Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Budite uporni pa makar ih morali vezati za stolice

28.01.2021. 15:09


VEĆ VIĐENA NESREĆA
Imate li vi ponekad onaj osjećaj da ste nešto već proživjeli, čuli ili vidjeli? To zovu »deja vu«, ili tako nekako i to je normalan fenomen. To sam doživio prošlog tjedna kada sam gledao vijesti i čuo da se neki vozač zabio u naplatne kućice. Sve mi je to bilo poznato, a to je i logično jer se to već dogodilo prije izvjesnog vremena kada jedan to isto napravio. Isto je bio samo jedan vozač u autu, isto je bio omamljen, isto je bio mlad i isto je… Što mislite da je još bilo isto? Pa nije valjda da niste i sami pogodili? Što još nedostaje da bi stvar bila logična? Pa BMW naravno! Čim je počeo prilog znao sam da se radi o toj vrsti automobila. Dobro, ovaj nije bio drogiran kao onaj iz 2019., nego pijan, ali to i nije neka bitna razlika. Kada sam prije desetak godina pisao članak o (ne)kulturi zadarskih vozača danima sam slikavao po gradu bezobrazno parkirana vozila. Ma znam da mi nećete vjerovati, ali više od pola su bile samo dvije marke. Što je to u tom autu da njihovi vlasnici moraju raditi gluposti po cesti, meni to stvarno nije jasno? Imam jednu prijateljicu koja mi je godinama skrivala koje auto vozi, jer nije htjela da imam o njoj pogrešno mišljenje, jer to više i nije samo moje mišljenje već je to postala općepoznata stvar. U svakom slučaju, Bože sačuvaj.


MOJE DIJETE JE DOBRO ODGOJENO
Kada smo već kod ove teme, ne mogu, a da se ne prisjetim događaja od prije neki dan. Odveli smo obiteljsko naše auto, moćnog fiata na te’nčki pregled i naravno prošli, ali smo pali kada je trebalo platiti osiguranje koje je opet poskupilo, ali to je već druga priča. Bitno je to da moje dijete od 20 i nešto sitno godina, ako registrira auto mora platiti više nego ja jer je on »mladi vozač«. Na to sam ljubaznoj djelatnici rekao sljedeće: »ali moje dijete ne pije, ne konzumira ništa, dobro je odgojen, ne sluša narodnjake i ne vozi polovni BMW. Mislim da ga ne treba stavljati u istu vreću s takvima.« Dobro, ja sam malo rigidan, ali mislim da bi ipak trebao postojati neki test za one koji žele imati bijesne aute ili bijesne pse. Znate na što mislim i bolje je da sada prekinem jer će me opet optužiti za nešto što mi je imanentno. I što je najbolje – bili bi u pravu.


«JELENKO MALI MEDENKO« 
Slučajno ja upao kod nekih prijatelja (cijepljeni su, i oni i ja i ne morate se zlobno smijati) koji imaju malu djecu, i da nam ne bi smetali dok ogovaramo svoje bližnje, potjeramo ih u sobu da gledaju televiziju. Ali, away, ali away, na programu samo neki mutanti i čudovišta, a to čak ni mi ovakvi nikakvi ne toleriramo. Na svu sreću imali su onaj spoj na »jubito«, a ono – serija »Jelenko«. Na brzinu sam protrčao po sobama njihove ogromne i luksuzne kuće, pohvatao svu djecu, moju i njihovu, s upotrebom grube sile ih posjeo pred televizor i natjerao da gledaju. Čim su čuli da se govori hrvatskim jezikom odmah su zakolutali očima, a kada su još vidjeli da se radnja odvija na selu u Lici, bez svjetlećih mačeva i ostalog borbenog asortimana, pokušali su proboj prema sobi sa play stationima i kompjuterima, što im mi odrasli naravno nismo dozvolili. Prisiljeni nesavladivim argumentima, zaboravili su na Hobite, Potere, vrišteće Kevine i ostale dijabolične kreature i (dok sam ja u njihovoj sobi maljem razbijao kompjuter i play station) gledali sljedeću napetu akcionu dramu.
Negdje u Lici, u selu Goričanu, vesela družina u kojoj su Pero, Ćiro, Joco i Slavko šeću šumom i naiđu na maleno lane kojoj je »lovokrad´ca« (tako oni izgovaraju) ubio mamu. Oni ga čuvaju i paze itd., itd. I na kraju će sve, kao što je i za očekivati, završiti sretno, kako za lane tako i za družinu. I hajte sada vi to usporedite sa sadržajem i akcijom (i kompjuterskim efektima) jednog »Gospodara prstenova« ili »Spy kidsa«. Ali, ako budete dovoljno uporni, pa makar djecu vezali za stolice, primijetiti ćete da se malo po malo počinju zanimati za radnju, primjećivati kako djeca u seriji govore, čuditi se životinjama koje nikada nisu vidjele uživo… Naravno sve je ovo moguće ako umjesto djece nemate u kući već degenerirane mutante koji se u snu trzaju pomičući palčeve kao da su na konzoli play-stationa. A onda je već kasno.