General Ante Gotovina za pola boda ostao bez titule šampiona

Slika korisnika valentinam
ULJE ANTE VULINA NAJBOLJE U OPĆINI PAKOŠTANE
General Gotovina zna da sam ja bolji maslinar od njega, ali ni on i Dunja ne zaostaju puno. Dobro se razvijaju kao maslinari. Maslinik im je na dobroj lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba Mediterane, danas Pine Bech i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca.. Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolji kvalitet ulja, kaže Ante Vulin
Arif SITNICA
ZLATNI - Od ukupno ocijenjenih 36 ulja 7 ih je osvojilo zlatne medalje

Kad završi rat Ante će loviti ribu, a ja uzgajati povrće i masline, rekla je 90 i neke u jednom neformalnom razgovoru pukovnica Dunja, supruga generala Ante Gotovine. Snovi su joj se ostvarili. Suprug Ante ne samo da lovi nego i uzgaja ribu. Ima uhodan biznis u marikulturi, suvlasnik je tvrtke Pelagos net farma (osnovana 2013. godine) koja je sve uspješnija u uzgoju tuna, a ni Dunja ne zaostaje.

Njezino i Antino ulje osvojilo je titulu vicešampiona na 1. Festivalu mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu.

Proglašenje bez Gotovine

U konkurenciji 36 natjecatelja s područja općine Pakoštane, ulje iz generalovog maslinika osvojilo je 99 od mogućih 100 bodova. Znači, samo 0.5 posto manje od šampionskih 99,5 bodova Ante Vulina, vlasnika tvrtke za proizvodnju kruha, peciva i slastica “Kroštula”, koji je već etablirani maslinar.

No, na proglašenju rezultata i pobjednika u ugodnom amijentu restorana Mašković hana nije bilo ni Dunje ni Ante. Umjesto njih njihovu zlatnu diplomu za ekstradjevičansko maslinovo ulje preuzeo je Mirko Bačkov, sestrić generala Ante Gotovine.

- Njima je isto žao što večeras nisu ovdje, rekao je Bačkov, koji je i sam maslinar. General je taj dan, nedjelja 21. siječnja, sudjelovao u programu obilježavanja 25. obljetnice Akcije Maslenica.

Dunja je iz obiteljskih razloga morala otputovati u Njemačku gdje joj živi majka, a tamo i sin Ante, u sklopu studentske razmjene, privodi kraju semestar kao student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, fakulteta koji obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike.

-Nismo baš pogodili s tajmingom, kaže Danijela Vulin direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane. Dunji i Anti je sigurno žao što nisu mogli nazočiti. Da jesu bio bi to pun pogodak i za nas organizatore, dodaje i Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane. Sve u svemu on je ipak zadovoljan dosegom prvog Festivala mladih ulja na razini općine Pakoštane. - Kad smo počeli pripremati ovu manifestaciju neki su govorili da nećemo prikupiti ni šest uzoraka. Mi smo očekivali 30, a prikupilo se šet više. Dogodine će ih biti najmanje 50, kaže Kurtov.

Maslinik u Bužakovini

Njegovo mišljenje dijeli i maslinarski šampion Ante Vulin, a na pitanje kako će reagirati Gotovina što ga je pobjedio, Vulin odgovara:

- Mi smo prijatelji. Išli smo u isti razred u srednju Tehničku školu. Ante zna da sam ja bolji maslinar od njega, ali ni on i Dunja ne zaostaju puno. Dobro se razvijaju kao maslinari. Maslinik im je na dobroj lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba Mediterane, danas Pine Bech i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca.. Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolji kvalitet ulja, kaže Vulin.

On je jedan od onih koji su, uz načelnika Kurtova, prijatelje i rodbinu prije 16 godina pomagali Dunji u podizanju maslinika dok je general robovao kao zatočenik u Haškog tribunala. Posadili su 55 stupi maslina, sorti Oblica, Leccino i Ascolana tenera, koje su sada na punom rodu. Ove godine dale su 900 kila zdravog ploda, berba je bila 15. listopada, prerada isti dan u uljari Nadin kod Željka Vrsaljka. Uz radaman od 11 posto obitelj Gotovina je dobila 110 litara maslinovog ulja kojega su propisno spremili u odgovarajuće inoks posude, nakon mjesec dana pretočili. Učinili su sve da bi dobili ekstradjevičansko maslinovo ulje. Koliko je general ponosan na svoje masline i ulje govori i detalj kad je svom poslovnom partneru iz Japana lani za Novu godinu poželio dati dar. Nije puno razmišljao: Ma, darovat ću mu svoje ulje, rekao je s puno ponosa. U kamenu amforu ugradio bocu, napunio je svojim uljem i darovao Japancu, kojemu se, prepričava Vulin, originalan dar jako dopao.

Vulin govori da se general jako zanima o svemu u svezi maslina. -On hoće o svemu sve znati. Preferira tradicionalan način uzgoja, agrotehničke mjere, gnojidbu i zaštitu bez kemije. Jedini je problem što zbog obveza u poslu s ribom nema kad raditi u masliniku pa mu i dalje “ruku daju” oni koji imaju dokad i koji znaju s maslinama, govori Vulin.

Vulinovo ulje s dodanom vrijednošću

On je jedan od najvećih, ako ne i najveći maslinar u općini Pakoštane.

- Sva moja zemlja je pod maslinama, kaže Vulin koji ima 500 stupi maslina.

Neke od njih su stare više od 100 godina. Dio, koje je zasadio s ocem, danas nažalost pokojnim Vjekoslavom, sada imaju između 40 i 50 godina. Najveći broj, 350 stabala posadio je prije 8 godina. One su već dvije godine na rodu. - Sadio sam tako da mogu imati 5 sortnih ulja. Tri od domaćih oblica, krvavica i levantinke te dva sortna ulja od Leccina i Coratina, kaže Vulin koji, uz sve ostalo, puno pozornosti poklanja berbi maslina. - Berem zasebno svaku sortu kad je optimalno vrijeme. S vremenom će, kaže, vidjeti koje sorte spajati da se dobije maksimalan rezultat.

Želim dobiti najbolju kvalitetu, kaže Vulin, koji sve više vremena provodi u maslinama otkad je menadžerske poslove prepustio sinu Karlu.

Minula sezona mu je donijela 600 litara ulja. Malo, kaže, u odnosu na broj stabala, ali takva je bila godina. Na pitanje da li ulje prodaje, Vulin je odgovori: - Prodajemo ali u pogačama. To je novi proizvod kojega, osim u prodavaonicama Kruštule, plasiraju u Interšparovim lancima u Zagrebu, a u zadnje vrijeme i u Tomyevim samoposlugama na zadarskom području.

- Meni će u budućnosti trebati 2000 litara ulja jer planiramo nove proizvode s dodatkom maslinovog ulja i maslina, otkriva Vulin koji tako maslinovom ulju i pekarskom proizvodu pridodaje dodanu vrijednost. Masline praktički njeguje na ekološki način iako nema niti je još tražio certifikat. U prihrani koristimo uglavnom organska gnojiva, stajski ovčjak u refuži i u granulama. A za zaštitu modru i zelenu galicu, bakar i sumpror kad je najnužnije, govori Ante Vulin, šampion Prvog festival mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu. Ovo mu nije prvo odličje, ali mu je najdraže jer ga je dobio u svom mistu. A, znate i ono - prvi se pamte!

Bogatiji za nova saznanja

Prvi festival u općini Pakoštane ostat će u sjećanju i ostalim sudionicima. Nekima zbog rezultata koje je postiglo njihovo ulje, drugima zbog druženja i razmjene iskustava u ugodnom ambijentu restorana u ovom baštinskom hotelu sa četiri zvjezdice.

Svi su postali bogatiji za nova saznanja jer je proglašenju najboljih predhodilo zanimljivo predavanje Filipa Ecega iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo o senzorskim svojstvima ekastradjevičanskog maslinovog ulja u usporedbi sa maslinovim uljem prerađenim na tradicionalan način.

- Bilo je uzbudljivo s puno intezivnih emocija, karakterističnih za lokalno natjecanje. Moj je dojam da su ljudi pomno pratili predavanja, većina njih se pronašla i prepoznala vlastite propuste u koracima od berbe do prerade i čuvanja ulja, kaže Danijela Vulin.

U vođenoj degusticiji okušali su se ocijenjivanju ulja, kako prepoznati dobro od lošeg ulja, za večeru se guštalo u domaćim pulestrima i teletini ispod peke, uz vina načelnika Milivoja Kurtova.

Sve u svemu za Prvi festival dobro, čak i iznad očekivanja. Kako za organizatore tako i maslinare. Ili, kako na kraju reče trećeplasirani (98,75 bodova) Niko Tuta:- Ovo je pun pogodak. Samo dogodine triba izabrati bolji termin održavanja koji se neće ukrštati s programom obilježavanja Akcije Maslenica.

MILIVOJ KURTOV: Dogodine 50 natjecatelja

Festival smo organizirali s ciljem poboljšanja kvalitete maslinovog ulja. Nastavit ćemo i dogodine jer očekujemo još veći interes ljudi za maslinarstvo u općini Pakoštane. Već sada na području općine ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline.

Želimo spojiti struku i praksu, a jedan od načina je i okupljanje na festivalu.

Vidite, neki su prognozirati da se na ovaj Prvi festival neće javiti ni šest maslinara, očekivali smo 30, a javilo ih se 36. Da neki nisu zakasnili s prijavom bilo bi ih i više. Zato dogogodine očekujemo najmanje 50 uzoraka i natjcatelja. Osim promicanja kvalitete mslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han kaže Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane. Uz vinograde on ima i 50-ak maslina o kojima skrbi sin Šime. Na ovom festivalu njegovo ekstradjevičansko maslinovo ulje osvojilo je brončanu medalju.

BENITO PUCAR: Preferiraju ulja iz mora

Zavod za javno zdravstvo Zadar se sa zadovoljstvom odazvao pozivu općine Pakoštane da kao suorganizator sudjeluje na 1. Festivalu mladih ulja u Maškovića Hanu.

Osim kemijskih i senzorskih analiza koje su obavljene u laboratorijima Zavoda, rado smo se uključili u organizaciju festivala obzirom na veliko iskustvo koje imamo u organizaciji Dana masline Zadar, manifestacije koja ove godine slavi 20. godišnjicu.

Obzirom da imamo saznanja o maslinarima s područja općine Pakoštane vezano uz proizvodnju maslinovih ulja, organizatorima smo predložili teme predavanja.

Naime, na području općine Pakoštane još uvijek velik broj maslinara je sklon proizvodnji maslinovog ulja na tradicionalan način – masline se prije prerade drže u moru.

Htjeli smo dobiti potvrdu toga te smo prije početka festivala ponudili sudionicima da kušaju maslinova ulja označena šifrom A i B. Htjeli smo zapravo vidjeti od samih proizvođača maslinovih ulja dali više preferiraju maslinova ulja proizvedena iz maslina koje se drže u moru ili ekstra djevičanska maslinova ulja. Kušači su ne znajući koje je ulje u kojoj boci na jednostavnom anketnom listiću označili koje im maslinovo ulje više odgovara, zaokruživši kao odgovor A ili B.

Od 22 sudionika koji su sudjelovali u kušavanju, 12- orica kušača ( ili 54,5%) su zaokružili slovo A na anketnom listiću tj. maslinovo ulje koje proizvedeno od maslina koje su držane u moru, dok su 10-orica kušača (ili 45,5%) zaokružila slovo B.

Inače, kao rezime same manifestacije može se reći da je pogođena a to smo vidjeli po reakciji samih maslinara kako na predavanjima tako i poslije u neformalnom razgovoru gdje su pokazali zainteresiranost za teme o maslini i proizvodnji maslinovog ulja, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Poredak, medalje i broj bodova

ZLATNE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Ante Vulin (99,50 bodova), Ante Gotovina (99,00), Niko Tuta (98,75), Ljubomir Bungur (98,25), Zdravko Vulin (97,00), Jure Čudina (96,00), Roko Vujasin (95,25),

SREBRNE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Vinko Lalin (92,00), Marijan Zurak (90,75), Luka Ivas (87,50), Frane Vulin (86,50), Osnovna škola Pakoštane (85,25), Uljara Pakoška (85,25)

BRONČANE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Damir Rašin (84,50), Mirko Bačkov (80,50), OPG Šime Kurtov (79,75), Miro Tokić (78,50), Martin Čudina (Ljenin) (76,75), Željko Juričin (76,25), Branko Juričin (75,50),

DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA: Robert Vulin (74,25), Tomislav Čudina (73,00), Župni ured Pakoštane (71,75), Josip Bakija (71,75), Tomislav Čudina (68,75), Marijan Šarić (68,50), Vjekoslav Vulin (68,25), Ljubomir Meštrov (76,25), Slavo Stojanov (67,25), Josip Škiljić (66,75), Filip Bakija (66,25), Boris Juričin (65,50).

OSTALO: Četiri ulja su u kategoriji Lampante. Znači, imaju takve mane da nisu za ljudsku upotrebu.

Rezultati i organizatori

Na Zavodu za javno zdravstvo Zadar ocijenjeno je 36 uzoraka maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Nakon kemijske i senzorke analize rezultati su slijedeći: 20 ulja u kategoriji ekstradjevičanskih, 12 djevičanskih i 4 lampante. Organizatori 1. festivala mladih ulja u Maškovića hanu su: Općina Pakoštane u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana.

Recept za „tradicionalno“ ekstra djevičansko ulje

Uvažavajući različite navike i ukuse voditelj Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravsto Filip Erceg je ponudio recept kako da ulje bude tradicionalno, starinsko, a istodobno i ekstra djevičansko maslinovo ulje:

*Ubrati zrele i zdrave masline

*Donijeti plodove u što kraćem vremenu na preradu u uljaru

*Ne prerađivati iza maslina loše kvalitete (more,vode, izbodene, trule...)

*Paziti na temperaturu prerade

*Pripremiti čiste posude za prihvat ulja

*Pratiti taloženje ulja

*Preliti bez taloga u čisto posuđe za daljnje skladištenje u optimalnim uvjetima

*Potvrditi kvalitetu analizom (kemijska i organoleptička analiza)

*Uživajte u svom tradicionalnom, ekstra djevičanskom ulju do slijedeće berbe, poručio je Eceg.

U svom osvrtu on je pakoštanska ulja ocijenio kao većinom blaga, dobrih kemijskih parametara, mane su blage, a kvaliteta zadovoljavajuća

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno