Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stošija Radoš: Borit ću se do zadnjeg pedlja svoje zemlje

27.01.2011. 23:00
Stošija Radoš: Borit ću se do  zadnjeg pedlja svoje zemlje


Prema dostupnoj dokumentaciji pokojni Frane Peričić od svog je pretka Josipa Peričića naslijedio nekoliko kuća u Sukošanu te milijune metara četvornih zemljišta na potezu uz obalu od Sukošana do Svetog Petra pa u unutrašnjost do Debeljaka i Zemunika Donjeg. Sve to, ostavio je u naslijeđe kćeri Stošiji Radoš, koja se bori sa sudskom administracijom kako bi dokazala vlasništvo


Građevinska  dizalica visoka 30-ak metara  koja s terena nekadašnjeg restorana u Sukošanu, tik uz Jadransku magistralu, strši nad  mjesnom lučicom, nijemi je  svjedok događaja koji su se na  tom mjestu odigrali prošlo ljeto. Tamo je naime, započela  priprema terena za gradnju  Apart hotela investitora Jadera d.o.o. iz Zadra, a riječ je,  kažu Stošija i Pere Radoš, o  bezočnom pokušaju uzurpacije zemljišta obitelji Peričić. 
Sve je započelo koncem lipnja prošle godine kada su radni  strojevi, nakon što su porušili  zgradu nekadašnjeg restorana,  30. lipnja krenuli poravnavati i  dio zemljišta obitelji, sada pokojnog, Frane Peričića. Vidjevši što se događa, tada 90-godišnji Frane Peričić izišao je iz  svoje kuće smještene na susjednoj zemljišnoj parceli i pokušao zaustaviti radnike na  strojevima, no njegov se pokušaj pokazao uzaludnim. Stoga su mu u pomoć priskočili i  njegova kći Stošija, nasljednica  zemljišta, sa suprugom Perom  Radošem i dvjema kćerima.  No, pokušaj obitelji da svojim  tijelima prepriječi put radnim  strojevima na njihovu imovinu  osujetio je voditelj gradilišta,  nakon što je telefonski kontaktirao investitora Zvonimira  Nižića Grofa te pozvao zaštitare Adriatic securityja koji su  ih fizičkom snagom spriječili u  njihovu naumu.
Pozvana je i policija, a u  općem metežu najstarija kći  Stošije i Pere Radoša snašla se  i svojim je vozilom probila pokraj živog zida koji je oformilo  desetak zaštitara te se parkirala na dio zemljišne parcele  koji je njezina majka naslijedila od svog oca. Djevojka je  uspjela zaustaviti strojeve nakon čega je gradnja zaustavljena te je u tijeku sudski postupak za utvrđivanjem vlasništva i međe između parcele  koja je u vlasništvu tvrtke Jadera d.o.o. i obitelji Peričić-Radoš.
Branili svoje, završili u  policiji
No, zbog narušavanja javnog  reda i mira tada su u prostorije  policije privedeni Frane Peričić, njegova kći Stošija i zet  Pero, koji su potom na Prekršajnom sudu za navedeni  prekršaj proglašeni krivima.  Svega dva mjeseca kasnije Frane Peričić je preminuo, a njegova kći Stošija uvjerena je  kako je unatoč njegovim poznim godinama upravo taj događaj od 30. lipnja utjecao na  naglo pogoršanje njegova  zdravstvenog stanja i smrt.
– Moj otac je bio star, ali taj  dan se užasno uznemirio. Odvođenje u policiju poput kakvog kriminalca samo zato što je  pokušao spriječiti otimačinu  vlastite imovine ponizilo ga je,  zbog čega se u prostorijama  policije žalio i na bolove u prsima – prisjeća se Stošija koja  je nakon očeve smrti naslijedila zemljište za koje je svoje  apetite pokazala i tvrtka Jadera d.o.o. Kako bi kao nasljednica istjerala stvar na čistac  Stošija je zajedno sa suprugom  angažirala odvjetnicu u Zagrebu koja je u njihovo ime potom  uputila prijavu na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Odvjetnica je u prijavi  navela kako je njezina klijentica suvlasnica zemljišne čestice pod brojem 1278/2 i 1276/3  i to u 1/3 dijela te da se iz  idejnog i tehničkog projekta  Jadere koji na susjednoj čestici  1276/1 planira graditi Apart  hotel na dvije etaže, a za koju  navodi kako je površine 2421  metar četvorni, jasno vidljivo  da je tu uračunata i površina  zemljišta 1276/3. A kako ni  Stošija Radoš, a niti njezin pokojni otac nikada nisu dali suglasnost Jaderi za gradnju, stoga su radovi obustavljeni, a  slučaj na utvrđivanje vlasništva  proslijeđen Općinskom sudu u  Zadru.
– Slijedi nam mukotrpna  borba i sudovanje koje sam  Bog zna koliko će potrajati,  ali nećemo odustati, iako je  ovdje riječ o svega 220 metara  četvorna pristupnog puta. No,  moram reći da ja nisam sigurna ni tko je istinski vlasnik  parcele na kojoj je bio restoran, jer iz katastra i sudskog  zemljišno-knjižnog odjela  nam jednostavno odbijaju dati izvatke za pojedine zemljišne čestice. Ono što iz dostupne dokumentacije i ostavinskih pisama mogu vidjeti  je da je ta čestica bila u vlasništvu moje obitelji. Što je sa  zemljištem bilo u međuvremenu bez tih izvadaka ne mogu sa sigurnošću reći niti znati  – kaže Stošija, koja je rođena  u Australiji gdje je živjela sve  do 90-ih godina. Tada su se  ona i njezin suprug s djecom  doselili na djedovinu njezina  oca Frane u Sukošanu gdje i  danas žive.
Naslijedili milijune  metara četvornih  zemljišta
Ostatak Stošijine  priče, da za to nema i  autentičnu dokumentaciju ili barem dio nje,  zvučao bi poput bajke jer  ona uključuje i jednog  viteza. Riječ je o Stošijinom pretku, profesoru  Josipu Petriću, školskom nadzorniku za  Dalmaciju s viteškom titulom. Vitez Peričić  umro je 1903. godine, a  kako nije imao djece njegovo imanje koje se sastojalo od nekoliko kuća  u Zadru i Sukošanu, te  zemljišnim parcelama u  Sukošanu, Debeljaku i  Zemuniku Donjem, naslijedila je njegova supruga. Ostavinskim pismom vitezica, kako ju Stošija naziva,  tu je imovinu ostavila u naslijeđe četvorici suprugovih nećaka, od  kojih je jedan Stošijin djed.  Priča o tom naslijeđu slušatelja  ostavlja bez daha nakon uvida  u dokumente iz kojih se osim  desetaka manjih parcela i kuća  u Sukošanu, među kojima su  Općinska zgrada, ambulanta i  slično, prema izvacima iz zemljišnih knjiga vidi kako je predak-vitez bio vlasnik kompletnog područja koje seže od polovice Sukošana pet kilometara prema Svetom Petru uz  obalu i isto toliko u unutrašnjost sve do granice s Debeljakom  i Zemunikom Donjim,  uključujući i dio zemljišta na  kojem je smještena zadarska  zračna luka.
– U Zemljišno-knjižnom odjelu nam jednostavno odbijaju  dati izvatke za nekoliko zemljišnih čestica, no mi ćemo  biti uporni. Ta zemlja je prema  ovoj dokumentaciji naša, a veliki dio za vrijeme bivše države  bio je nacionaliziran. Dio zemljišta i naših kuća jednostavno je oduzet i kasnije je kao  vlasnik upisana Općina Sukošan, dio su zauzeli pojedinci  i tu bez pitanja i pristanka sagradili kuće, a sve se to događalo nakon što je moj otac  odselio u Australiju kroz razdoblje od 30-ak godina – kaže  Stošija, koja je na naše pitanje  što će s tolikom zemljom ukoliko uspiju vratiti vlasništvo, samo je sa smiješkom na licu  slegla ramenima odgovorivši  kratko:
 – Vidjet ću što ću kada je  dobijem. Do tada, borit ću se  do zadnjeg pedlja svoje zemlje.
 


Traže natrag i zgradu na Trgu pet bunara




Dio obitelji Peričić, također, nasljednika imovine prof. Josipa Peričića,  potražuje povrat zgrade na Trgu Pet bunara u Zadru. Zgrada je, kao i veliki  dio ostale imovine te obitelji, nacionalizirana te i oni, poput Stošije Radoš  muku muče već godinama s administracijom kako bi dokazali svoje  nasljedno pravo i ispravili, tvrde, nepravdu koja im je zakidanjem tog  prava počinjena.


 


Megaturistički projekt Tustica planiran na nasljedstvu Peričića


Dugo najavljivani megaturistički golf projekt koji se planira graditi na području Tustice i to na oko 500 hektara zemljišta, prema dokumentaciji koju posjeduje Stošija Radoš iz vremena prije nacionalizacije, pripadao je njezinu pretku Josipu Peričiću, a u zemljišnim knjigama je to zemljište zavedeno pod brojem zemljišne čestice čiji je upravo ona nasljednik. No, kako bi utvrdila svoje vlasništvo potrebna joj je dokumentacija novog datuma, a to, unatoč upornosti, usmenim i pismenim zamolbama, jednostavno godinama već na zadarskom sudu ne može dobiti. Sve drugo je dobila, kaže Stošija, no ZK izvadak 743 joj ne daju.


 


Nižić: Radovi su stali zbog financija


Vlasnik investitora – poduzeća Jadera d.o.o., Zvonimir Nižić Grof, u  telefonskom nam je razgovoru negirao da je gradnja hotela u Sukošanu  obustavljena zbog spora s obitelji Peričić-Radoš oko utvrđivanja  vlasništva nad dijelom zemljišne parcele na kojoj je planirana gradnja  dvoetažnog, luksuznog hotela.
– Ma tko vam je to rekao?! Gradnja je stala jer čekam kredit. Čim  zaokružimo financijsku konstrukciju, nastavljamo s radovima – rekao je  Nižić, a upitan potom za incident u lipnju prošle godine i policijsku  intervenciju, odgovorio je kako se incident dosita dogodio kada su došli  radni strojevi, no da to nema nikakve veze s vlasništvom nad tom  građevinskom parcelom, niti obustavom radova.