Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Roditelji, oprez!

29.01.2018. 10:00
Roditelji, oprez!


Savjeti za roditelje na tribinama: Trener trenira! Sudac sudi! Vi se zabavljate! … sve to piše na jednom plakatu Sportske zajednice Grada Rovinja. Dodajte se još i ovo: Vaša zadaća je da podržite ekipu i vaše dijete. Stoga nemojte razmišljati o taktici igre, nemojte vrijeđati protivnike. To su djeca kao i vaša. Plješćite što jače možete i… UŽIVAJTE U SPORTU!
Doći ćemo i do ovog dijela.
Zadar je prepun sportskih klubova i u mnogima u ovom trenutku trenira velik broj djece. I to je dobro. Sport je nužan i trebao bi biti dio odrastanja svakog djeteta, osim ako zdravstveni status to ne dozvoljava.
Danas, već s četiri godine imate mogućnost upisati dijete u neki od sportskih klubova ili u jednu od univerzalnih sportskih škola. No, isto tako, unatoč tome što će vaše mali sportaš dva puta tjedno ići na treninge (više od toga za tu dob je previše), vi morate svakodnevno provoditi vrijeme sa svojim djetetom u igri, pogotovo izvan kuće. Jer u današnje vrijeme imamo jedan apsurd. Nikada se više djece nije bavilo sportom, a uz to se čini da nikada više djece nije imalo problem s pretilošću. To jedno s drugim ne ide. I to znači da negdje griješimo. A dvije greške se odmah mogu detektirati.
Prva je vezana uz prehranu djece. Popularni fast foodovi, zajedno s pekarskim proizvodima mogu stvoriti mnogo problema u razvoju djeteta i kroz takvu prehranu se stvara preduvjet za pretilost. Isto tako su istraživanja pokazala kako voćni sokovi i slatki napitci jedni od glavnih krivaca za pretilost u mladih osoba. Valja istaknuti i da se masne stanice množe u razdoblju rane mladosti i adolescencije. I zato roditelji oprez. Iako genetika igra veliku ulogu, ona nije jedina i vi svojim postupcima možete utjecati na vaše dijete.
Druga greška je nedostatak kretanja. Kao što je napomenuto, svakodnevna igra mora postati način života. Računala, mobitele, televiziju valja dozirati. Jer djeca imaju urođenu želju za kretanjem i igrom. Ne smijemo mi dopustiti da im tu želju, radi našeg pretrpanog života, uništimo.
Kada se upisuje dijete u sport, valja se pripaziti i na želju, odnosno afinitet djeteta. U teoriji su univerzalne sportske škole dobar izbor kod mlađe djece. I one mogu trajati sve do djetetove osme-devete pa i desete godine života. U tim školama se uči cijeli spektar sportova. U periodu od šeste do desete godine života dijete bi trebalo prolaziti kroz bazične sportove (atletika, gimnastika, plivanje)., ali učiti osnove akrobatike ali i borilačke sportove, kao i sportske igre. Razlog tome su tzv. senzibilne faze u razvoju motoričkih sposobnosti, a one su faze u rastu i razvoju mladog sportaša kada je moguće najbolje unaprijediti motoričke sposobnosti. To znači da koordinaciju valja razvijati od sedme do 14. godine života, a najviše se na nju utječe od desete do 13. godine. Od sedme pa do desete godine se najbolje razvija brzina itd…
Iako je u teoriji bolje pričekati s upisom djeteta u nogomet ili košarku sve do desete godine, nećete pogriješiti ako i ranije vaše dijete krene s tim sportovima, pogotovo ako se u klubovima adekvatno razvijaju motoričke i funkcionalne sposobnosti djece.
Naravno, u tom procesu najvažniju ulogu imaju treneri, koji često griješe i „hvataju“ što bolje rezultate već u mlađim kategorijama i to tako da zanemare razvoj spomenutih sposobnosti, a svu pažnju dajući tehnici i taktici. To je pogrešno. Sportski rezultat u nogometu ili košarci gotovo da ne bi smio ništa značiti sve do kadetskog uzrasta. A tek se prave stvari trebaju valorizirati u juniorima.
A greška roditelja je spomenuta na početku teksta. Nemojte tražiti da vaše dijete bude novi Luka Modrić, novi Ivano Balić ili novi Dario Šarić. Realno, ako i bude, to nećete moći spoznati daleko do juniorskih dana. Neka razlog treniranja bude činjenica da će sport omogućiti vašem djetetu pravilan motorički razvoj te razvoj nekih osobina ličnosti. Ne postoji test ili „subjektivna analiza“ koja će garantirati da će vaše dijete sa šest ili osam godina postati vrhunski sportaš. Istina je potpuno suprotna. Statistika kaže da vjerojatno neće. I zato uzmite od sporta ono što je potrebno djetetu, ne ono što je potrebno vama.
I zato: Trener trenira! Sudac sudi! Vi se zabavljate! Vaša zadaća je da podržite ekipu i vaše dijete. S toga nemojte razmišljati o taktici igre, nemojte vrijeđati protivnike…
I nemojte tražiti novinare da vam stavljaju dijete u novine jer vi mislite da je vaše dijete novi Ronaldo. Prevelik je to pritisak…