Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čekao presudu, dobio odštetu

Autor: Ana Raić Knežević

27.01.2013. 23:00
Čekao presudu, dobio odštetu


Dvije oslobađajuće i jedna osuđujuća nepravomoćna presuda rezultat su maratonskog procesa za slučaj silovanja, koji još uvijek nije riješen. Zbog predugog suđenja, Ustavni sud je dosudio odštetu


Iz državne blagajne solidnih 17.100 kuna dobit će optuženi silovatelj i to samo zato što postupak koji se vodi protiv njega – traje predugo.
Odlučio je tako Ustavni sud kojem se optuženi požalio na sporost suđenja, odnosno činjenicu da je zbog silovanja osumnjičen prije gotovo deset godina.
Kako stoji u presudi donijetoj na osnovu ustavne tužbe optuženika, tužiteljstvo je zahtjev za otvaranje istrage protiv njega podnijelo još 10. rujna 2003. godine. Tek dva mjeseca kasnije istraga je i službeno otvorena.
Doznajemo kako mu je na teret stavljeno da je sa svojim mlađim prijateljem silovao prolaznicu. Radilo se o ženi na koju su vozeći se naišli kako gotovo sumanuto hoda cestom. Bila je potresena zbog svađe sa suprugom pa je demonstrativno išetala iz kuće. Gotovo bez razmišljanja prihvatila je ponudu muškaraca koji su naišli u automobilu da ju povezu.
Osveta suprugu
Još onako ljuta odučila je osvetiti se mužu.
– Jeste za seks! Evo, jel može za 500 kuna, iznenadile su njezine riječi muškarce, no nije im palo na pamet odbiti ju.
Odvezli su se do jednog napuštenog mjesta. Žena se leđima oslonila na neki priručni stol dok je stariji muškarac pokušao upustiti se s njom u seksualni odnos. Budući da je cijela situacija bila poprilično neobična, žustra i nekontrolirana, nije realizirao svoj pohotni naum.
Prepustio je zato mjesto kraj stola svom mlađem prijatelju. On je brzo završio seksualni čin s prolaznicom, a kako su obojica bili razočarani “uslugom” odlučili su da joj neće dati dogovorenih 500 kuna.
Budući da ih je tijekom vožnje natrag zbog toga izvrijeđala, ne prihvativši obrazloženje da je “bila loša”, na kraju su ženu izbacili iz vozila.
Tako je glasila verzija optuženog silovatelja, dok je njegova žrtva tvrdila da su ju obojica tog dana silovali. Slučaj se u studenom 2003. godine počeo rasplitati na sudu, iako je obrana podnijela žalbu protiv otvaranja istrage.
Neuspio pokušaj
Četiri mjeseca kasnije, u ožujku 2004. godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je protiv obojice muškarac optužnicu zbog silovanja. No, zagrebački sud proglasio se mjesno nenadležnim te je predmet ustupio Županijskom sudu u Zlataru. U rujnu 2004. godine okrivljenik je i osobno dobio optužnicu u ruke. Međutim, prvo ročite zakazano je tek za 10. ožujka 2005. godine. Na njemu se nisu pojavili ni optuženici, ni njihova žrtva, ni svjedoci.
Novi sudski poziv upućen im je za 31. ožujka. Da ispriča svoju verziju događaja silovana žena bila je na ročištu 5. svibnja, a već mjesec dana kasnije, nakon što su ispitani svjedoci, donijeta je oslobađajuća presuda.
Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podnijelo je 15. srpnja 2005. žalbu. Slučaj je zbog toga otputovao na Vrhovni sud koji je 30. svibnja 2007. godine žalbu tužitelja i prihvatio, te slučaj vatio na ponovno suđenje.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU