Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šampionski merlot iz bačve Kurtov će buteljirati

27.01.2012. 23:00
Šampionski merlot iz bačve Kurtov će buteljirati


Nastojat ću više vina buteljirati te otvoriti malu konobu-vinoteku u Pakoštanima koje su turističko mjesto i takav sadržaj im je potreban, a dosad je nedostajao. Vidjet ćemo potom kako će se pokazati sezona, ako bude dobra, nastavit ću sa sadnjom, ali i nabavkom dodatne opreme jer je zasad sve “manufaktura”, kazao je Milivoj Kurtov
Već nekoliko godina primjećuje se da mnogi poznati gradonačelnici, načelnici općina i drugi javni djelatnici svoje slobodno vrijeme posvećuju poljoprivredi, a osobito voćarstvu i vinogradarstvu. Na prostoru Zadarske županije svoje vino proizvode Željko Baradić, Radoslav Bobanović, Božo Čolak, Emil Dokoza, Mile Fabijan, Branko Kutija, Danijel Kotlar, Viktor Prtenjača i Perislav Zrilić.
Posebnih razloga za zadovoljstvo u ovoj godini ima pak načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, čiji je merlot na nedavno održanom 15. Vinkovu u Stankovcima osvojio zlatnu medalju i šampionsku titulu sa 85,60 bodova.
Uživanje u poslu
Kurtov nam je otkrio da je još tijekom devedesetih godina zajedno s ocem zasadio prvi vinograd, no shvatio je i da ga ne zadovoljava tada uobičajeni način proizvodnje vina te je počeo tražiti informacije i uspostavljati kontakte sa stručnjacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kupovati knjige, educirati se i proizvoditi vino u skladu s pravilima vinarske struke i znanstvenih dostignuća. To mu je, kako kaže, omogućilo da počne još više uživati u tom poslu, pogotovo prateći kvalitetu vina koja je rasla iz godine u godinu, a posao u vinogradu mu je predstavljao relaksaciju nakon potpuno drugačijih izazova na dužnosti općinskog načelnika. I dosad je često nagrađivan, a prošli tjedan je stigla i šampionska titula.
– Zadovoljan sam postignutom kvalitetom vina koja je iz godine u godinu sve bolja. U početku je, naravno, bilo nekih teškoća, no to sam otklonio. Posebno sam zadovoljan ovim crnim koje je osvojilo glavnu nagradu, ali i bijela vina su također dobro ocijenjena. To su još mlada vina i trebat će im još malo vremena da se pokažu, kazao je Kurtov koji je već lani počeo s buteljiranjem svojih vina.
 Ulaganja u sadnju i opremu
– Lani je bilo dvije tisuće boca odobreno. Nastojat ću to obnoviti i još vina buteljirati te otvoriti jednu malu konobu-vinoteku u Pakoštanima koje su turističko mjesto i takav sadržaj im je potreban, a dosad je nedostajao. Vidjet ćemo potom kako će se pokazati sezona, ako bude dobra, nastavit ću sa sadnjom, ali i nabavkom dodatne opreme jer je zasad sve ‘manufaktura’, pa i etikete stavljamo ručno. Ja sam zadovoljan kako se zasada sve odvija, a ako se i prodaja pokaže, nastavit ćemo s ulaganjem i osuvremenjivanjem proizvodnje, kazao nam je Milivoj Kurtov, koji je uz vinograde posadio i devedeset i tri sadnice maslina, oraha, lješnjaka, šljiva, jabuka, smokava, bresaka, trešanja i stolnoga grožđa.