Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Muzeji su dinamične institucije

Autor: Velimir Brkić

27.01.2013. 23:00
Muzeji su dinamične institucije

Foto: Velimir BRKIĆ



Oko 350 posjetitelja pogledalo je u Noći muzeja postav Zavičajnog muzeja te sudjelovalo u popratnim programima


Deseta po redu Noć muzeja u Biogradu u Zavičajni muzej privukla je dosad rekordni broj posjetitelja.
– Noć muzeja fantastična je kulturna manifestacija koja pokazuje da su muzeji zapravo dinamične institucije koje imaju zanimljive programe i koje rade na promociji svojega nasljeđa, zadovoljan je ravnatelj Draženko Samardžić. Naime, oko 350 posjetitelja pogledalo je u Noći muzeja postav Zavičajnog muzeja te sudjelovalo u popratnim programima.
Organizatori ističu kako ih manifestacija odazivom posjetitelja, iz godine u godinu, sve više potiče u stvaranju što brojnijih i raznovrsnijih programa. Brojnu publiku privukle su atraktivne izložbe, ali i popratna događanja, uz tople obroke i osvježenje.
– Riječ je o velikoj akciji hrvatskih muzeja koja s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja nudi posjetiteljima raznovrsne programe, navodi Samardžić.      
Otvaranje ove jedinstvene muzejske atrakcije započelo je izložbom skulptura iz tradicijskog života, izrađenih od terakote, autorice Stelle Unušić iz Biograda. Potom je uslijedilo predstavljanje zbirke pjesama “Iz kamena cvita, cvit”, autorice Radice Vrančić.
O izložbi “Biograd u Drugom svjetskom ratu, obnova i izgradnja” koja je u Biogradu već nekoliko dana top tema, a koja obuhvaća razdoblje od 1941. do 1990. godine, govorila je autorica Gorka Božulić.
– Postav izložbe ima brojnu ratnu i poslijeratnu građu na kojoj su već mnogi prepoznali svoju rodbinu i sugrađane, rekla je Marica Tolić, dobitnica Nagrade Grada Biograda za životno djelo iz 2007. godine te umirovljenica sa 35-godišnjem stažem u vrtiću, koja je posjetiteljima dijelila vlastite suvenire izrađene od školjaka.
Izlošci etnodepoa bili su izloženi u samom potkrovlju. Poput “lajtmotiva” cijelu noć se prikazivala autentična videoprojekcija ratnog Biograda od 1991. do 1995. godine autora Igora Dominisa. Za dobru atmosferu bili su zaduženi Andrija, Niko i Željko iz KUD-a Kralj Tomislav.