Čudesno mliko podvelebitsko

Slika korisnika admin
Autor: 

U čemu je vrijednost domaćeg mlijeka i mlječnih proizvoda, pita me rektor zadarskog sveučilišta, profesor Ante Uglešić.

Sva životinjska mlijeka Ravnih kotara, otoka i priobalja Zadarske županije sadrže tvari po kome se odlikuju sva mlijeka, ali sadrže i neke tvari koje ovo mlijeko čine vrijednijim, kakvonosnijim i cjenjenijim.

Posebni albumini, bjelančevine koje dolaze do izražaja u skuti i siru ovoga kraja, zatim veći sadržaj minerala, posebice kalcija kojih u ovom mlijeku ima u izobilju.

Vrhunski albumini proizvode se u mlijeku čije krave jedu hranu spremljenu od mješavine poludivljih trava i djetelina, zatim od silaže primorskog kukuruza i graminea zalijevanih posolicom velebitske bure.

Upravo tu nalazimo one glasovite aerosoli, koje povučene burom iz mora pomiješane sa zrakom bivaju nataložene na livadama našega kraja.

Halogeni elementi iz podvelebitskog mora i kalcijev i magnezijev karbonat velebitskog gorskog diva otopljen morem iz morske pijavice, nošene orkanskom burom, položeni i uskladišteni u kultiviranoj djetelinsko-travnoj smjesi i divljem livadnom brstu Ravnih kotara, najveći je čar i čudo što priroda može podariti kao hranu mladim telićima, janjcima, nazimadi i ljudskim čedima. Kap zdravlja iz mlijeka što se nudi svim živućim naraštajima i vojsci potrošača.

Čvrsti zubi, kraj bez gušavosti i osteoporoze, odlika je zdravlja potrošača mlijeka primorskih krava.

Obogaćene aerosoli, kalcij, minerali, natrijevi kloridi, magnezij u floru, kloru, jodu i bromu, elementi su koji se nalaze u izobilju, u društvu svih životnih sastojaka u tragovima morske pjene, koji se mogu naći i u kostima naših udaljenih predaka.

One su i dijelovi skeleta nas i naših suvremenika i zalog da ćemo ostati prenositelji zdravog života naših predaka našim nasljednicima, budemo li trošili mlijeko podvelebitskog kraja, ove čudesne tvorevine životnih eliksira, nastale radom prirodnih sila, mora, zemlje i Sunca.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno