Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski antifašisti kritizirali i vlast i SDP

27.01.2011. 23:00
Zadarski antifašisti kritizirali i vlast i SDP


Prihvatiti izjavu gradonačelnika Vrančića da iz moralnih razloga na polaže vijence na spomenike s petokrakom zvijezdom značilo bi prihvatiti da se nemoralno ponašaju u ovoj zemlji svi koji to čine, što bi značilo i državni vrh, rekao je Jukić


Na danas održanoj izbornoj skupštini članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije za novog su predsjednika izabrali Vinka Pedišića, Uz Pedišića novo Predsjedništvo čine Jakov Jukić, Bare Juraga, Milovan Borojević, Frane Slipac, Aldo Špar, Nikola Budija, Ivo Tartaro, Šime Župan, Milan Pavić, Damir Mašić, Ivanka Peša, Tonka Živković, Branka Potrebić i Joso Kolega.
– Svjedoci smo da je naša država duboko premrežena kriminalom i korupcijom i u tom pogledu osramoćeni smo pred svjetskom javnošću. Glavni krivac ovog velikog zla korupcije i kriminala je, po svemu sudeći, bivši premijer koji je, dok je bio na vlasti, pred javnošću bio grlat borac protiv korupcije,a u isto vrijeme dobro je punio vlastite džepove milijunima kuna poreznih obveznika. Hobotnica ima svoje pipke, pa se postavlja pitanje je li bivši premijer mogao sam činiti sve ono za što se sumnjiči, a da u njegovom najbližem okruženju nitko ništa ne vidi ili neće da vidi. Što su radili oni koji su javno govorili „kud Ivo tud i ja”, a sad nitko ništa ne zna, rekao je u svojem izlaganju član Predsjedništva Jakov Jukić koji je podnio i izvještaj o radu vodstva udruge u prethodnom mandatu.
Vrančićev moral
Jukić je podsjetio da i kako je, 2005. godine od Sabora usvojena Deklaracija o antifašizmu, i danas mrtvo slovo na papiru jer su borci NOR-a u materijalnom pogledu još uvijek građani drugog reda.
-Pred svjetskom javnošću se jedno govori o antifašizmu, a u zemlji se prema još živim borcima NOR-a radi drugo. U Hrvatskoj je još samo 18.000 živih sudionika NOR-a i 21.000 korisnika obiteljskih mirovna osoba ove kategorije i da je bilo političke volje kod aktualne državne vlasti materijalni položaj ove kategorije građana mogao se riješiti bez većih problema jer ne iziskuje veća materijalna sredstva, reko je Jukić napominjući kako još uvijek nisu obnovljeni spomenici iz NOB-a porušeni ili devastirani tijekom Domovinskog rata kojih je oko 3.000.
Jukić je uputio oštre kritike organizatorima prosvjeda protiv obilježavanja 69. obljetnice ustanka u Srbu, te zastupniku HDZ-a Andriji Hebrangu, županu Stipi Zriliću i gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću.
-Andrija Hebrang se krajnje nisko i prljavo ponaša prema povijesnim događajima iz NOB-a, a u svom je sramnom ponašanju išao toliko daleko da je za Josipa Broza Tita rekao da je najveći zločinac u povijesti Hrvatske. To mogu reći samo sobe koje su izgubile svaki kompas. Koje događaje Hebrang želi obilježavati? Neće valjda tražiti da se obilježava njegov odlazak u stranu državu na operaciju, on koji nije vjerovao zdravstvenoj službi kojoj je u to vrijeme bio na čelu? Župan Zadarske županije nije se udostojio odazvati pozivu organizatora svečanog skupa u Srbu, ali je dao sramnu izjavu o povijesnom ustanku u Srbu. Po njemu je u tom mjestu bio ustanak etničkog čišćenja. Postavlja se pitanje čiju i kakvu politiku on vodi ili želi voditi, budući da je svečani skup bio pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora, visokog dužnosnika iz njegove stranke i da je Vlada financirala obnovu spomenika. Dužnosnici Grada i Županije ne polaži vijence na spomenik osloboditeljima grada Zadra na državne blagdane iz NOB-a zbog toga što je kako kažu na njemu zvijezda petokraka pod kojom su, po njima, počinjeni veliki zločini. Umjesto da na ovom spomeniku, jedinom mjerodavnom mjestu za ove prilike, polože vijenac, oni zadnjih godina to čine na gradskom trgu praveći igrokaze, jer na tom trgu nema nikakvih antifašističkih obilježja. Zadarski gradonačelnik kaže da iz moralnih razloga ne polaže vijence na spomenik s petokrakom i da bi to značilo slaviti Jugoslaviju. U isto vrijeme je nama govorio  da je voljan zajedno s nama polagati vijence, ali na nekom drugom mjestu. Prihvatiti njegovu izjavu da iz moralnih razloga na polaže vijence na spomenike s petokrakom zvijezdom značilo bi prihvatiti da se nemoralno ponašaju u ovoj zemlji svi koji to čine, što bi značilo i državni vrh, rekao je Jukić
Bivšem predsjedniku kritika i zahvala
U izviješću je istaknuto kako su osnovane dvije nove organizacije – u Biograd na moru i Gračacu, a Jukić je poručio i kako ostaju otvoreni za suradnju s braniteljskim udrugama,  te je podsjetio kako članovi udruge redovito polažu vijence i pod Središnji križ u čast branitelja palih u Domovinskom ratu.
U planu rada udruge za sljedeću godinu je i obilježavanja 70. obljetnice početka NOB-a u Hrvatskoj, te će udruga tražiti i pokroviteljstvo Grada Zadra nad manifestacijom koja će se održati tim povodom.
Željko Perović koji je u ime Demokratske strane umirovljenika pozdravio  okupljene prigodu je iskoristio i za promidžbu svoje stranke  zatraživši od nazočnih da njegovoj političkoj opciji „pomognu  u stvaranju jake opcije u Saboru koja će mijenjati sve segmente društva”.
Predsjednik biogradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Tito Doljanac kritiku je uputio SDP-u zamjerivši predsjednici ŽO SDP-a Renati Sabljar Dračevac zbog toga što je s izborne skupštine, na kojoj je bila gošća, otišla nakon čitanja izvještaja.
-To nije u redu. Ovaj sadašnji sastav SDP-a neće napraviti ništa dok je tamo četiri, pet ljudi na čelu s obitelji Šarić, reko je Doljanac, dok je članica Skupštine Ana Ramić kritiku imala na račun predsjednice gradskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović.
– Naša Ingrid i naši članovi SDP-a nama nikog mlađeg nisu doveli. Oni trebaju naše glasove, ali nas ne održavaju, rekla je Ramić.
Jakov Jukić u svojem je izvješću kritiku uputio Nikoli Dobri, predsjedniku udruge  u protekom mandatu, zbog toga što je bez prethodnog dogovora s Predsjedništvom u javnost izišao s izjavama koje je Predsjedništvo ocijenilo nezgodnima. Riječ je o izjavama u kojima je Dobre komentirao ponašanje gradske vlasti prema obilježavanju antifašističkih obljetnica. Nikola Budija je, na završetku izborne skupštine, bivšem predsjedniku zahvalio na „svemu što je učinio dobri i časno”.


 PRIZNANJE GLAVNOM UREDNIKU ZADARSKOG LISTA




Savez antifašističkih boraca i antifašista RH je na prijedlog  Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije glavnom uredniku Zadarskog lista Luki Periću dodijelio je priznanje za  „zasluge u njegovanju i razvijanju tradicija i tekovina antifašističke borbe naroda Hrvatske”. Priznanje je gPeriću uručio član Predsjedništva Savez antifašističkih boraca i antifašista Vinko Šunjara.
-Europa nije slučajno odabrala Dan pobjede nad fašizmom kao Dan Europe i svi koje žele ulazak Hrvatske u Europu morali bi o tome voditi računa, proučio je Šunjara koji je zadarske članove udruge pozvao na rad na pomlađivanju organizacije po primjeru opatijske udruga koja se istakla izricanjem stava protiv privatizacije hotela, te nizom aktivnosti u koje uključuju mlade, ali i informiranjem u školama posredstvom brošure „Zašto antifašizam”.