Mi smo izradile sporni transparent, a ne SDP-ovci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu odgovorile vijećnicama HDZ-a i partnera
Žao nam je da nitko od ostalih stranačkih grupacija svoju zabrinutost za žensko reproduktivno zdravlje nije iskazao podrškom prosvjedu, navode u Antifjaci i Platformi za reproduktivnu pravdu
MARIN GOSPIĆ
Sporni transparent koji su nosila dvojica SDP-ovaca, a koji je izazvao burne reakcije

Udruge KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu objavile su zajedničko priopćenje u kojem su reagirale na, kako navode, javne istupe nekih stranačkih grupacija u povodu prosvjeda »Pošto žensko zdravlje?« koji je održan u Zadru u nedjelju, 26. siječnja. Iako nisu precizirali, ove udruge su se očigledno osvrnule na priopćenja koja su objavile vijećnice HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u Gradskom vijeću Zadra, kao i priopćenje Gradskog odbora Neovisnih za Hrvatsku. U oba spomenuta priopćenja političkih stranaka zajednička točka bila je javna prozivka dvojice gradskih vijećnika SDP-a koji su na prosvjedu aktivno sudjelovali na način da su nosili transparent na kojemu je, uz natpis »Dukiću p(r)oviri«, bio nacrtan i ženski spolni organ.

Uloga gradonačelnika Dukića

KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu u priopćenju navode kako su transparent s gotovo udžbeničkim prikazom ženskog spolnog organa izradile aktivistkinje za ženska prava kako bi ukazale na ulogu aktualnog gradonačelnika Dukića u procesima koji su doveli do trenutačnog stanja u kojem je primarna ginekološka skrb nedostupna na prostoru grada Zadra i Zadarske županije.
Nadalje, seksizam (za koji su također u priopćenju vijećnice HDZ-a i partnera prozvale SDP-ove vijećnike, op.u.) označava stereotipne percepcije i djelovanja kojima se žene dovodi u nepovoljniji društveni položaj. Stoga, neutemeljeno je okarakterizirati transparent kao seksistički zbog samog konteksta prosvjeda i poruke koja se njime htjela prenijeti. Ono što se može dovesti u vezu sa seksizmom jest izostanak seksualnog odgoja i razumijevanja seksizma, pa je tako svaki prikaz vulve vulgaran.
Poruka je satirični prikaz činjenice da je već spomenuti gradonačelnik i sam ginekolog. Osim toga, nedostatak specijalizanata/ica, a samim tim i ginekologa/inja je dugogodišnji problem u gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji je u fokus javnosti došao više puta, pa tako i prilikom preuzimanja njegove gradonačelničke funkcije.

Stanje u Domu zdravlja

S obzirom da gradonačelnik »punu satnicu« ima kao rukovodeća osoba na lokalnoj razini, ovim putem bi ga iznova pozvale da inicira donošenje rodno osviještenog gradskog proračuna te kao osoba iz struke objasni problematiku i zadarskom županu Longinu koji je rukovodeća osoba na razini cijele Županije i najodgovornija osoba za stanje u Domu zdravlja Zadarske županije.
Drago nam je da smo uspjele privući pozornost stranačkih grupacija i da su počele aktivno razmišljati o ženskom reproduktivnom zdravlju kao važnom problemu. Žao nam je da nitko od njih svoju zabrinutost nije iskazao podrškom prosvjedu ili nekim drugim oblikom političkog djelovanja na dobrobit žena, već su se usmjerili na političke oponente (koji su u samom prosvjedu sudjelovali kao građanke i građani) time prebacujući fokus sa stvarnog problema: dugogodišnjeg zanemarivanja reproduktivnog zdravlja žena unutar javnog zdravstva, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)