Hrvatskoj nužno treba novo stanovništvo, stari smo i uskogrudni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Nenad REBERŠAK
Tematski forum „Demografija - uvjet hrvatske budućnosti"

Nikica Gabrić i njegova udruga "Nacionalni forum - ideje i projekti za europsku Hrvatsku" nije se, kako je i najavljivao, zaustavio samo na prvom uvodnom forumu održanom početkom studenoga. U subotu je održan prvi tematski forum "Demografija -uvjet hrvatske budućnosti", a i na njemu je uvodno slovo imao predsjednik Republike Ivo Josipović. Za njega je demografija strateško pitanje, a problem je mnogo veći od poticanja pronatalitetne politike većim dječjim doplatkom.

Negativni trendovi

Hrvatska je demografski u izrazito negativnim trendovima: negativni su i prirast i migracijski saldo. Josipović je posebno upozorio da Hrvatska gotovo da i nema imigracijsku politiku.

- Vodimo se politikom kineskog zida: nećemo da nitko dođe, osim, eventualno povratnika i bosanskohercegovačkih Hrvata, izjavio je Josipović i dodao da se o imigracijskoj politici treba prestati razmišljati kao o nečemu što analizira krvne grupe. Dva su temeljna zadatka, smatra Josipović, klasična pronatalitetna politika i osmišljavanje politike koja će privući novo stanovništvo jer je vrijeme uskogrudnosti prošlo.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić iskritizirao je i vlast i opoziciju zato što se od njih ništa ne može čuti o demografskim problemima. Za njega je Vlada u slobodnom padu bez padobrana, a opozicija je bez uzgona. Vladajuće je okarakterizirao i kao "narcisoidne violine", a opozicionare "trubačima s koračnicima iz prošlosti". Hrvatska godišnje gubi 10.000 stanovnika zbog manjka rođenih i još 10.000 ljudi koji iseljavaju. Cilj je da Hrvatska ima sedam milijuna stanovnika, ne samo Hrvata, smatra Gabrić. Zadatak je predsjednika Republike pozvati sve koji imaju što reći i ponuditi u demografskoj politici, a potrebno je osnovati nacionalno vijeće za utvrđivanje dugoročne populacijske strategije i politike. Ta strategija i politika trebaju biti projekt koji će trajati najmanje 20 godina.

Fond za stimulacije

Založio se i za osnivanje fonda kojim bi se stimulirala pronatalitetna politika, a da bi se svakom djetetu rođenom u Hrvatskoj dalo tisuću eura u godini rođenja potrebno je samo 50 milijuna eura, naveo je Gabrić ustvrdivši da su "svi naši problemi na razini kanalizacije u Münchenu" čime je vjerojatno pokušao kazati da je Hrvatska mala zemlja, a München velik grad.

Akademkinja i demografkinja Alica Wertheimer Baletić upozorila je da nas očekuje novi val emigracija uvjetovan krizom i nezaposlenošću, a prvi koji će se iseljavati su mladi i obrazovani koji su u reproduktivnoj dobi. Svi su demografski parametri u Hrvatskoj loši: pada udjel mladih, pada udjel radno sposobnih, a raste broj starih, navela je Wertheimer Baletić i zaključila da pronatalitetna politika nije trošak nego investicija u buduću radnu snagu.

 JAKOVČIĆ: FORUM POSTIGAO CILJ

Svijet politike na drugom je Nacionalnom forumu pojačao istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Za njega je Nacionalni forum u cjelosti postigao cilj jer na svakoj temi okuplja najeminentnije hrvatske stručnjake. Jakovčić smatra da je inicijativa poput Nacionalnog foruma, koja okuplja ključne ljude u ovoj zemlji itekako potrebno, jer su osim klasičnih tijela vlasti potrebni i ovakvi forumi, thnik-tankovi.

Na novinarsko pitanje hoće li se kandidirati sa svojom listom na skorašnjim izborima za Europskim parlament Jakovičić je kazao da je uvijek govorio da bi rado zastupao interese Hrvatske u Europskom parlamentu.

- Izbori će biti u lipnju i postoji velika vjerojatnost da ću se kandidirati. Međutim, jasno je da ne mogu ići sam u te izbore, trebam podršku mnogih kako bih prešao prag i ako tu podršku dobijem onda ću se kandidirati, izjavio je Jakovčić za naš list.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika DubokoPlavo
Pronatalitetna politika da, ali masovniji uvoz kojekakvog sljama kao sto imaju Britanci, Njemci, Francuzu NE, pa da imamo nacionalne nemire gdje ce onda za 10-2- godina ti isti koje smo udomili traziti kojekakva extra prava, nametati svoju kulturu NE HVALA. NE HVALA multinacionalnoj i ne hvala multikulturoloskoj Hrvatskoj, jer Hrvatska vec saa ima puno vrlo razlicitih regija, temperamenata i kultura ka osvojih autohtonih, ne treba nam jos uvezenih! Ova demagogija predsjednika je cista neoliberalna globalisticka propaganda sa ciljem asimiliranja u neku kvazi multikultorolosku zajednicu u kojem ce kraci kraj izvuci Hrvati! NE HVALA PREDSJEDNICE! Dajte vi kvalitetna pronatalitetna rjesenja i poticaje, oslobodite obitelji sa troje i vise djece placanja poreza....!!!! A ne mojte nama podvaljivati kukavicja jaja!!!