosa sa Srbijom

27.01.2011. 23:00
HVIDRA traži prekid  odnosa sa Srbijom


Odnose sa Srbijom treba zamrznuti dok se ne riješe pravna pitanja oko branitelja, drži ĐAKIĆ koji bi preispitao sporazum o suradnji srbijanskih i hrvatskih pravosudnih tijela


Kakve bi poteze, prema mišljenju i stavovima HDZ-a, trebale poduzeti hrvatske institucije zbog toga što vukovarski borac Tihomir Purda još nije oslobođen te što prijeti opasnost da bude izručen Srbiji? Odgovor na ovo pitanje trebao bi biti jednostavan i jednoznačan jer je riječ o stranci koja vodi državu, no to nije tako. Vladajuće očito silno brine sve veća ogorčenost branitelja te su odlučili da neki članovi HDZ-a stanu na čelo braniteljskih nezadovoljnika, čime bi, nadaju se, HDZ-ova Vlada prestala biti njihova glavna “meta”. Tako je jučer Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a, u ulozi predsjednika udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), zatražio od Vlade da povuče veleposlanika iz Beograda te da Hrvatska zamrzne diplomatske odnose sa Srbijom sve dok se ne riješe pravna pitanja oko hrvatskih branitelja. Đakić zahtijeva i da se preispita sporazum o suradnji između srbijanskih i hrvatskih pravosudnih tijela te najavljuje da će zatražiti ostavku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ako Purda bude izručen Srbiji.
Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor nije se ni osvrnula na zahtjeve svojeg stranačkog kolege Đakića, dapače, tijekom jučerašnjih razgovora s predstavnicima vukovarskih branitelja poručila je da “vlada čini sve kako bi se on (Purda) vratio u Hrvatsku, ali i da se ubuduće ne bi događali takvi slučajevi.”
U Ministarstvu vanjskih poslova ističu pak da je povlačenje veleposlanika krajnja mjera za kojom se ne poseže sve dok ima mogućnosti da se problemi riješe konstruktivno. S obzirom na dobre odnose dvaju ministarstava pravosuđa, vjeruju da će sporna pitanja biti riješena i da neće biti potrebe za poduzimanjem takvih poteza. Neki sugovornici iz diplomatskih krugova upozoravaju i da bi ishitrene odluke Hrvatske mogle negativno odjeknuti u završnici pregovora s EU.
Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković Đakićeve je zahtjeve nazvao “emotivnim” istupom koji, kaže, može “shvatiti”.
– Kada bi povlačenje veleposlanika iz bilo kojeg grada pomoglo gospodinu Purdi, mi bismo to napravili. Međutim, nisam siguran da je to mjera koja može pomoći. Mi ćemo iscrpiti sva pravna sredstva. Sve ćemo pratiti i postupati u interesima Hrvatske, ali i gospodina Purde, rekao je Jandroković.
Predsjednik  Ivo Josipović nije želio komentirati Đakićeve zahtjeve.
 


Hebrang bez sluha za Đakićeve zahtjeve




Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a čiji je član i Josip  Đakić, nije jučer imao razumijevanja za inicijativu što ju je Đakić iznio u  svojstvu šefa HVIDRE.
– Hrvatska mora učiniti sve na političkom i pravnom planu kako bi naše  branitelje zaštitili od lažnog srpskog progona. To sasvim sigurno ne bismo  mogli učiniti ako bismo prekinuli diplomatske odnose sa Srbijom. Osim  toga, mislim da nije pametno da se odnosi Hrvatske i Srbije vežu uz odluku  Suda u Sarajevu, u Đakićevoj izjavi ja iščitavam upravo to da bi ti odnosi  morali ovisiti o sarajevskom Sudu, komentirao je Hebrang. Dodao je kako se  dobro zna “tko je bio tko u srpsko-crnogorskok agresiji na Hrvatsku” i da se  ne smije dopustiti da se mijenja povijesna istina.