Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Staklo Asserije i Stakleni izazovi studija Bokart

29.01.2020. 16:45


 
Muzej antičkog stakla u Zadru i ove godine sudjeluje u manifestaciji NOĆ MUZEJA 2020. koja će se održati ovaj petak, 31.siječnja s početkom u 18,00 sati.Tom prigodom pripremljen je bogat cjelovečernji program koji uključuje i otvorenje dvije nove izložbe. U maloj izložbenoj dvorani Muzeja u 19,00 sati otvoriti će se izložba »Staklo Aserije« čiji su autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac, a potom u 19,30 u velikoj izložbenoj dvorani slijedi otvorenje izložbe »Stakleni izazovi« Art Glass studija BOKART.
Izložbom »Staklo Aserije« predstavlja se raznoliki repertoar staklenih artefakata iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu. Zbirka je nastala u prvoj polovici 20. stoljeća, uglavnom otkupom i donacijama. Prema podatcima iz muzejskih inventarnih knjiga predmeti su otkupljivani od mještana sela Podgrađe, krajem dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. U tom je vremenu lokalno stanovništvo uslijed obrade polja nailazilo na bogate rimske grobnice s mnoštvom staklenih priloga. Tipološka raznovrsnost i dobra očuvanost predmeta pružaju vrijedno izvorište podataka o društveno-ekonomskim prilikama Aserije u vrijeme procvata Rimskog Carstva.
U zbirci s više od 260 cjelovitih eksponata zapažena je oblikovna raznolikost u okvirima tehnološko-estetskih postignuća antičkog staklarstva od 1. do 5. stoljeća poslije Krista. Unutar predstavljenog korpusa sadržani su gotovo svi elementi u kojima se mogu pratiti razvojne faze staklarske produkcije sa slojevitim prikazom estetskih poimanja i stilskih promjena.
Većina primjeraka ubraja se među tipične ranocarske proizvode 1. i 2. stoljeća izrađene tehnikom slobodnog puhanja. Tu spadaju razne forme kozmetičkih bočica (balzamariji i unguentariji) te razni oblici stolnog posuđa (boce, čaše, zdjelice). Među očuvanim staklom iz grobova Aserije posebnu pažnju privlače velike urne, spremnici za pohranu spaljenih ostataka pokojnika.
U kolekciji je vidljiv i manji broj proizvoda puhanih u kalup, poput kvadratičnih bočica, boca i vrčeva. Pojedini primjerci imaju reljefni ukras na dnu, odnosno pečat proizvođača – majstora ili vlasnika radionice. Poseban raritet predstavlja reljefno puhana čaša s lotosovim pupoljcima koja jasno ukazuje na trgovačke veze i kontakte Aserije s udaljenim područjima istočnog Mediterana.


Art Glass studio Bokart
Tvrtka BOKART d.o.o. osnovana je 2003. godine. Inspiraciju za ime pronašli su u jednoj od pet dubrovačkih kula – BOKAR. "Kroz godine smo stjecali nova znanja, vještine i ono najbitnije, vrijedne zaposlenike koji s nama dijele ljubav prema staklu. Danas imamo 15 zaposlenih. Uvijek smo u potrazi za vrijednim i sposobnim pojedincima koji uživaju u svom poslu. Nakon dvanaest godina predanog rada iza sebe imamo uspješno završene projekte u preko 20 država.
Bokart je vodeća tvrtka na području primjene art i dekorativnog stakla u arhitekturi. Stečeno znanje, iskustvo i niz različitih dekorativnih tehnika obrade stakla omogućuje nam da uspješno izvedemo i najzahtjevnije projekte. Naš cilj je promovirati i implementirati moderno art staklo u arhitekturi nudeći široki spektar standardnih ali i jednistvenih rješenja. Stremimo savršenstvu. Naš moderni proizvodni pogon i vrhunski stručnjaci osiguravaju uspješno izvođenje i najzahtjevnijih arhitektonskih projekta", istaknuli su iz Bokara prije predstavljanja u MAS-u.