Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Projekt “Treba mi u Zadru” – bodulima ne treba?!

28.01.2019. 12:08
Projekt “Treba mi  u Zadru” –  bodulima  ne treba?!


Taj je projekt zaživio, nažalost, samo na – kopnu.  Unatoč oduševljenju prema samoj ideji i svim pohvalama koje smo sa  svih strana dobivali kad smo ga predstavljali i objašnjavali što i na koji  način planiramo napraviti, danas moram reći da od cijele priče nema  ništa. Ne znam u čemu je problem, ili našim otočanima doista ne treba  pomoć ili je pak, stvar u novcu, pa i u slobodnom vremenu kojeg na  otoku u zimskim mjesecima ima previše, pa odlascima u grad ljudi malo "ubiju" vrijeme i razbiju zimsku svakodnevicu, rekao je pomalo razočarano Denis Kleva s otoka Oliba.


Odrađeno tek nekoliko usluga
Naime, Udruga Sol s Oliba pokrenula je, podsjećamo, početkom rujna prošle godine, projekt pod nazivom "Treba mi u Zadru". Projekt je  bio zamišljen na način da se stalnim stanovnicima i to mahom umirovljenicima s Oliba, Silbe i Premude osigura dostava namirnica, lijekova  i drugih nužnih proizvoda iz Zadra i to tako da bi jedan mještanin –  Olibljanin, dva puta tjedno u gradu za otočane obavljao opskrbu i sitne  poslove te im na taj način uštedio, kako bi rekli boduli, vrijeme ali i tramak. Inicijator je bio upravo Denis Kleva koji je mislio da će doista na  takav način svojim sumještanima, ali i stanovnicima ostalih bližih otoka, olakšati život.
– Pomislio sam, ajmo probat, a ovisi o iskazanom zanimanju jednom  ili dva puta tjedno ići ćemo do grada za potrebu primjerice, nabavke  taksenih maraka, za skočiti kod mesara gdje je već bilo rezervirano meso, na ribarnicu, za neki rezervni dio nekog stroja ili za auto, lijek u ljekarni… To su sve servisni poslovi za koje bodul u gradu mora izgubiti  cijeli dan jer brod krene rano ujutro u 5.30, a vraća se poslijepodne.  Međutim, do sada smo takvih usluga odradili tek nekoliko i kako sada  stvari stoje, od ove naše ideje nema ništa iako, mi ćemo i dalje biti na  raspolaganju – dodao je Kleva.


I dalje na raspolaganju
Usluga dostave inače, košta 35 kuna koliko košta bodulska karta do  Zadra i natrag, a taj novac koji bi otočanin ionako trebao platiti, bio je  namijenjen dostavljaču Zdravku.
U svakom slučaju, bez obzira na to što očito nema zainteresiranih,  na mrežnoj stranici Udruge Sol i dalje stoji obavijest,  a i dostupan je  broj mobitela Denisa Kleve.
– Mi ćemo i dalje biti na raspolaganju bez obzira… Trenutačno je na  Olibu nas 80-tak. Većina je umirovljenika. Ima li gripe? Baš i ne znam  jer ne izlazim  previše iz kuće – rekao je Denis Kleva.