Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Još dva remija Saše Martinovića

Autor: Ante Vidović

27.01.2013. 23:00
Još dva remija Saše Martinovića

Foto: Petar FABIJAN



U 6. kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u šahu na Plitvicama odlučena je samo jedna partija, koju ćemo zapamtiti po nesvakidašnjem previdu prvog nositelja Zdenka Kožula. U približno jednakoj poziciji protiv Davorina Kuljaševića upustio se u jednu sumnjivu rasteretnu kombinaciju u kojoj se nije htio pomiriti s gubitkom pješaka. Zalutao je skakačem u protivnički tabor, što je Kuljašević lako iskoristio i osvajanjem figure prisilio suparnika na predaju već u 26. potezu. Tom pobjedom Kuljašević se probio na diobu prvoga mjesta jer su sve ostale partije završene podjelom boda. Partija Stević – Palac bez prave je borbe brzo završena remijem, a Ante Šarić je u partiji s Antom Brkićem elegantno riješio sve probleme privremenom žrtvom figure i vječnim šahom. Na sličan način završena je i partija Martinović – Jovanić, dok Ivan Šarić u završnici nije uspio probiti “betonsku” obranu Alojzija Jankovića. Najduže je trajala borba u partiji Zelčić – Jovanović u kojoj je osječki velemajstor uspješno obranio topovsku završnicu s dva pješaka za lovca.
U 5. kolu zablistali su Alojzije Janković i Zdenko Kožul. Janković je poslije originalne igre na briljantan način nanio prvi poraz Hrvoju Steviću, a Zdenko Kožul je odličnom pripremom iznenadio Antu Brkića i nakon žrtve pješaka izgradio sjajnu napadačku poziciju, koju je energičnom igrom pretvorio u svoju prvu pobjedu. Mladen Palac i Robert Zelčić prijateljski su remizirali, a Ante i Ivan Šarić podijelili su bod poslije zanimljive teorijske diskusije. Ognjen Jovanić je sigurnom igrom održao ravnotežu protiv Zorana Jovanovića, a Davorin Kuljašević i Saša Martinović su remizirali tek nakon maratonske borbe u topovskoj završnici u kojoj se Martinović slabo branio, a Kuljašević propustio jednostavan dobitak.
Rezultati 6. kola: Martinović – Jovanić remi, Zelčić – Jovanović remi, Stević – Palac remi, I. Šarić – Janković remi, Brkić – A. Šarić remi, Kuljašević – Kožul 1:0.
Rezultati 5. kola: Kuljašević – Martinović remi, Kožul – Brkić 1:0, A. Šarić – I. Šarić remi, Janković – Stević 1:0, Palac – Zelčić remi, Jovanović – Jovanić remi.
Redoslijed: Stević, Palac, Janković, A. Šarić i Kuljašević po 3,5 boda, Brkić, Jovanović, Jovanić i I. Šarić po 3, Martinović 2,5, Kožul i Zelčić po 2 boda.