Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nekićev odlazak sve izgledniji, u utrci više HDZ-ovaca

29.01.2020. 06:45


Kada je prije dvadesetak dana za naš list znakovito izjavio da je »odluku o kandidaturi za predsjednika Gradskog odbora donio davno«, prvi čovjek zadarskog HDZ-a, Joso Nekić, očito je znao da je među dijelom članstva postao »persona non grata«. Postalo je to jasno i ovotjednim nabrajanjem imena njegovih nasljednika, a o kojima ovih dana pišu i neki portali, sugerirajući kako Nekić vjerojatno neće dobiti još jedan mandat šefa zadarskog HDZ-a.
Nekoliko je imena već u igri, pa je jasno zašto nam je Nekić još početkom siječnja izjavio da će odluku o kandidaturi koju je već donio »priopćiti kada dođe vrijeme«. Aktualni šef Gradskog odbora moguće i kalkulira sa svojom kandidaturom nastojeći najprije osluhnuti mišljenje svojih šefova, a koji navodno na njegovu mjestu ipak žele vidjeti neko drugo lice. HDZ-ovci tako neslužbeno kažu da su Nekićev grijeh, osim loših rezultata na zadnjim izborima i gubitka najvažnijeg mjesnog odbora, Poluotoka, i njegovi komunikacijski maniri iz vremena kada je bio djelatnik tajne službe, što je način zastario za današnja vremena.


Komunikacijski autogolovi
Naime, od silne želje da pokaže svoju moć unutar stranke, Nekić ponekad zabije autogol, osobito u komunikaciji s novinarima. Nije stoga čudno da se za njegove nasljednike u medijima već provlače i konkretna imena, prije svega ono pročelnika za EU fondove, Šime Erlića te bivšeg ministra zdravstva, Darija Nakića, koji je već bio u utrci za šefa GO-a, a jučer je ispao iz one za ministra zdravstva. Tu je i bivši tajnik zadarskog HDZ-a, Svemir Bašić, za kojega u HDZ-u pak kažu da »sam sebe gura«.
No, ovdje ponajprije treba napomenuti jedno ime koje mediji ne spominju, vjerojatno zato jer je riječ o samozatajnom HDZ-ovcu koji svoju snagu ne voli manifestirati u javnosti, a niti se voli nametati – dogradonačelniku Anti Babiću.
Babić je, naime, poznat kao čovjek koji voli kvalitetno odraditi svoj posao i pritom se ne isticati u javnosti, ali informacije iz stranke kažu da je i on sve izglednije ime za šefa Gradskog odbora.


NEUPITNI REJTING BOŽIDARA KALMETE
Rejting aktualnog predsjednika županijskog HDZ-a, Božidara Kalmete, na stranačkim je pak izborima neupitan, s čime se slažu svi članovi, voljeli ga ili ne. Kalmeta je zapravo jedno od rijetkih imena lokalnog HDZ-a za koje se može reći da ima ono što nedostaje mnogima, karizmu
No, tek treba vidjeti koga će na kraju izabrati rukovodstvo stranke te jesu li ovi izbori definitivno »zbogom« Josi Nekiću. Stranka, naime, u ovom trenutku treba snažne organizacije na terenu jer počinju i pripreme za parlamentarne izbore. Tamo gdje nešto ne štima potrebne su hitne promjene, što kazuje i Plenkovićeva jučerašnja smjena ministra zdravstva Milana Kujundžića. Reorganizacija HDZ-a zapravo je počela već nakon predsjedničkih izbora kada su se oglasili prvi Plenkovićevi protukandidati. Pretendenata je svakoga dana sve više, osobito nakon gubitka njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u borbi za Pantovčak, što im je bio jasan alarm da neke stvari treba mijenjati.




Kalmeta nema rivala
Izbori u HDZ-u tako počinju od gradskih organizacija, potom županijskih, nakon čega slijede oni najvažniji – izbor za predsjednika ili predsjednicu stranke. Tko god bio izabran za predsjednika, jedna od najvažnijih izbornih jedinica je IX., s obzirom da je ona među jedinicima koje HDZ-u donose najveći broj mandata.
Rejting aktualnog predsjednika županijskog HDZ-a, Božidara Kalmete, na stranačkim je pak izborima neupitan, s čime se slažu svi članovi, voljeli ga ili ne. Kalmeta je zapravo jedno od rijetkih imena lokalnog HDZ-a za koje se može reći da ima ono što nedostaje mnogima, karizmu, te da je po pitanju političkog rejtinga do danas neprikosnoven. Hoće li se itko od članova stranke odvažiti suprotstaviti mu svoju kandidaturu tek ćemo vidjeti, ali šanse su mu vjerojatno nalik onima njegova protukandidata na zadnjim izborima za županijsko rukovodstvo.
Naime, te 2016. godine Tomislav Ćurko, direktor Čistoće, od Kalmete je poražen s gotovo dvostruko većim brojem glasova: Kalmeta je, od 366 izaslanika dobio čak 64 posto ili 233 glasa, a Ćurko tek 36 posto ili 132 glasa izaslanika. Bila je to ujedno i jasna poruka potencijalnim pretendentima na njegovo mjesto da im šanse nisu osobito velike.
Bit će stoga zanimljivo pratiti tko će biti kandidati za mjesto predsjednika Županijskog odbora, ali ponajprije za Gradski odbor kojim je dosad vladao Joso Nekić. Sve je još dotad moguće, pa i preokret koji bi donio njegovu kandidaturu, stoga ipak treba sačekati »bijeli dim« iz Medulićeve.
 


Nekić imenovan nakon što se Vrančić povukao "nezadovoljan stanjem u stranci"
Aktualni šef zadarskog HDZ-a, Joso Nekić, na ovo je mjesto došao nakon povlačenja tadašnjeg predsjednika Gradskog odbora, Zvonimira Vrančića, koji se više nije htio kandidirati, kako je kazao, zbog godina, ali i stanja u stranci.
– Neću se više kandidirati niti za jednu stanačku dužnost. Prvi razlog je taj što je došlo vrijeme za povlačenje obzirom na godine života i sve što sam dosad odradio, pa polako završavam svoju karijeru. I drugi razlog, ne manje važan, zapravo mogao bih reći čak važniji, je moje nezadovoljstvo ukupnim stanjem u stranci i politici, kazao je Vrančić te 2016. za naš list, a Nekić se tada kandidirao i postao novim šefom Gradskog odbora.