Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mučaj i Novoselović: Reketarenje kao prepoznatljiv stil

27.01.2014. 23:00
Mučaj i Novoselović: Reketarenje kao prepoznatljiv stil


Žrtve prozivki u medijima kuće VOX ne dobivaju priliku za odgovor ni nakon pravomoćne sudske presude


Prema kodeksu časti hrvatskih novinara, novinari su obvezni iznositi istinu, uravnotežene i provjerene informacije. Medijima je osnovna uloga prenošenje provjerenih informacija i demokratizacija društva, dakle javni a ne privatni interes. Postoje i brojne zakonske odredbe koje sankcioniraju kršenje nekih pravila, no jedno od osnovnih pitanja nije dovoljno regulirano – tko može osnovati medij i tko može biti novinar. Zato je u našem medijskom prostoru takva konfuzija, gubitak kriterija što je na koncu rezultiralo gubljenjem ugleda.
Zadar godinama slovi za medijsko čudo zbog brojnosti medija, no očito je da brojnost nije donjela očekivanu kvalitetu. Dogodila se tako, na potpuno nepoznat način, medijska kuća VOX koja se posljednih godina nametnula brojnošću platformi za prenošenje informacija. No malo je tu pravog novinarstva, svrha nije informiranje ili zabava, nego nešto drugo što se već otvoreno naziva medijski reket. P
o načinu tretmana pojedinih osoba u VOX medijima razvidno je tko odgovara vlasniku, a tko je meta za odstrel, pri čemu se ne bira municija. Prošli tjedan na vulgaran je način napadnuta i novinarka Zadarskog lista Suzana Bandić zbog razotkrivanja poslovnih veza vlasnika VOX-a Rena Sinovčiću i pomoćnika ministra financija Branka Šegona koje mu omogućuju održavanje poslovnog sustava. Nema tu prilike za odgovor, neke uravnotežene informacije, a niti državnog odvjetništva koje bi po službenoj dužnosti trebalo reagirati na ovakvo pisanje. Ima odredaba koje to omogućuju, ali, eto, nekome se ne da, tretira pročelnicu porezne uprave kao privatnu stranku a ne predstavnika državne vlasti. Sve ostaje na privatnim tužbama koje se onda vuku unedogled.
Evo što o svom iskustvu s VOX-om kaže Antun Novoselović, dugogodišnji policajac, a sada gradski vijećnik.
– Medijski napadi na mene počeli su 2009. godine, tada sam bio načelnik Odjela kriminalističke policije u PU zadarskoj. PU je imala dobre rezultate, razrješavali smo teška kaznena djela organiziranog kriminaliteta, gospodarskog kriminaliteta, kriminaliteta droge, razbojništva, prostitucije. U vrijeme ostvarivanja najvećih rezultata dolazi do napada na mene, objavljuje se naslovnica „Antun Novoselović pod istragom”, s mojom slikom kao tjeralicom preko cijele stranice. U tom članku i kasnije navedene su brojne neistine, izmišljotine, uvrede i klevete. Proglašavali su me kriminalcem. Na najprimitivniji su me način napali, a u biti su napali cijeli Odjel krim policije.
– Imam preko dvadeset tužbi s Voxom, što po Zakonu o medijima, što drugim zakonima. Glavna urednica Voxa je nedavno dobila pravomoćnu presudu, osuđena je za klevetu. Kazna je 40 dnevnih dohodaka, plaćanje svih sudskih troškova i obveza objavljivanja presude. Iako je presuda pravomoćna, ona još nije objavljena u Voxu. Unatoč toj pravomoćnoj presudi i dalje nastavlja s istim načinom pisanja i to s još više laži, fotomontaža nego prije.
Zabrinjava što sve ono što je izrečeno na račun pročelnice Porezne uprave Zadar Stoje Mučaj još uvijek nije predmet nekih radnji državnih tijela. Od početka prosinca bila je na devet naslovnica, uz prozivke na televiziji i sa strane naručenih anonimaca s portala.  Ovih je dana Mučaj dala izjavu za HRT iz koje je očito kako ova hrabra žena prolazi vrlo teške trenutke.
– Gospodinu Sinovčiću očito nisu odgovarale kontrole koje porezne službe provode. Vrhunac svega je ovo oko predstečajne nagodbe, jer smo uočili da neki podaci s kojima smo ranije raspolagali u odnosu na objavljeno u predstečajnoj nagodbi. Onda se VOX obrušio na mene i kolegicu Sanju Goja, voditeljicu nadzora. Otvoreno mi je prijetio pa sam podnijela prijavu.
– U svim tijelima državne vlasti oni imaju svoje igrače. Imala sam teškoća oko nalaženja odvjetnika da se zaštitim, no malo se tko javno usudi nastupiti protiv te grupe.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU