Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samo zakonsko pokrivanje postojećeg stanja

27.01.2012. 23:00
Samo zakonsko pokrivanje postojećeg stanja


Mi kao ustanova ćemo ovu zakonsku mogućnost svakako prihvatiti te ćemo se registrirati i za djelatnost sanitetskog prijevoza. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije ima četiri ispostave hitne medicine i sedam punktova dežurstva te ćemo neke od njih organizirati sa sanitetskim prijevozom, rekla je Krnčević


Ministar zdravlja Rajko Ostojić je predstavljajući ovih dana u Saboru prijedlog izmjena i dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti najavio da će one omogućiti da u Hitnoj medicinskoj pomoći ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz koji bi, prema važećem zakonu nakon 31. prosinca trebali biti razdvojeni. Ministar Ostojić je promjene obrazložio mišljenjem da je “Hitna pomoć dijelom bila dobro zamišljena, no većim dijelom izvedba je bila katastrofalna”. Također je istaknuo da je Hitna medicinska pomoć zrcalo organiziranosti zdravstvenog sustava jedne zemlje, a do ideje ponovnog objedinjavanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza došlo se zbog toga što sanitetski prijevoz u nekim županijama često pomaže hitnoj prevozeći bolesnike do bolnica u slučajevima kada liječnik nije nužan u vozilu. Iz toga proizlazi da je staro rješenje bolje.
 Nadogradnja sustava
Podsjetimo da su se reformom Hitne medicinske pomoći krajem 2011. godine pri županijama osnovali zavodi za hitnu medicinu. Time se hitna medicinska pomoć dobivši vlastiti institucionalni okvir izdvojila iz domova zdravlja. Sanitetski prijevoz ostao je jednom od djelatnosti domova zdravlja.
Prijedlogom izmjena i dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti se daje prijelazni period od šest do 12 mjeseci kako bi županije, odnosno osnivači Hitne medicinske pomoći razmislili o daljnjoj koncepciji Hitne medicinske pomoći na svom području.
Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorka Krnčević ističe da predložene izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti nema potrebe doživljavati kao rušenje sustava iz temelja.
– Zapravo je riječ o nadogradnji postojećeg sustava. U tom smislu ja najavljene zakonske izmjene pozdravljam. Već krajem prosinca nova Vlada je zavodima za hitnu medicinu izdala uredbu kojom im je omogućeno da mogu obavljati i poslove sanitetskog prijevoza. U stvarnosti se radi o zakonskom pokrivanju postojećeg stanja. Naime, na pojedinim punktovima hitne medicine se u praksi pokazala potreba za sanitetskim prijevozom. Mi kao ustanova ćemo ovu zakonsku mogućnost svakako prihvatiti te ćemo se registrirati i za djelatnost sanitetskog prijevoza. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije ima četiri ispostave hitne medicine i sedam punktova dežurstva te ćemo neke od njih organizirati sa sanitetskim prijevozom. Koje će to ispostave i punktovi biti odlučit će Stručno vijeće ustanove, rekla je Davorka Krnčević.
Podilaženje većim centrima
 Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek mišljenja je da se objedinjavanjem sanitetskog prijevoza i hitne medicine na neki način podilazi centrima za hitnu medicinu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, koji su oduvijek postojali kao samostalne ustanove i koji su pod sobom imali i hitni i sanitetski prijevoz.
– U stvari se iznalazi zakonski okvir da bi ovi centri dalje mogli funkcionirati na isti način, smatra Bek.
Predložene zakonske izmjene komentirao je i Josip Kraljić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb.
– Jedinice područne, odnosno regionalne samouprave nisu kreatori zdravstvenog sustava. Mi smo, naime, dužni na svom području implementirati planirani sustav, govori Kraljić koji napominje da se slaže s ministrovom tezom da je Hitna medicinska pomoć zrcalo organiziranosti zdravstvenog sustava jedne zemlje.
– Reorganizacija tako jednog složenog sustava zahtijeva sveobuhvatan pristup. Mi smo pripreme za reorganizaciju tehnički započeli 2009. godine kada je Dom zdravlja počeo s obnavljanjem vozila za sanitetski prijevoz, a proceduralno smo reorganizaciju započeli osnivanjem Zavoda za hitnu medicinu što je bio preduvjet za razdvajanje hitnog medicinskog i sanitetskog prijevoza.
Izmjene Mreže HMP-a
Od tog trenutka zakonske norme učestalo su se mijenjale i samim time je provedba doista bila otežana.
Primjerice, dosta smo napora uložili kako bi mreža sanitetskog prijevoza u Zadarskoj županiji ostala ista jer je bila donesena mreža sanitetskog prijevoza s bitno manjim brojem timova nego što je bilo u dosadašnjoj praksi. Na kraju smo i uspjeli da u našoj županiji broj sanitetskih timova ostane nepromijenjen, navodi Kraljić, napominjući i da se Mreža hitne medicine također u međuvremenu nekoliko puta mijenjala.
– Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je s radom započeo 1. studenog 2011. godine s definirane tri ispostave. Nakon toga je Mreža izmijenjena u nekoliko županija pa i u našoj te sada imamo četiri ispostave Zavoda.
Najnovijom Uredbom o izmjeni i dopuni o zdravstvenoj zaštiti od 29. prosinca 2011. godine zavodima za hitnu medicinu je do 30. lipnja 2012. dana mogućnost proširenja djelatnosti i na sanitetski prijevoz. No s obzirom na to da smo mi u završnoj fazi tehničke provedbe razdvajanja djelatnosti tu neće biti promjena. Do lipnja će u funkciji biti naše sve četiri ispostave. Sada je pred nama faza objedinjavanja hitnog bolničkog prijema za što se tehnički priprema Opća bolnica Zadar, rekao je Kraljić.
Što se tiče zakupaca u Zadarskoj županiji, potvrdio je  Kraljić, ova Uredba se odnosi na oralnu kirurgiju i zubotehnički laboratorij koji će trebati odlučiti žele li se vratiti u Dom zdravlja ili će plaćati punu najamninu prostora.


 RJEŠENJE PRAVEDNIJE OD DOSADAŠNJEG




Zakonski prijedlog ministra Ostojića predviđa i produženje roka za šest mjeseci za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojima se pružaju dvije mogućnosti – da se vrate raditi u domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali više ne po povlaštenim, već po tržišnim cijenama.
Ovu Ostojićevu inicijativu pozdravlja ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek.
– Bit će to, svakako, pravednije rješenje od dosadašnjeg. No treba reći da se ova uredba na naš Dom zdravlja previše i ne odnosi jer mi u zakupu imamo samo jednog oralnog kirurga te jedan zubotehnički laboratorij. U dosadašnjim kontaktima sa zubotehničkim laboratorijem dobila sam informaciju da bi se oni vratili u okrilje Doma zdravlja. No razgovor s njima još moram obnoviti. S oralnim kirurgom pak još nisam razgovarala, rekla je Renata Bek.