Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

JUNACI DOMOVINSKOG RATA Prisjetili se dvojice branitelja poginulih na Ražovljevoj glavici

28.01.2021. 11:14


Odavanjem počasti poginulim hrvatskim vitezovima na Ražovljevoj glavici Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun »Jarusi«, i 7. domobranska pukovnija jučer su u Škabrnji obilježili 28. obljetnicu vojno- redarstvene akcije Maslenica 93.
Usprkos pandemiji koronavirusa, epidemiološkim mjerama i ograničenom broju sudionika bio je to impresivan događaj prepun emocija, sjećanja i pijeteta.


Ljubav prema domovini
– Tog 27. siječnja 1993. srpski neprijatelj pokrenuo je veliki protuudar na Škabrnju koju su na Ražovljevoj glavici branili pripadnici Otočkog bataljuna i 7. domobranske pukovnije. Tek 50-ak metara udaljeni od neprijatelja poginuli su zapovjednik 2. satnije Denis Špika i Dragan Gulan, pripadnik 7. domobranske pukovnije, rekao je Ante Mihić, voditelj programa i dobri duh iz Sali na Dugom otoku, koji je u nastavku na svoj karakterističan govorio o ljubavi prema domovini.
Da se ne prepustiti zaboravu sjećanje na petoricu junaka Domovinskog rata, hrvatske vitezove Denisa Špiku, Miljenka Zorića, Danijela Grbina i Dragana Špara iz Otočkog bataljuna te Dragana Gulana iz galovačkih Jošana, pripadnika 7. DP, crkvene obrede su predvodili don Branimir Projić, vojni kapelan HRM-a, i don Ivan Rončević, župnik Škabrnje i Nadina.
– Hrvatska vojska je iz obrambenih zadataka u VRO-u Maslenica krenula u napadačke borbe prema brojčano nadmoćnijem neprijatelju. Hrvatska vojska je imala 3.960 pripadnika, a srpske snage 4.400 pripadnika.


Podzastupljeni Domovinski rat u udžbenicima
U prvim danima VRO Maslenica poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko- raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko- diverzantskih napada agresora do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.
– Domovinskog rata gotovo i da nema u školskim udžbenicima, a danas je važnije znakovlje ratnih postroji koje su krvlju natapale hrvatsku zemlju i to kad mnogi nisu ni izlazili iz svojih postrojbi, naglasio je umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.
S Ražovljeve glavice poslana je poruka kako žrtva hrvatskih branitelja neće biti zaboravljena.
– Prije 28 godina ovdje na brežuljku iznad Škabrnje sve je gorjelo, a branitelji su bili kao na pladnju neprijateljskom topništvu iz Biljana, Trljuga i Nadinske glave. Pokazali su takvo junaštvo koje se ne vidi ni u filmovima. Od topovskih granata i bliske borbe svi su bili ranjeni, a dvojica su poginula, Denis i Dragan, kazao je Joško Pulja, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna.




Učenike treba voditi na prve crte
– Denis Špika, junak Domovinskog rata, mogao je napustiti položaj, ali je odlučio ostati. Posljednje njegove riječi bile su: »Gamad neće proći!«, s puno emocija se prisjetio Pulja, koji je poručio kako će i dalje poticati škole da svoje učenike upoznaju o istini o Domovinskom ratu i vode na prve crte obrane, kao i prethodnih godina na Ražovljevoj glavici.
Igor Šokota je Jošku Pulji uručio uokvireno pjesmu »Sjeti se Hrvatska«, čiji je autor.
Osim navedenih te obitelji i suboraca Denisa Špike i Dragana Gulana među nazočnima su bili i komodor Damir Dojkić, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a, Amalija Mišlov Blagojević, voditeljica podružnice Ministarstva hrvatskih branitelja u Zadru, domaćin Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja, Božidar Kalmeta, bivši ministar, Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Ivan Šimunić i Joso Nekić, pročelnici za obrazovanje u Županiji i Gradu Zadru, predstavnici Općina Sali, Galovac, Poličnik, Sukošan, Zemunik i Sv. Filip i Jakov, ratnih postrojbi, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.