Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatskoj nužno treba novo stanovništvo, stari smo i uskogrudni

Autor: Tihomir Ponoš

27.01.2013. 23:00
Hrvatskoj nužno treba  novo stanovništvo,  stari smo i uskogrudni

Foto: Nenad REBERŠAK



Slijedi nam novi val emigracije. Svi su demografski parametri u Hrvatskoj loši: pada udjel mladih, pada udjel radno sposobnih, a raste broj starih


Nikica Gabrić i njegova udruga “Nacionalni forum – ideje i projekti za europsku Hrvatsku” nije se, kako je i najavljivao, zaustavio samo na prvom uvodnom forumu održanom početkom studenoga. U subotu je održan prvi tematski forum “Demografija -uvjet hrvatske budućnosti”, a i na njemu je uvodno slovo imao predsjednik Republike Ivo Josipović. Za njega je demografija strateško pitanje, a problem je mnogo veći od poticanja pronatalitetne politike većim dječjim doplatkom.
Negativni trendovi
Hrvatska je demografski u izrazito negativnim trendovima: negativni su i prirast i migracijski saldo. Josipović je posebno upozorio da Hrvatska gotovo da i nema imigracijsku politiku.
– Vodimo se politikom kineskog zida: nećemo da nitko dođe, osim, eventualno povratnika i bosanskohercegovačkih Hrvata, izjavio je Josipović i dodao da se o imigracijskoj politici treba prestati razmišljati kao o nečemu što analizira krvne grupe. Dva su temeljna zadatka, smatra Josipović, klasična pronatalitetna politika i osmišljavanje politike koja će privući novo stanovništvo jer je vrijeme uskogrudnosti prošlo.
Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić iskritizirao je i vlast i opoziciju zato što se od njih ništa ne može čuti o demografskim problemima. Za njega je Vlada u slobodnom padu bez padobrana, a opozicija je bez uzgona. Vladajuće je okarakterizirao i kao “narcisoidne violine”, a opozicionare “trubačima s koračnicima iz prošlosti”. Hrvatska godišnje gubi 10.000 stanovnika zbog manjka rođenih i još 10.000 ljudi koji iseljavaju. Cilj je da Hrvatska ima sedam milijuna stanovnika, ne samo Hrvata, smatra Gabrić. Zadatak je predsjednika Republike pozvati sve koji imaju što reći i ponuditi u demografskoj politici, a potrebno je osnovati nacionalno vijeće za utvrđivanje dugoročne populacijske strategije i politike. Ta strategija i politika trebaju biti projekt koji će trajati najmanje 20 godina.
Fond za stimulacije
Založio se i za osnivanje fonda kojim bi se stimulirala pronatalitetna politika, a da bi se svakom djetetu rođenom u Hrvatskoj dalo tisuću eura u godini rođenja potrebno je samo 50 milijuna eura, naveo je Gabrić ustvrdivši da su “svi naši problemi na razini kanalizacije u Münchenu” čime je vjerojatno pokušao kazati da je Hrvatska mala zemlja, a München velik grad.
Akademkinja i demografkinja Alica Wertheimer Baletić upozorila je da nas očekuje novi val emigracija uvjetovan krizom i nezaposlenošću, a prvi koji će se iseljavati su mladi i obrazovani koji su u reproduktivnoj dobi. Svi su demografski parametri u Hrvatskoj loši: pada udjel mladih, pada udjel radno sposobnih, a raste broj starih, navela je Wertheimer Baletić i zaključila da pronatalitetna politika nije trošak nego investicija u buduću radnu snagu.


 JAKOVČIĆ: FORUM POSTIGAO CILJ




Svijet politike na drugom je Nacionalnom forumu pojačao istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Za njega je Nacionalni forum u cjelosti postigao cilj jer na svakoj temi okuplja najeminentnije hrvatske stručnjake. Jakovčić smatra da je inicijativa poput Nacionalnog foruma, koja okuplja ključne ljude u ovoj zemlji itekako potrebno, jer su osim klasičnih tijela vlasti potrebni i ovakvi forumi, thnik-tankovi.
Na novinarsko pitanje hoće li se kandidirati sa svojom listom na skorašnjim izborima za Europskim parlament Jakovičić je kazao da je uvijek govorio da bi rado zastupao interese Hrvatske u Europskom parlamentu.
– Izbori će biti u lipnju i postoji velika vjerojatnost da ću se kandidirati. Međutim, jasno je da ne mogu ići sam u te izbore, trebam podršku mnogih kako bih prešao prag i ako tu podršku dobijem onda ću se kandidirati, izjavio je Jakovčić za naš list.