Pametna interaktivna ploča za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Kvalitetniji i aktivniji život u dječjem vrtiću Poličnik
Zaklada »Hrvatska za djecu« prihvatila je naš projekt i odobrila 47.671,25 kuna za nabavku pametne interaktivne ploče sa sustavom Molly koja je namijenjena ponajprije za rad s djecom s teškoćama u razvoju, kazala je Marijana Barić, ravnateljica DV Zvončić
DV ZVONČIĆ
Zgrada matičnog Dječjeg vrtića Zvončić Poličnik

U Dječjem vrtiću Zvončić Poličnik, Područni vrtić Zvončica koji se nalazi odmah do općinske zgrade, održana je prezentacija projekta »Asistivne tehnologije u Dječjem vrtiću Zvončić«. Vrijednost projekta je 47.671,25 kuna.
- Riječ o projektu koji je realiziran uz financijsku potporu Zaklade »Hrvatska za djecu«, koja je isti projekt ocijenila pozitivnim i omogućila nabavku asistivnih tehnologija u smislu pametne interaktivne ploče sa sustavom Molly koji omogućuje pisanje, brisanje, crtanje, izradu geometrijskih likova, manipulaciju slikama, te ostalu dodatnu opremu i softverska rješenja koja su namijenjena ponajprije za rad s djecom s teškoćama u razvoju, ali se isto tako mogu koristiti u svakodnevnom radu u redovitim programima, kazala je Marijana Barić, ravnateljica, koja i prezentirala navedeni projekt.

Nezavisnost i samostalnost

Prezentaciji su nazočila djeca iz navedenog objekta sa svojim odgojiteljicama Antoniom Kovačević i Josipom Buljat, zatim predstavnici Općine Poličnik i Upravnog vijeća DV Zvončić te predstavnici razvojne Agencije Zadra Nova koji su bili partneri u ovom projektu.
- Asistivne tehnologije i pomagala omogućavaju osobama koje ih koriste veći stupanj nezavisnosti i samostalnosti, bogatiji i aktivniji život, rekla je Barić dodajući kako će se primjenom asistivnih tehnologija znatno ojačati proces inkluzije, a to je proces u kojem se djeca s teškoćama, bez obzira na stupanj i vrstu teškoće, odgajaju i obrazuju u okruženju sa svojim vršnjacima.
- Proces pretpostavlja preobrazbu i promjenu cijele zajednice, a ne samo odgojno-obrazovnih institucija. Uključivanje djece s teškoćama u redovni sustav proizlazi iz stava da sva djeca mogu učiti, razvijati se i imati priliku participirati u obrazovanju u svojoj sredini, rekla je Barić, ravnateljica vrtića u koji u matičnom u Poličniku i područnim vrtićima u Briševu i područnom objektu Zvončica u Poličniku polazi 120 djece.
Taj koncept primjenjuje se i na svakodnevni život, kaže Barić, pružajući priliku djeci s teškoćama da razviju mrežu socijalne potpore s djecom u svom prirodnom okruženju.
- Sve to u skladu je s Konvencijom o pravima djece koja kaže da svako dijete ima pravo na stručnu i metodičku razrađenu podršku koja mu omogućuje da u okviru svojih mogućnosti ostvari svoj potencijal, naglasila je Barić.

Uspjeh ovisi o tetama-odgojiteljica

Rad s djecom s teškoćama u ustanovama ranog i predškolskog odgoja uvelike ovisi o trudu, radu i entuzijazam samih odgojitelja.
- Napomenula bih činjenicu da su tehnologije same po sebi u našem odgojiteljskom pozivu i njihova primjena, beznačajne bez topline, ljudskosti i empatije koju odgojiteljski poziv podrazumijeva, a mišljenja sam da se u našoj ustanovi sva djeca osjećaju dobrodošla i prihvaćena bez obzira na svoje razvojne statuse, reći će Barić.
Dječji vrtić Zvončić ustanova je za rani i predškolski odgoj koja djeluje na području općine Poličnik od 2006. godine.
- U razdoblju od 10 godina ustanova je proširena s dva područna objekta i to objektom Murvica-Briševo i objektom Zvončica. Kroz ustanovu je do sada prošlo gotovo 900 djece i postoji sve veći interes za upis u cjelodnevne programe, no vrtić dijeli sudbinu ostalih predškolskih ustanova u Hrvatskoj u smislu premalog kapaciteta s obzirom na broj prijavljene djece.
U tom smjeru, osnivač Dječjeg vrtića, Općina Poličnik, kaže Barić, ulaže dodatne napore i financijska sredstva za rješavanje tog problema.
- Ovim putem željela bih zahvaliti osnivaču naše ustanove Općini Poličnik za bezrezevnu podršku za osiguravanje dodatnih odgojitelja u skupinama za rad s djecom s teškoćama u razvoju, našim odgojiteljima i svima koji sudjeluju izravno ili neizravno u realizaciji ovog projekta, zaključila je Barić.
 

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno