Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vodiči: Inspektori samo sjede ispred Callegra i piju kavu

27.01.2012. 23:00
Vodiči: Inspektori samo sjede ispred Callegra i piju kavu


Dubrovnik sada ima 5 posto detektiranih ilegalaca, Split 10 posto, Šibenik 0 posto, a za Zadar se niti ne zna, jer naši inspektori uopće ne izlaze na teren nakon dojava, čulo se na tribini


U organizaciji Udruge turističkih vodiča “Donat”, u četvrtak je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana tribina na temu “Predradnje turističkih vodiča u efikasnosti inspekcijskog nadzora”. Kako je naglasio predsjednik udruge i moderator tribine Nenad Marčina, u Zadru djeluje 100 registriranih turističkih vodiča, dok je brojka onih koji taj posao rade na crno najmanje dvostruka, ako ne i veća.
Kako im stati na kraj, kako ih uhvatiti na djelu i kazniti ih zbog nelegalnog rada, pitanje je koje muči zadarske turističke vodiče već godinama, ali do odgovora teško dolaze. Na ta pitanja odgovor im je pokušao dati Radoslav Bobanović, koji je više od 30 godina svog radnog vijeka proveo radeći u Poreznoj upravi.
– Kada sam prihvatio poziv na ovu tribinu, pitao sam se kako ne izazvati gnjev bivših kolega, jer ako kažem da su oni odgovorni zašto se radu na crno ne može stati na kraj, to može samo djelomično biti točno, rekao je Bobanović i nastavio:
– Naime, naš porezni sustav funkcionira na tri razine – Porezna uprava, Financijska policija i Državni inspektorat, koji je najviše nadležan za rad na crno. Ako sve te službe nemaju preciznu i dokumentiranu prijavu, zaboravite da će reagirati. Bez dokumentirane i argumentirane prijave te službe nemaju snagu i moć da riješe vaš problem, jer nažalost, rad na crno javlja se svugdje. Ako se vi nećete uključiti, onda je borba uzaludna, rekao je Bobanović.
No, turistički vodiči na njegove su riječi prilično burno reagirali. Tvrde kako već godinama nadležnim inspekcijskim službama šalju vrlo detaljne i dokumentirane prijave o vodičima koji rade na crno, no do danas nisu primijetili da se išta napravilo po pitanju kažnjavanja pseudovodiča.
– Vi kažete da su inspektori prenatrpani poslom i da na teren neće izaći dok ne dobiju prijavu. Kako onda objašnjavate činjenicu da neregistrirani vodiči ili pratitelji ne mogu niti pomirisati Šibenik, jer tamo ispred katedrale u dvije smjene dežuraju njihovi inspektori i naplaćuju im kazne. Dubrovnik sada ima 5 % detektiranih ilegalaca, Split 10 %, Šibenik 0 %, a za Zadar se ni ne zna jer naši inspektori uopće ne izlaze na teren nakon dojava, rekao je jedan od turističkih vodiča.
Radoslav Bobanović okupljenim je turističkim vodičima obećao kako će im ponuditi pomoć u rješavanju ovog problema tako što će s njima idućeg tjedna otići na sastanak sa šefom zadarske ispostave Državnog inspektorata Mirkom Tokićem, kako bi utvrdili razloge zbog čega je na zadarskom području broj ilegalaca još uvijek nepoznat.


I U JAPANU ZNAJU DA SE U ZADRU TURISTI VODE NA CRNO!




– Naše su prijave vrlo jasne i precizne. Uostalom, ako su već inspektori, oni bi po zakonu trebali sami izlaziti na teren. Kada to i naprave, onda provjeravaju nas. Nas koji smo registrirani! Dok nas provjeravaju mi im prstom upiremo na ilegalce, ali oni ne reagiraju! Zašto? Zato jer naši inspektori ne znaju strane jezike i neće provjeravati strance. Od jedne gospođe iz Japana čuli smo informaciju kako čak tamo znaju da vas u Zadru nitko neće provjeravati pa turiste možete voditi na crno. Da inspektori samo sjede ispred Callegra i piju kavu, mogu ih uhvatiti barem petero dnevno u srcu sezone, čulo se na tribni.