Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HT PREMIJER LIGA Rutinski do 16. pobjede nakon muke u prvom poluvremenu

28.01.2021. 10:09


Košarkaši Zadra nastavili su sa skupljanjem pobjeda u domaćem prvenstvu. Nakon Škrljeva i Hermesa, i ovaj put su s uspjehom odradili još jedno gostovanje, protiv Alkara u zaostaloj utakmici 15. kola. Sinjska dvorana nije se pokazala neprelaznom preprekom kao što je to bio slučaj lani iako se po prikazanom u prvom poluvremenu nije tako nešto dalo zaključiti. Ipak u nastavku su stvari sjele na svoje mjesto i bez većih problema je upisana 16. ovosezonska pobjeda s kojom Zadar i dalje s visoka gleda na ostale konkurente.


Beskrvno otvaranje
Urnebesan ritam koji je Zadrane primorao na čak treću utakmicu u samo četiri dana nije mogao opravdati njihov posve beskrvan ulaz u utakmicu što je prvu dionicu potpuno usmjerilo na mlin domaćeg sastava. Perinčićevi igrači ponašali su se u tim uvodnim minutama poput filmskih statista pa ne treba čuditi tek 12 ubačenih koševa u cijeloj prvoj četvrtini, a još poražavajući je bio podatak o tek dva postignuta poena u prvih sedam minuta igre. Da nije bilo Jordana koji je jedini pronašao put do mrežice od ukupno 10 šuteva koje su Zadrani uputili na koš, ostavio bi ih Alkar doslovno na nuli, ovako je ispalo ne puno boljih 9:2 koje je uspio u jednom napadu s pet ubačaja privremeno zamaskirati Justice (9:7). Privremeno, jer i završne tri minute prve četvrtine su potom debelo otišle na stranu Sinjana koji su preko vižljastih Brocića i Echolsa vratili sedam plusa (19:12). Nije ni otvaranje druge dionice ulijevalo nadu da bi se lideri lige mogli trgnuti iz apatije iako je Mavra odmah stavio tricu (19:15). I dalje je zagrađivanje skoka bio veliki problem za gostujuću obranu, a to je Alkaru dalo sijaset prilika iz drugog pokušaja koje su barem što se tiče prve polovice druge četvrtine znali iskoristiti. Uz sve loše što se moglo dotad nabrojati, pridodala se i ozljeda Mavre koji je nakon jednog duela s Brocićem privremeno morao napustiti parket kako bi mu se zaustavilo krvarenje na čelu. No, taj umalo tragičan moment se potom okrenuo u korist Zadra jer je Perinčić u nedostatku jedinice (Junaković takđer ozlijeđen) loptu u ruke stavio Carteru što je Amerikanac u suradnji s Onuakuom vješto iskoristio za hvatanje rezultatskog priključka. Štoviše, do poluvremena Zadrani su preokrenuli situaciju na terenu, zatvorili su sve prilaze košu, a američki dvojac je iskombinirao 10 poena za prvo vodstvo, u tek 18. minuti (26:27), a dobru rolu gostiju potvrdio je tricom Vuković što je pred odlazak na odmor dalmatinskom abaligašu donijelo vrlo ugodnih četiri viška (28:32).


Proradio vanjski šut
I pokazalo se tih nekih pet-šest solidnih minuta druge četvrtine sasvim dovoljnim da se Alkar potpuno ohladi jer povratak iz svlačionica očito im nije dobro sjeo. Perinčićeva momčad je za razliku od prvog poluvremena namjestila nišanske sprave pa je tricama razbila svaku nadu Sinjana da mogu i dalje održavati rezultatsku neizvjesnost. Četiri različita igrača su iskazala preciznost izvan perimetra i na semaforu je u 28. minuti stajalo 15 viška za goste (35:50) što je do ulaska u završnih 10 minuta podebljano do 21 plusa (37:58). Alkar je kao i u drugoj četvrtini potpuno napadački zaustavljen, potvrdit će to ponovno ubačenih tek devet poena u 10 minuta igre, tako da je Zadranima ostalo tek sačuvati se od ozljeda i pospremiti nešto energije u tankove za sutrašnji novi ispit u HT Premijer ligi, na Višnjiku protiv Furnira. Najefikasnijim se kao i dva dana prije protiv Hermesa pokazao Justice sa 21 ubačajem dok je svestranu izvedbu prikazao Vuković koji je zaplesao na granici »triple-double« učinka za što mu je nedostajao tek jedan poen i tri asistencije. Vuković je uz devet poena, uhvatio 11 lopti i imao sedam uspješnih dodavanja prometnuvši se tako u najkorisnijeg igrača Perinčićevog sastava. Kod domaćina je prednjačio Varence sa 15 koševa i 14 skokova.
 




ALKAR 55
ZADAR 75


(19:12, 9:20, 9:26, 18:17)


SINJ – GŠD Ivica Glavan-Ićo. Bez gledatelja. Suci: Gordan Terlević, Marko Stanković i Ivan Šverko.
ALKAR: Brocić 11, Echols 5, Granić, Mandalinić 2, Kučan 11, Putnik 3, Varence 15, Tomašević, I. Vučić 8, H. Vučić, Zukanović. Trener: Damir Milačić.
ZADAR: Carter 7, Paponja, Jordano 8, Justice 21, Palokaj, Brala 4, Vuković 9, Bursać 6, Mavra 7, Onuaku 6, Planinić 7. Trener: Ivan Perinčić.