Na Ražovljevoj glavici završeno obilježavanje VRO Maslenica, vijenac položio i ministar Matić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Obilježavanje VRO Maslenica jučer je službeno završeno odavanjem počasti poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i 7. domobranske pukovnije u Škabrnji. Tog 27. siječnja 1993. srpski neprijatelj pokrenuo je veliki protuudar na Škabrnju koju su na Ražovljevoj glavici branili pripadnici Otočkog bataljuna i 7. domobranske pukovnije. Tom prilikom poginuli su zapovjednik satnije Denis Špika i Dragan Gulan iz 7. DP. Na mjestu pogibije Denisa Špike, tih teških trenutaka obrane dostignutih crta u operaciji Maslenica, sjetio se ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja. Pulja je pred okupljenim mnoštvom rekao kako je Denis Špika poginuo junačkom smrću, ne želeći napustiti položaj. Posljednje njegove riječi upućene preko radio- veze, kazivao je Pulja, bile su: "Gamad neće proći!"

Kako su Otočki bataljun činili ribari i težaci zadarskih otoka, priobalja i zaleđa, ovom prilikom Ražovljevu glavicu posjetili su učenici osnovnih škola iz Sali, Preka i Galovca te OŠ Šimuna Kožićića Benje s Brodarice, zadarske četvrti odakle su pripadnici Otočkog bataljuna krenuli u oslobađanje svoje zemlje.

Nešto niže, na mjestu pogibije Dragana Gulana, ratni zapovjednik Škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić u vrlo emotivnom govoru spomenuo se škabrnjskih žrtava i svih onih koji su tijekom rata poginuli za oslobađenje ovog napaćenog ravnokotarskog mjesta. Na jučerašnji dan, Miljanić je proživio i osobnu, obiteljsku tragediju, te je naglasio da nema pomirbe s onima koji su počinili zločine. Miljanić je pojasnio da nema pomirbe sve dok Srbija ne kaže tko su krivci za masakr u Škabrnji i žrtve koje nisu ratovale za osvajanje Milanovca, Kragujevca, Beograda ili nekih drugih mjesta u Srbiji. Žrtve su stradale, kaže Miljanić, na pragu svojih domova jedva imajući neko oružje za obranu, a svega 300 metara dalje, srbočetnici su u Škabrnju uperili gomilu topova, tenkova i minobacača. Miljanić se također okomio na pokušaj da se izjednače prava vojnika agresorske JNA i srpskih paravojnih formacija kako se može čuti, navodno iz nekih krugova bliskih sadašnjoj hrvatskoj vladi. Njegove riječi bile su adresirane prema ministru hrvatskih branitelja Fredu Matiću koji je jučer također odao počast poginulima u obrani Škabrnje.

- O tom 'izjednačavanju' u mom ministarstvu nije bilo niti G od govora. To ne dolazi u obzir, odgovorio je ministar Matić.

Spomenuo je i memorijalni centar u Škabrnji koji, kako je rekao, ide svojim putem realizacije te je lopticu prebacio u dvorište lokalne samouprave i braniteljskih udruga koje trebaju definirati sadržaj na Ražovljevoj glavici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno