Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blaženka Divjak: “Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje”

28.01.2019. 18:38
Blaženka Divjak: “Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje”


Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje koje će obuhvatiti prevenciju različitih vrsta nasilja, a Povjerenstvo za njegovu izradu obradit će tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama, rekla je u ponedjeljak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovarajući na pitanja novinara.
“Plan je takav da Povjerenstvo obrađuje barem tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama. Jedan je novi zakonodavni okvir, drugi dio se odnosi na projekte koje treba provoditi u školama i izvan škola da bi se osvijestila nulta tolerancija na nasilje, ali i da bi se razvili mehanizmi prevencije nasilja, a treći je podrška, kako učiteljima i učenicima, tako i roditeljima”, rekla je ministrica Divjak u Brestovcu Orehovičkom gdje je u ponedjeljak otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju.
Na pitanje novinara što će se poduzeti kada je u pitanju prevencija nasilja nad profesorima, ministrica je odgovorila kako se “ide na cjelovito rješenje koje govori o prevenciji različitih vrsta nasilja, ne samo učenika prema učeniku, nego i učenika prema nastavniku, ali i roditelja koji također može biti upleten u različite aktivnosti u školi na način na koji mi ne bismo željeli”.
Nijaz Karić povukao se iz povjerenstva
Kada je riječ o članovima povjerenstva za izradu Akcijskoga plana, na pitanje je li zamjenik jednoga od članova povjerenstva kojega je predložio sindikat bio upleten u nešto što bi se moglo okvalificirati kao neprihvatljivo, ministrica je odgovorila kako je sindikat to demantirao.
Mediji su, naime, prenijeli da je Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je u povjerenstvo imenovan kao zamjenik člana Branimira Mihalinca, 2001. godine fizički nasrnuo na učenika.
Kako se doznaje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, “ministrica Divjak je tokom vikenda bila u kontaktu sa šefom sindikata gospodinom Mihalincem i sindikati su demantirali informacije koje su se pojavile u javnom prostoru”.
“Nijaz Karić danas je u osobnom pismu ministrici Divjak dao do znanja da se povlači iz povjerenstva kako ne bi naškodio radu povjerenstva te najavio javna očitovanja sindikata oko samog slučaja”, dodaju iz MZO.