Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Stečaj Nove zore otvara Pandorinu kutiju?

27.01.2012. 23:00
Stečaj Nove zore otvara Pandorinu kutiju?


Najvažnije u ovom trenutku jest što pod povećalo stečajnog upravitelja dolazi kompletno proteklo poslovanje Nove zore, a što bi moglo izazvati efekt otvaranja “Pandorine kutije” i razotkriti tko sve pokazuje “apetit” za imovinom zadruge
Nakon što je sredinom siječnja na Trgovačkom sudu u Zadru pokrenut stečaj nekoć ugledne zadruge “Nova zora” iz Sv. Filipa i Jakova, stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro preuzeo je pečate i poslovanje od upravitelja zadruge Bartola Jelića.
Prijave potraživanja
 Zatečenih deset zaposlenika Nove zore dobilo je otkaze dva dana nakon otvaranja stečaja, a svoja potraživanja – jednu plaću i otpremninu, moći će potraživati iz stečajne mase. Nekadašnji zadrugari izvukli su još “deblji” kraj jer su njihove dionice prešle u vlasništvo vjerovnika s obzirom na to da su potraživanja veća od same vrijednosti imovine Nove zore. No, najvažnije u ovom trenutku jest što pod povećalo stečajnog upravitelja dolazi kompletno proteklo poslovanje Nove zore, a što bi moglo izazvati efekt otvaranja “Pandorine kutije”.
– Račun Nove zore blokiran je zbog dugovanja u visini oko 48,5 milijuna kuna, ali tu su još razna potraživanja koja tek trebaju pristići. Rok za prijavu potraživanja traje do 16. veljače, a osim toga, tu su i kamate, kao i računi koji tek trebaju dospjeti, mahom za obveze zadruge – rekao je stečajni upravitelj Negro, napominjući da će cijela situacija biti jasnija 29. ožujka kada je na Trgovačkom sudu u Zadru zakazano izvještajno ročište. Osim što će biti poznat iznos ukupnog duga, Negro je napomenuo da će zasigurno biti i prijedloga za pobijanjem nekih ugovora sklopljenih na štetu vjerovnika. To znači da će svi ugovori o zakupu i prodaji zadružne zemlje tvrtki Eko Biograd kao i ugovori s PPK Vinkovci, također, doći u pitanje, međutim, Negro nije želio prejudicirati, naglasivši da se svako pobijanje ugovora ostvaruje kroz sudsku parnicu.
– Ja sam dužan, ako utvrdim nepravilnosti u bilo kojem ugovoru na način da se može dokazati kako je on sklopljen na štetu vjerovnika, o tome izvijestiti Skupštinu vjerovnika. Budući se ugovori mogu pobiti samo preko sudskog, parničnog postupka čije troškove snose vjerovnici, Skupština vjerovnika kod takvih odluka ima zadnju riječ, rekao je Negro, pojasnivši da reviziji podliježu svi ugovori od kojih neki sklopljeni čak i unazad deset godina ako bi se utvrdilo da kriju nezakonitosti.
Svi ugovori pod revizijom
Najveći vjerovnik Nove zore trenutačno je država s potraživanjem od gotovo 50 milijuna kuna. Godinama je to, podsjetimo, bila Splitska banka, koja je pokušavala na javnoj dražbi prodati najvrjednije dijelove zadruge – plodno zemljište uz turističko naselje površine od oko 195 hektara, a kojemu su tada vještaci odredili početnu cijenu od 110 milijuna kuna. No prošle je godine Splitska banka svoje potraživanje prodala zagrebačkoj tvrtki Glasgow gradnja d.o.o. Tvrtka je osnovana u veljači 2011., a direktor joj je Davor Galetović, zagrebački odvjetnik koji se proslavio braneći Hrvoja Petrača. Zanimljivo je, međutim, da je upravo taj odvjetnik zastupao Novu zoru na Trgovačkom sudu kad se odlučivalo o uvođenju stečaja. On je ujedno i formalni osnivač tvrtke Eko-Biograd kojoj je Nova zora prije dvije godine već prodala 19,5 hektara plodnog zemljišta po cijeni od svega dva eura po četvornom metru, dok se u isto vrijeme tržišna cijena sličnih terena na tom području kretala od deset eura po četvornom metru pa na više. Za glavninu poslova oko prodaje imovine PZ Nova zora, podsjetimo, bili su zaduženi Željko Mikulić i prijašnji upravitelj Predrag Marković.
Eko Biograd je tvrtka kćer Agrokora, a nedugo pred pokretanje stečaja Nove zore, druga tvrtka istog vlasnika, PIK Vinkovci, koja je u zakup uzela dio površina, trebala je pozajmicom od tri milijuna kuna riješiti dio dugova PZ Nove zore i spasiti je neminovnog s obzirom na to da su već odavno bili ispunjeni svi uvjeti za stečajem.
U cijeloj priči ostaje još za vidjeti kako će proći Milenko Mikulić koji je u poslove s ovom zadrugom uložio oko devet milijuna kuna, a prije dvije godine završio je i na sudu.