Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zima na čarobnoj Uni

Autor: Damir Maričić

27.01.2013. 23:00
Zima na čarobnoj Uni

Foto: Vedran SITNICA



Osim vidljivih gradnji ograda, pristupnih staza i vidikovaca, projekt prekogranične suradnje, koji financira EU, podrazumijeva aktiviranje i ljudskih potencijala u svrhu apsorpcije turističkih posjeta na gornjem toku jedne od najčišćih i najljepših rijeke Europe


Jedno od područja iznimne ljepote u našem bliskom dohvatu i obuhvatu je Una, jedna od najčišćih rijeka Europe. Izvire nad Suvajom kod Srba u Zadarskoj županiji iz grotla još neistražene dubine, a ulijeva se opet u Hrvatskoj u Savu kod Jasenovca. U  međuvremenu je i hrvatska i  bosanska rijeka, a u najvećem dijelu i granica, odnosno za nekog razdjelnica, za civilizirano uređene zemlje spojnica dviju zemalja. Oni koji su joj skloni posjećuju je u proljeća ka ljetu. Rijetki se poput nas upute na Uni u srcu zime.
 Prirodni krajolici iznimne ljepote pružaju uvijek jedinstveni ugođaj, i ma koliko ih često posjetili svaki su put drukčiji. Kada se nalaze na prostorima koja imaju smjene godišnjih doba pružaju u najmanju ruku četiri upečatljive slike.
 A Una i zimi pruža neviđenu ljepotu i izniman doživljaj s nezamislivim obiljem vode. Nakon dvogodišnje suše ovu smo jesen i zimu svjedočili iznimnim količinama oborina, a sve je zakitio i obilan snijeg prethodnog vikenda.
“Una – Spring of life”
Vrijeme koincidira sa svojevrsnim finalima projekta Una – Spring of life.
Projekt je to koji financira EU. U njemu u IPA – prekograničnom programu sudjeluju Zadarska županija, odnosno Hrvatska i Unsko-sanski kanton, odnosno Bosna i Hercegovina, a obuhvaća razdoblje 2007. – 2013. u svrhu stvaranja zajedničkoga prekograničnoga, turističkog proizvoda. Obuhvaća niz lokaliteta na prostoru gornjeg toka rijeke od izvora preko Martin Broda i ušća Unca u Unu, preko Kulen Vakufa, prostora koji je BiH već proglasila Nacionalnim parkom, a koji vijuga njihovim dijelom granice sve dolje preko Štrbačkog buka, odakle ide čuveni rafting pa do Lohova i Ripača nad Bihaćem.
Zadarska je županije uredila pristupnu stazu, odmorište i terase za razgled na izvoru, ali se projekt bavio i  okolnim stanovništvom,  OPG-ima, mogućnostima smještaja, karaterističnim domaćim proizvodima i kuhinjom koja može biti adut posjeta. Obišli smo i Dabašnica i Ajderovac, gore nad rijekama, seoska domaćinstva, nezaobilazna Mileva Desnica, ovdašnji sir, Lovačka kuća Nenada Vukmana koja se uklapa u cijelu priču podalje je više Gračaca, a čovjek ima i lovište.
Martinbrodska divlja igra rijeka
U BiH se pozabavimo stazama i vidikovcima na čudesnom izumirućem Martin Brodu.
 Kako zimski uvjeti ne ulijevaju povjerenje onda smo put prema graničnom prijelazu Užljebić nad Donjim Lapcem zamijenili za put prema Plitvicama i preko Ličkog Petrova Sela prema Izačiću i Bihaću.
Otuda valja 30-ak kilometara u pravcu Sarajeva kroz snijeg, koji nas na trenutke plaši te odvojkom prema Kulen Vakufu.
Na sreću, kada se cesta primakne Uni snijega nema.  Temperatura rijeke od 6 do 8°C ga topi, makar ne prestaje padati. Od Kulen Vakufa do Martin Broda, krajnje naše točke, vodi još desetak kilometara neasfaltiranog puta – makadama. Kako su nedavno ovdje završili izbori naravno da su radovi na asfaltiranju otpočeli, a kad će završiti vidjet će se.
Martin Brod je nekad spadao pod Općinu Drvar pa prema njoj ima cestu, a sad je u podjelama u BiH dopao Unsko-sanski kanton, odnosno Bihać te cestu tek treba riješiti. Vidljivo je i izletište koje uređuju Nacionalni park Una.
Martin Brod ovoj čudesnoj ljepoti i turističkom potencijalu dodaje i ljudska obitavališta i život.
Od Ostrovice do Kostele
Povijesnu dimenziju kroz projekt Una – Spring of life dodaje Ostrovica, stari grad nad Kulen Vakufom na lijevoj strani rijeke. Čudesna i moćna utvrda koja je tu odvajkada.
U tom dijelu se dovršetak uređenja staze, označavanje i vidikovci tek očekuju.
Naravno da će sinergija ovog projekta i proglašenje  Nacionalnog parka i njihovim trudima, uz već tradicionalno obljubljeni rafting na Uni, doprinijeti apsorpcijskom potencijalu za turizam.
Tu je i Bihać – grad poistovjećen s Unom, sa svojim dobrim ugostiteljskim i turističkim sadržajima i nizom dobrih objekata, izletišta i hotela.
Obišli smo jedan od najljepših nizvodno od Bihaća prema Cazinu u Kostelskom buku. Mujo i Zilha Jusić od  proslavljenog restorana sa sobama izgradili su veleban hotel s četiri zvjezdice. Ovdje ćemo uživati u bosanskim specijalitetima – bamiji, pastrvi, urmašicama i tufahijama, nezaobilaznim ćevapima…  Huk Kostelskog buka, mostić preko rijeke prema otočiću koje je uz šetnicu udomilo i  domaće životinje ali i srne, kupalište niže hotela, klasicistički uređen hotel, besprijekorne usluge. Vani snijeg, a unutra toplo opuštanje uz huk vode. Bosanska zima ima svoje draži. Ljepotica Una ima ih u svim godištima.