Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ULOG U BUDUĆNOST Za odgoj i školstvo u ovoj godini preko 75 milijuna kuna!

28.01.2019. 15:30
ULOG U BUDUĆNOST Za odgoj i  školstvo u  ovoj godini  preko 75  milijuna  kuna!


Proračun Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra  za 2019. godinu iznosi 68.503.200 kuna, no kako ističe pročelnik Joso Nekić, tomu treba pribrojiti i 7 milijuna kuna koji će se potrošiti u okviru  najnovijeg projekta Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i  predškolskog odgoja.


Bokanjac, Ploča, Mocire
– Radi se o projektu Mreža ZaDar u okviru kojeg će se uvesti smjenski  rad, a kojeg je nedavno u Zadru potpisao gradonačelnik Branko Dukić s  ministricom demografije Nadom Murganić. Za to je Grad dobio 14,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, od  čega će se polovica utrošiti u ovoj, a polovica u sljedećoj godini. Također,  ističem da u proračun Odjela ne ulaze prihodi naših ustanova, pojasnio  je Nekić.
Kako dodaje pročelnik, važno je napomenuti i nekoliko projekata koji  nisu na poziciji njegova odjela, ali su vezani za odgoj i školstvo.
– To je gradnja nove škole na Bokanjcu za što će se u ovoj godini potrošiti 12,5 milijuna kuna. Inače, projekt je vrijedan 50 milijuna kuna od  čega pola financira Grad, a pola Zadarska nadbiskupija. Isto tako, oko 3  milijuna kuna će se u ovoj godini potrošiti na dogradnju Područne škole  Ploča Osnovne škole Krune Krstića. To su projekti na proračunskim pozicijama Odjela prostornog uređenja i graditeljstva, a važno je spomenuti i završetak Mocira, koji je na poziciji Odjela socijalne skrbi i zdravstva,  a u koje sele DV Latica i OŠ Voštarnica, kazao je Nekić.


Povećane stipendije
Najveće stavke proračuna Odjela troše se na plaće odgojitelja, decentralizirane funkcije osnovnog školstva, pomoćnike u nastavi, plaće  učitelja u produženom boravku, prehranu u školama…
Od bitnijih promjena u ovogodišnjem proračunu, osim spomenutog,  Nekić ističe povećanje iznosa za stipendije, s obzirom da su sve stipendije za srednjoškolce i studente povećane za 100 kuna.
– Kako bi informacije o različitim mogućnostima stipendiranja učinili  dostupnim što većem broju učenika i studenata, ove godine organiziramo treći po redu Sajam stipendija u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja. Imamo preko 30 izlagača iz zemlje i svijeta, a takav sajam, pored  Zagreba, organizira još samo Rijeka. Kao smanjenje u odnosu na prošlu  godinu u proračunu se očituje na području predškolskog odgoja i obrazovanja jer je priveden kraju Program podrške poboljšanja materijalnih  uvjeta u predškolskim ustanovama za koji smo bili dobili bespovratnih  950.000 kuna preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a od toga je uređeno dječje igralište na Višnjiku, saniran krov  na Područnom objektu Bokanjac te športska dvorana u PO Grigora Viteza, kao i dvorište PO Jazine. Sve to je financirano od tih sredstava i još  milijun kuna koje je nadodao Grad, kazao je Nekić.
Sve aktivnosti i projekti od prošlih godina nastavljaju se i dalje te se  pojedini i šire.
– Sljedeće školske godine uvodi se drugi strani jezik od prvog razreda,  najvjerojatnije u OŠ Petra Preradovića. Zasad imamo to u OŠ Šime Budinića (njemački jezik) i OŠ Stanovi (talijanski). To je jedan od naših projekata koji se pokazao uspješnim i želimo ga širiti i dalje. Pomoćnici u nastavi su nam također jako kvalitetan projekt već niz godina i nastavljamo  s time i dalje, govori Nekić te nastavlja o planovima za sljedećih nekoliko  godina koji su predviđeni u projekcijama proračuna.
U doglednoj budućnosti, kroz 3-4 godine izgradit će se novi vrtić Pčelica, nadograditi PO Višnjik i urediti novi tzv. sportski vrtić u sklopu zgrade  bazena na Višnjiku.




Sve škole u jednoj smjeni
– DV Pčelica u kojoj se sad nalazi DV Latica srušit ćemo i sagraditi novi,  a kako će Latica ići u Mocire tako ćemo tu dobiti novih 8 odgojnih skupina. Na Višnjiku će biti ukupno 5 novih odgojnih skupina. Na PO  Višnjik, gdje sad ima 5 odgojnih skupina uredit ćemo gornji kat i dobiti  tako još 5 skupina. Još dvije nove skupine bit će u zgradi bazena na  Višnjiku, pojašnjava Nekić.
Također, dodaje Nekić, tražit će i dalje mogućnosti za dogradnje škola i  izgradnju novih, prije svega na Crvenim kućama, za što već neko vrijeme  postoji projekt.
– Konačni cilj je da sve osnovne škole u Zadru rade samo u jednoj  smjeni. Također, zadovoljni smo s financiranjem prehrane u školama za  veliki broj učenika, a cilj nam je da sve škole u budućnosti imaju blagavaonicu i kuhinju. Također, produženi boravak u osnovnim školama  uveli smo u sve škole, osim u OŠ Šimuna Kožičića Benje, a namjera je  pokriti i tu školu. Pritom roditelji plaćaju samo ručak za dijete, oko 25  kuna po obroku otprilike. Također, stipendije su povećane za 100 kuna, a  bit će povećane za još 100 možda već sljedeće godine. Vrtić je od prošle  pedagoške godine pojeftinio za 100 kuna, s time da je to i više jer je za  drugo dijete upola jeftinije, za treće besplatan vrtić, a ako je četvero i više  djece, besplatno je za svih, neovisno o tome koliko je djece u vrtiću. Do  kraja mandata pojeftinit će još za 100 kuna, istaknuo je Nekić.
Isto tako, Grad subvencionira nabavku udžbenika sukladno dohodovnom cenzusu iz Zakona o dječjem doplatku.
– Vlada je donijela novi Zakon o udžbenicima tako da namjeravamo,  zajedno s resornim ministarstvom, osigurati besplatne udžbenike za sve  učenike, najavio je Nekić.
Usporedbe radi, kazao je Nekić kako je proračun Odjela značajno veći  nego ranijih godina, iako ukupni proračun Grada nije rastao istim intenzitetom, što potvrđuje koliko je važno Gradu ulagati u djecu koja budućnost znače.
– Evo za usporedbu, 2012. godine je proračun Odjela bio 44 milijuna  kuna, što znači da je za samo 7 godina narastao za oko 30 milijuna kuna.  I to ne računajući iznose za graditeljstvo u školstvu, zaključio je Nekić.


Potiče se izvrsnost
Kroz niz različitih projekata, navodi Nekić, Grad potiče izvrsnost.
– Prvo, kroz centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, zatim kroz ljetne  škole, kao što su ljetna škola informatike na Silbi ili govornička škola Novigradsko  proljeće. Izvrsnost se potiče i kroz dane izvannastavnih aktivnosti, školska natjecanja, dodjelom stipendija, kroz aktivnosti u školskom sportu te u radu školskih zadruga. Primjerice, podupiremo rad folklornih skupina pa smo financirali šivanje narodnih nošnji za folklornu skupinu u OŠ Zadarski otoci te njihova skupina i ona iz OŠ  Šime Budinića sudjeluju na Vinkovačkim jesenima i ostalim smotrama. Tu je i tiskanje školskih časopisa u čijem stvaranju također sudjeluju izvrsni učenici. Tako da se  zaista trudimo na više načina poticati izvrsnost kod naših učenika, istaknuo je Nekić.