Noć muzeja u Arheološkom: Saznajte zašto Oktavijan August nikad nije postao glavni filmski lik?

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Antika na splavi, naslov je programa s kojim će se Arheološki muzej Zadar predstaviti u Noći muzeja 2015. Program su jučer predstavili Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću i v.d. ravnatelja Jakov Vučić.

- Naziv je temeljen na ideji antičkog postava. Arheološki muzej je ponosan jer će moći publici predstaviti novi antički postav, što velik dio publike nije još imao prilike vidjeti. Uz naš stalni postav, prapovijesnu, srednjovjekovnu i antičku zbirku, moći će se pogledati i dvije izložbe, Cvijina gradina - tragom zaboravljene prošlosti, i Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar. Ova druga izložba je ostvarena u suradnji s više muzeja odjednom s tendencijom da se izložbe objedine. Prikazan je izbor lijepog nakita iz srednjeg vijeka, od kojeg velik dio nije dosad bio izložen, istaknuo je v. d. ravnatelja Vučić napomenuvši kako nas u muzejskoj noći, koja će trajati kao i drugdje, od 18 do 1 sat u noći, očekuje niz prezentacija.

Među ostalim tu je Ispis 3D modela kipa cara Augusta. Nju će voditi Zlatan Novak (Vektra d.o.o. Varaždin), Roberto Vdović (Udruga FabLab) i Jakov Vučić (Arheološki muzej Zadar).

"Iz kamena", naslov je radionice koju će voditi Frane Šunić iz Arheološkog muzeja.

Daniel Rafaelić iz Udruge Kinofon Zagreb u dva termina, 19 i 23 sata održat će prezentaciju na temu August, film i...

- On će nam prikazati kako su cara Augusta vidjeli razni filmski režiseri, glumci, te zašto Oktavijan August nikad nije postao glavni filmski lik. Imao je tu nesreću da je najprije bio u sjeni flambojantnih filmskih Cezara, Marka Antonija i Kleopatri, a zatim ostao statist svoje supruge Livije, najavila je Brkić zanimljivu radionicu.

Vitruvijeva knjiga o arhitekturi za malene naslov je radionice koju će zajednički održati Ivan Volarević (Drvotvorine-Metković) i Jelena Vekić Bašić (Arheološki muzej Zadar).

Jelena Babić (OŠ Voštarnica-Zadar) i Jelena Vekić Bašić (Arheološki muzej Zadar) održat će radionicu Šetnja kroz antiku.

Ad notam naziv je radionice latinskog jezika, koja će se održati u suradnji s Klasičnom gimnazijopm Ivana Pavla II i Tempero. Sandra Gospić, Ines Rakvin, Tea Radović (Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar) i Ana Fundak (Tempero poduke) će posjetiti kako je Zapadna civilizacija razvila se na temeljima antičke civilizacije, a službeni jezici su bili upravo klasični.

Uz sve navedene prezentacije i radionice održat će se prigodna prodaja suvenira i publikacija, uz 20 posto popusta na suvenire, te 50 posto popusta na publikacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno