Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novim izmjenama riješit će se samo pristupni putovi

27.01.2011. 23:00
Novim izmjenama riješit  će se samo pristupni putovi


Ovim izmjenama i dopunama nisu i neće se mijenjati građevinska područja. Možemo ga uređivati, možemo ga oblikovati, ali mijenjati njegove granice u bilo kojem dijelu nećemo. Nikome se u tom pogledu, nažalost, ne može udovoljiti, a za takve izmjene i dopune bit će riječ za godinu-dvije, kazao je načelnik Surić


Na poziv  Općinskog vodstva u novoizgrađenoj multimedijalnoj  dvorani osnovne škole održan  je skup mještana. Tema skupa  bila je javna rasprava glede  izmjena i dopuna Prostornog  plana općine Privlaka, koji je  2002. godine izradio Zavod za  prostorno planiranje Zadarske županije. Plan je 2007.  godine doživio stanovite izmjene, kojima su onodobni  vijećnici Općinskog vijeća dali  zeleno svjetlo. Ovo je bio treći  put da se PP nalazi na “reviziji”  mještana Privlake. A da je  zaista riječ o vrućoj te vječno  neiscrpnoj i zanimljivoj temi,  pokazao je veliki odaziv  mještana.
Skup je uime općinske  uprave otvorio i pozdravio  privlački načelnik Ive Surić.  Okupljene sumještane je pozvao na strpljenje i toleranciju,  kao i da se u što većem broju  uključe u raspravu.
– Ovim izmjenama i dopunama nisu i neće se mijenjati  građevinska područja.  Možemo ga uređivati,  možemo ga oblikovati, ali mijenjati njegove granice u bilo  kojem dijelu nećemo. Nikome  se u tom pogledu, nažalost, ne  može udovoljiti, a za takve  izmjene i dopune bit će riječ  za godinu-dvije, kazao je  načelnik.
Zemljišta za dvije  Privlake
– Svi vi koji imate neizgrađeno građevinsko zemljište imate veliki problem.  Da bi se moglo na takvim  područjima graditi moraju se  raditi urbanistički planovi  uređenja. To će morati financirati općina, a to puno košta.  Izmjene o kojima je riječ popravljaju situaciju na način da  se njima planiraju putovi. Svi  oni koji nisu do sada imali  pristupe svojim parcelama  ovako bi taj problem trebali  riješiti. Ovog trenutka je najbitnije da se koncentriramo na  svoje parcele. Ovo radimo na  dobrobit naše općine, a ne  radi onih koji nam rade probleme, ustvrdio je načelnik  Surić. On je potom dao riječ  predstavljaču izmjena i dopuna plana, ravnateljici Županijskog Zavoda za prostorno  uređenje u Zadru Nives Kozulić i njezinim suradnicama.
U želji da na što jednostavniji, ali u isto vrijeme i  razumljiviji način prezentira  izmjene i dopune o kojima je  riječ, Nives Kozulić je na  početku pojasnila.
– Mi nismo došli razgovarati  i raspravljati o širenju ili pomicanju već zadanih granica  građevinskog zemljišta, kao  što je u uvodu kazao vaš načelnik. One će se moći mijenjati  kad u Privlaci bude izgrađeno  više od 80 posto vašeg  građevinskog zemljišta. Vi ste  svjesni, a ja sam u to uvjerena,  da još kod vas ima građevinskog zemljišta za izgraditi dvije postojeće Privlake. Kad će  se to i pod kojim uvjetima  dogoditi te ima li za to ozbiljnih razloga procijenit će  vaše Općinsko vijeće. Nasuprot tome ove izmjene i dopune se prvenstveno odnose  na usklađenje ovog dokumenta sa zakonskim odredbama  kako bi se stvorili uvjeti da se  za postojeće kuće i druge izgrađene bespravne objekte  mogu ishoditi dokumenti,  čime će oni postati legalni.  Uputom Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva  RH-a rečeno je da treba smanjiti izradu UPU-a koji također usporavaju, poskupljuju i imaju za posljedicu da se  na mnogim područjima ne  može graditi. Dakle, htjelo se  napraviti to da se za što više  kuća koje su izgrađene temeljem ovog plana može ishodovati dokumentacija za legalizaciju. To je ono što smo  mi kao zavod dobili u zadatak  da radimo od vaših općinskih  čelnika.
Na terenu su stvari  drugačije
– No da bi se to u naravi i  dogodilo, svaki taj objekt mora imati svoj pristupni put u  okviru nove planirane prometne mreže. Bez toga nitko  neće moći ishoditi lokacijsku  dozvolu, a time će mu biti  onemogućena gradnja što nikome od nas nije cilj. Jer ako  nema puta, kako ćete sutra  raditi i graditi svu potrebnu  infrastrukturu, kako ćete prići  do svojih parcela. Nitko vas  neće prisiljavati ako vi ne želite ustupiti zemljište, to je vaše  privatno pravo. Ovo sve što mi  prostorni planeri radimo ne  radimo za sebe, već za vas i  vaša buduća pokoljenja, pojasnila je Kozulić.
Prvi je otvorio raspravu Josip Glavan, rekavši kako se  ovdje priča da se želi pomoći  stanovništvu, a da se na terenu  događaju sasvim druge stvari.  On je to potkrijepio činjenicom da mu je prije parcela bila  u građevinskoj zoni, a sada je  polovica stavljena u turističku  zonu T 2.
– Nije namjerno ništa  rađeno. Radi se o korekcijama  unutar građevinskog područja. Općinari su sa svime  upoznati i oni će sigurno  učiniti da se sve uskladi sa  zakonom, rekla je Kozulić.
Dolores Mustać Brdić je rekla da nije fer i pošteno, a ni  dobro za društvo u cjelini da  netko izvodi nelegalnu gradnju, a onaj koji radi pošteno  njemu se oduzimaju cijele  parcele za put.
– Cilj je da ovaj plan riješi  sve vaše probleme. Mi ne  možemo stvarati geta na terenu. Vi morate prihvatiti da  moraju postojati putovi, kazala je Kozulić.
Branko Rančić je upozorio  da su preko njegove tri parcele te mladog vinograda iscrtani putovi, a da njegova tri  unuka nemaju gdje graditi  kuće jer im niti jedna parcela  nije u građevinskoj zoni.
Kristijana Požarina Rakić je  rekla da je njezina obitelj  spremna ustupiti parcelu za  put.
– Ono što ja smatram nelogičnim je to građevinsko zemljište. Ja sam podstanar i  vrlo je teško gledati kako grade bespravno kuće vrlo ugledni ljudi, dok mi mali ljudi koji  plaćamo uredno sve komunalije ne možemo graditi.
– Napišite prigovor na sve  što ste rekli i uvažit ćemo sve  što se bude moglo, rekla je  Kozulić. Tome Šarić je rekao  kako on i njegov brat imaju  parcelu u starom dijelu Sela i  da bi se ovim planom preko  nje trebala graditi cesta širine  6 do 7 metara. Dodao je da sad  parcela vrijedi oko 120.000  eura, upitavši tko će njima  nadoknaditi nastalu štetu.
Kome se sve  pogodovalo?
– Ne mora biti puta, ali ako  vi nemate dovoljnu površinu  koja se traži ovim planom,  onda ni vi nećete moći graditi  ništa na toj parceli. Vi ste  izgleda protiv puta, a onda  napišite primjedbu, kazala je  Kozulić.
– Radite u interesu pojedinaca. Zbog čega je ovaj skup  sazvan baš u podne i u ovako  skučenom prostoru? Niste  očekivali da će nas se ovoliko  odazvati. Sad ste se prepali,  ustvrdio je Šarić.
Na Šarićevu prozivku uslijedio je načelnikov odgovor.
– Ja nisam sudjelovao u izradi ovog plana jer tada nisam  bio na mjestu na kojem sam  sada. Ne dopuštam i ne pogodujem nikome da stavi svoju parcelu u građevinsko zemljište. Ove izmjene i dopune  vodim ja i potrudit ću se da svi  koji ste uložili prigovor na  vrijeme dobijete odgovore, rekao je smirujući uzavrelu situaciju načelnik Surić.
Josip Mustać je tražio da  mu se pojasni je li ovim planom predviđena gradnja ceste  uz more, dodavši kako uz privlačku obalu egzistiraju četiri  autokampa.
 – Tko će njihovim vlasnicima, kao i vlasnicima apartmana sutra se staviti u zaštitu  od automobila i buke, zapitao  se Mustać.
-To je prvenstveno pitanje  prometnog režima kojeg ćete  vi ovdje u Privlaci rješavati. To  može biti i pješačka zona, koja  bi u tom slučaju služila samo  za selektivni i interventni promet, zaključila je Nives Kozulić.
Na kraju je načelnik Surić  okupljenima obećao kako će  se maksimalno izići u susret  svakome.
– Općinsko vijeće će razmatrati svaku vašu primjedbu  i prijedlog. Sve ovo mora se  poštovati jer se radi u skladu  sa zakonom. Načelnikovo pojašnjenje prihvaćeno je s razumijevanjem tako da se skup  ipak završio mirno.
Revoltiran što nije na svoja  pitanja dobio zadovoljavajuće  odgovore po završetku nam je  prišao Petar Begonja koji je uz  ostalo kazao.
– Ovaj plan u početku se  radio tako da se pogodovalo  pojedinim čelnicima općine.  Najprije su sebi 70 posto zemljišta namjestili u građevinskoj zoni, a ono ostalo da bi  ispunili kvotu u vidu mrvica  dali su narodu. Drugo, ove  putove koje su sada crtali radili su samovoljno bez suglasnosti vlasnika zemljišta što je  protupravno i nezakonito. I  treće, ovaj plan bi kompletan  morao ići na početnu javnu  raspravu jer ga većina ovog  naroda nije vidjela 2007. godine, to odgovorno tvrdim. Mi  smo dovedeni pred gotov čin i  ovo sve se mora odbaciti, bio  je krajnje odrješit Petar Begonja.