Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novaljci ne žele asfaltiranje mora

Autor: Robert Frank

27.01.2013. 23:00
Novaljci ne žele asfaltiranje mora

Foto: PIXSELL



Inicijativom na kojoj su već 873 potpisa stanovnici žele onemogućiti Ivana Dabu Đonu da na nasipanom moru izgradi novi centar, te marinu s 400 vezova te tako njihove kuće, a u mnogima su restorani i kafići, s obalnog ruba udalji i 80 metara od mora


Vjerojatno je presedan da građani nekog grada traže raspisivanje referenduma kojim žele spriječiti svog gradonačelnika da s većinom u vijeću donese razvojni prostorni plan koji podrazumjeva goleme investicije i povećanje zaposlenosti. No to se upravo dogodilo u Novalji, gdje se HDZ-ov gradonačelnik Ivan Dabo Đono, koji kroz pet mandata već punih 20 godina vodi Novalju, nalazi pred najvećim ispitom u svojoj političkoj karijeri.
Zajednički organizirajući referendum dojučerašnji politički partneri, ali i brojni oponenti, okupili su se na platformi protiv jednog od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj. Ono što ih je neposredno uoči lokalnih izbora okupilo do te mjere da su barem privremeno prevladane dosad nepomirljive političke razlike pokušaj je novaljskog gradonačelnika Ivana Dabe Đona da oktroira Urbanistički plan uređenja naselja Novalja. Taj razvojni plan, naime, u centru Novalje među ostalim predviđa nasipavanje 2,1 hektara morskog dijela! U naravi se radi o površini tri nasipana nogometna igrališta na kojima bi se izgradili novi objekti s poslovnim sadržajima tlocrtne površine od 3.900 četvornih metara.
No kako je predviđena visina od 6,5 metara do vijenca, ta se površina udvostručuje. Brojne kuće s restoranima i kafićima koje se sad nalaze u prvom redu uz more, ubuduće bi od mora bile udaljene i do 80 metara! Uz to, UPU-om naselja Novalja gradonačelnik je predvidio i gradnju marine s 400 vezova, ali bez da je, kažu njegovi kritičari, provedena široka javna rasprava.
Slažete li se…
Zgroženi Dabinim prostornim planom koji očito zagovara koncept turističkog razvoja dijametralno suprostavljen njihovim razvojnim promišljanjima, 12 osoba iz javnog života formiralo je Organizacijski odbor koji je pokrenuo proceduru za provedbu referenduma. Građanima je predloženo referendumsko pitanje: Slažete li se da se prijedlog UPU naselja Novalja povuče iz redovne procedure Gradskog vijeća. U periodu od 9. do 23. siječnja građani Novalje velikim su se brojem izjasnili za provedbu referenduma. Njih čak 873 je svojim potpisom dalo podršku inicijativi.
Prema zadnjem popisu iz 2009. godine, naselje Novalja ima 2.300 upisanih birača, a tada ih je na lokalnim izborima glasalo oko 1.450. To znači da 65 posto građana koji su glasali na zadnjim izborima ne želi Dabin UPU! Ivanu Dabi je kako se čini, prilično je sužen manevarski prostor. Ili sam može povući prijedlog ili će mu Ministarstvo uprave vjerojatno naložiti provođenje referenduma na kojem bi po svemu sudeći doživio poraz na otvorenoj sceni.
 Jedan od članova Organizacijskog odbora, a zanimljivo da se radi o Ante Dabi, tajniku Grada Novalje i donedavnom bliskom, čak prvom suradniku gradonačelnika Ivana Dabe Đona, kaže da je očekivao ovako veliki odaziv građana na izjašnjavanje o referendumu.
– Neupitno je, naime, da je UPU, kako ga je zamislio gradonačelnik Dabo, neprihvatljiv zbog lokacije i dimenzija buduće marine i nasipavanja mora čime se mijenja izgled grada i umanjuje poduzetnički potencijal postojećih poslovnih sadržaja u centru Novalje. Na ovaj način, starosjedioci koji generacijski, već desetljećima, sa svojim obiteljima vode ugostiteljske i turističke sadržaje u prvom redu do mora, Dabinim planom postali bi građani drugog reda, objašnjava Dabo.
Sporna i hostelizacija
– Drugi je razlog neprihvatljivosti ovakvog UPU-a moguća hostelizacija Novalje koja se zbog nedovoljno jasnih i nepreciznih odredbi UPU-a Novalje može dogoditi, nastavlja tajnik Dabo. Ako uzmemo u obzir da smo u posljednjih 15 godina dozvolili proces apartmanizacije Novalje, neoprostiva bi greška bila prema budućim generacijama da sada dozvolimo njenu hostelizaciju. Kako bi se to spriječilo, smatramo da se kod donošenja prostornog plana trebalo ići obrnutim putem. To znači da ove godine najprije treba izraditi Master plan razvoja turizma Grada Novalje. Kroz podršku inicijativi za provedbu referenduma građani su jasno dali do znanja kako gradonačelnikov koncept turističkog razvoja smatraju pogrešnim, završava Ante Dabo.
Ovom se izjavom, sam kaže, jasno deklarirao kao kandidat za gradonačelnika Novalje. On će, naime, sa svojom frakcijom unutar HDZ-a i s lokalnim HSP-om ići samostalno na izbore. Član Organizacijskog odbora za provedbu referenduma Zlatko Vidas, inače bivši gradski vijećnik HDZ-a, kaže da gradonačelnik Dabo ovakvim UPU-om pogoduje očito samo njemu poznatim investitorima koji utječu na donošenje UPU-a i njegove glavne odredbe.
– Gradonačelnik je očito iz njemu poznatih razloga pristran kod ovog UPU-a, kaže Vidas.
Član Organizacijskog odbora Emilio Dabo iz HSP-a prisjeća se nedavne javne rasprave oko UPU-a naselja Novalja kad se uvidjelo da se svi prisutni suprostavljaju razmišljanju gradonačelnika Dabe i njegovom izrađivaču plana.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU