UZVRATNI POSJET Biograđani u Srednjoj školi Polička vidjeli što je to škola za život!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izaslanstvo Srednje škole Biograd u Češkoj na dogovoru o razmjeni učenika
Riječ je o završnom dogovoru o međusobnoj razmjeni učenika. Od 5. do 12. svibnja u Biograd na Moru na praksu će u hotel Adria, a vjerojatno i u hotelsku kuću Ilirija, doći šest učenika kuhara, konobara, slastičara i recepcionera. Uzvratni posjet naših učenika bit će u rujnu ove godine, kazao je Ivica Kero, ravnatelj škole
Velimir BRKIĆ
Gastro junior natjecanje na svjetskom nivou

Izaslanstvo Srednje škole Biograd na Moru bilo je u uzvratnom posjetu Srednjoj školi Polička u Češkoj Republici, u pokrajini  Južna Moravska.

- Riječ je o završnom dogovoru o međusobnoj razmjeni učenika. Od 5.  do 12. svibnja u Biograd na Moru na praksu će u hotel Adria, a vjerojatno  i u hotelsku kuću Ilirija, doći šest učenika kuhara, konobara, slastičara i  recepcionera. Uzvratni posjet naših učenika bit će u rujnu ove godine,  kazao je Ivica Kero, ravnatelj škole dodajući kako su ciljevi suradnje još  više uključiti biogradsku školu u europsko društvo škola, usavršavanje  jezičnih vještina, usavršavanje kulinarskih vještina i razmjena znanja te  implementiranje stečenog znanja u pedagoške smjernice, poručio je Kero.

S Česima i Slovacima u prijavu novog EU projekta

Srednja škola Biograd na Moru je "sasvim drukčija škola". Kao rijetko  koja škola u Zadarskoj županiji i šire realizirala je već nekoliko značajnih  EU Erasmus+ KA1 i KA2 projekata i trudi se svojim učenicima omogućiti  pristup različitim izvorima znanja i vještina.

- Jedan od ciljeva boravka u Češkoj bio je uvid u mogućnosti suradnje i  konačni dogovor oko prijave još jednog EU projekta. Naime, nakon razmjene učenika s Ekonomsko-uslužnom srednjom školom iz Rybnika u  jugozapadnoj Poljskoj i njemačkom strukovnom školom Friedrich-List- Berufskolleg iz Hamma u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija te nakon  dvogodišnjeg projekta s Poljacima, Portugalcima, Grcima, Rumunjima i  Bugarima, zajedno s Česima i Slovacima krećemo u prijavu novog EU  projekta putem programa Erasmus+, najavila je prof. engleskog jezika  Božena Kero, voditeljica EU projekata u biogradskoj srednjoj školi.

U sklopu suradnje, partnerstva i razmjene ideja, praksi te metoda putem programa Erasmus+ u projektu će sudjelovati tri ravnopravna srednjoškolska partnera. Projekt će se u potpunosti financirati iz EU programa.

- U tijeku su radnje za prijavu na natječaj Ključna aktivnost 2 (KA2) -  Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse i to između srednjih škola  Biograd, Polička i Kežmarok, grada u istočnoj Slovačkoj koji broji 17.000  stanovnika. Nositelj projekta bit će Srednja škola Polička, a dok čekamo  završetak natječaja i odobrenje projekta od strane Agencije za mobilnost  i programe EU, naše će škole suradnju započeti na prijateljskoj bazi i same financirati učeničke mobilnosti, ističe Božena Kero.

Srednja strukovna škola i Srednja hotelijersko-gastronomska škola Polička (SOŠ i SOU Polička) je državna srednja škola, a Ivica Kero, Božena  Kero i Marin Banović, profesor kuharstva, u školi su boravili tijekom jednog od nekoliko godišnjih Dana otvorenih vrata.

U obnovu i opremanje češke škole 2,5 milijuna eura

- Škola dnevno priprema oko 500 obroka, za stotinjak učenika koji borave u internatu, te za učenike susjedne škole i za građane. Građane  obrok košta oko 20 kuna, a školsko osoblje tek 6 kuna, objašnjava Boris  Preissler, ravnatelj škole, dodajući kako prodaju i vlastite slastice i mesne  proizvode, naročito kobasice koje su brend Poličke, mjesta s 9.000 stanovnika.

Obrazovna ponuda škole uključuje trogodišnje školovanje za konobara-kuhara, barmena, slastičara, pekara i mesara te četverogodišnje kolegije gastronomije i turističkog menadžmenta. Osim u školi, učenici imaju praksu u brojnim tvrtkama te su na kraju školovanja gotov proizvod i  sasvim spremni za tržište rada.

- U posljednjih nekoliko godina u obnovu i opremanje pet školskih  zgrada (škole, kuhinje, slastičarnice, mesarnice, barmenske) te internata  uloženo je preko 2,5 milijuna eura (oko 20 milijuna kuna). Iduće godine  nam predstoji u potpunosti obnoviti unutrašnjost internata, soba sa sanitarnim čvorom i kupatilima te prostora za dnevne boravke s računalima i svom drugom opremom, pohvalio se Preissler.

Škola broji 350 učenika i 75 djelatnika, dok 100 učenika živi u internatu u sobama s po dva ili tri kreveta i koji svakog vikenda odlaze u mjesto  boravka.

- Lokalna zajednica po učeniku u školskoj godini daje po 16.000 kuna  (ukupno 5,6 milijuna kuna), plus za plaće i putne troškove - obznanio je  Preissler podatak za ne povjerovati, jer, usporedbe radi, Srednja škola  Biograd iz decentraliziranih državnih sredstava ima na raspolaganju  nešto više od sto eura, odnosno, 800 kuna godišnje.

Plaće učitelja povećali za oko 25 posto

O tome da bilo kakva reforma i ulaganje u obrazovanje započinje s  učiteljima Česi su dobro shvatili i u nepune dvije godine plaće učitelja  povećali za oko 25 posto i sada iznose oko 1.000 eura plus radne beneficije.

- Ovi podaci jasno govore o tome koliku važnost obrazovanje ima u  Češkoj Republici, ističe Kero.

Hrvatske prosvjetne vlasti, a i stručna javnost, svakako bi trebale s više  pažnje proučavati iskustva drugih zemalja, među kojima se ona iz Češke  Republike čine vrlo poučnima i korisnima.

- Nažalost, u svijesti brojnih političara i ekonomskih stručnjaka obrazovanje je i dalje samo trošak, što se lako otkriva iz stava da obrazovni  sustav ne stvara tzv. dodanu vrijednost, a upravo je suprotno, naglašava s  ogorčenjem ravnatelj Kero.

Samo za promidžbu i novi izgled portala na Web stranici i društvenim  mrežama prije dvije godine uložili su oko 30.000 eura, ili oko 225.000 kuna, a sad za promidžbu godišnje troše 100.000 kuna. U tome im uvelike  pomaže lokalna agencija za marketing.

- Prije dvije godine javilo nam se manje učenika i odmah smo upalili  alarm. Za promidžbu smo uložili oko 30.000 eura (225.000 kuna). Istovremeno je deset nastavnika išlo na tečajeve i sad volonterski, sasvim  besplatno idu od škole do škole i prezentiraju i lobiraju za zanimanja u  našoj školi, jer bez učenika nema ni posla ni životne egzistencije za nastavnike. Besplatni rad i velika odricanja dovela su do toga da sad imamo  čak 25 posto više učenika, naglasio je Preissler.

 Školske aktivnosti uključuju i izvanškolske aktivnosti učenika, od izleta na Gastro Pardubice, Invex Brno, Gaudeamus i druga, do športskih i  natjecateljskih na razini Južne Moravske i Češke Republike.

- Ove godine, 16. travnja, domaćini smo Državnog natjecanja u pripremi kave, kazao je Preissler.

Na radnim sastancima i na druženju u gradu osim ravnatelja Preisslera bili su i Jaroslav Švihel, zamjenik ravnatelja škole, Teply Vladimir, voditelj EU projekata, inž. Red Filip i drugi. Prevoditeljica je bila neumorna  Svobodova Gabriela, prof. engleskog jezika i povijesti.

Državno prvenstvo ugostitelja  srednjih škola

Tijekom boravka u Češkoj izaslanstvo biogradske škole bilo je na velikom turističkom sajmu u Brnu, gradu koji broji preko 400.000 stanovnika, gdje se susrelo s  dožupanom Šimom Mršićem i Krešimirom Laštrom, pročelnikom Upravnog odjela za  more i turizam Zadarske županije. U sklopu sajma se održalo spektakularno državno  prvenstvo srednjih školi u kuharstvu, slastičarstvu te u pripravljanju koktela, kave i  čaja. Ovogodišnji gastro opet je bio izazov i motivacija za Srednju školu Polička, koja  je u konačnici imala puno uspjeha.

- Natjecanje organizira državna udruga ugostitelja i hotelijera. Sve je javno, sve se  snima i uživo prikazuje na velikim video zidovima, a tu su i tribine za oko 250 gledatelja. Sve je po najvišim standardima, školski mentori ni na koji način ne sudjeluju  u organizaciji i provedbi natjecanja nego je sve povjereno krovnoj državnoj udruzi  kuhara i konobara. Mentori i ostali zainteresirani sve mogu transparentno promatrati  s tribina ili pomoću videa gledati tijek natjecanja, oduševljeno priča prof. kuharstva  Marin Banović.

Katerinin šampionski koktel Perla  more - Biser mora

Na 25. državnom prvenstvu srednjih škola barmena na Gastro junior u Brnu u pripremi koktela bila su 24 natjecatelja. Šampionsku titulu je obranila Katerina Vymazalova, učenica 4. razreda SOŠ i SOU Polička, za koktel znakovita naziva - Perla  more (Biser mora).

Katerina Vymazalova je prošlogodišnja svjetska prvakinja među srednjoškolacima  na natjecanju održanom u Kini i to u kategoriji pripreme čaja, kojeg je nazvala Tea  Monkey.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno