Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KK ZADAR Filip Kraljević potpisao do kraja sezone

28.01.2021. 14:37


Košarkaški klub Zadar doveo je novog igrača na centarskoj poziciji. Nakon dvije i pol sezone u "plavo-bijeli" dres vraća se iskusni 212 centimetara visoki Filip Kraljević koji bi trebao pojačati konkurenciju u unutarnjoj liniji momčadi s Višnjika. Kraljeviću će ovo biti drugi povratak u Donatov grad gdje je igrao od 2013. do 2016. godine, te u sezoni 2017./2018. Novi/stari igrač Zadra košarkom se počeo baviti u relativno kasnoj dobi od 16 godina u Širokom Brijegu nakon čega se preselio u Zagreb potpisavši za Cibonu. Prve seniorske korake napravio je na posudbi u A-2 ligašu Rudešu gdje se zadržao sljedeće dvije sezone, da bi s 20 godina potpisao za Cedevitu.


Iz Zadra u ACB ligu
Ni u narančastom dresu se nije naigrao te je većinu vremena proveo na posudbama u Mladosti i Zaboku gdje je po prvi puta okusio igranje u elitnom razredu hrvatske košarke. Nakon vrlo dobrog izdanja u Ligi za prvaka 2012. godine preselio je u Split gdje je s Nikolom Vujčićem, Vedranom Vukušićem, Tonijem Dijanom i Josipom Sobinom dijelio minutažu pod obručima. Nakon jedne sezone u gradu pod Marjanom zajedno sa Sobinom preselio je u Zadar gdje se zadržao sljedeće tri godine. U dresu momčadi s Višnjika iz sezone u sezonu imao je sve veću ulogu, a posebno se pamte utakmice protiv Cedevite i MZT-a kojima je u Krešinom domu ubacio 30, odnosno 24 poena, što je nadogradio sa sedam, odnosno devet uhvaćenih lopti. Dobra izdanja donijela su mu mjesto na širem popisu kandidata za kvalifikacijski turnir u Torinu, a nedugo potom uslijedio je i poziv iz španjolske Zaragoze. U ACB ligi zadržao se samo jednu sezonu, prije nego je u ljeto 2017. ponovno obukao dres zadarskog abaligaša.


Sukob s trenerom
U svom drugom mandatu na Višnjiku Kraljević je imao smanjenu ulogu, no unatoč prosjecima od 4,6 poena i 2,7 skokova, koliko je bilježio u regionalnom natjecanju, na ljeto je stigao poziv iz Cibone. Život s "Vukovima" bio je kratkog vijeka pa je visoki Širokobriježanin nakon samo pet odigranih susreta zbog sukoba s trenerom napustio klub i karijeru nastavio u gradu svog djetinjstva. U dresu Širokog se pod vodstvom Danijela Jusupa okitio naslovom prvaka Bosne i Hercegovine, pomogavši svojoj momčadi izboriti plasman u ABA 2 ligu gdje je lani bilježio vrlo dobrih 11,8 poena i 4,7 skokova po utakmici, da bi od završetka koronavirusom skraćene sezone bio bez angažmana. Ugovor je potpisan do kraja sezone.
 




Rezerva ili zamjena?
Posljednjih se dana počelo sve glasnije šuškati da je Chinanu Onuaku zapao za oko nekolicini klubova koji bi voljeli vidjeti visokog i snažnog Amerikanca u svojim redovima. Iz KK Zadar ne demantiraju interes za svog ponajboljeg igrača, ali poručuju da klub može napustiti samo uz odštetu koja iznosi "puno više od 30 tisuća eura". Koliko točno, vjerojatno nikada nećemo saznati. No, gdje se u tu priču uklapa dolazak Filipa Kraljevića? Dvije su opcije. Ona Zadranima draža govori da "Fićo" dolazi ojačati konkurenciju pod obručima gdje vidno nedostaje dubine. Mladi Jure Planinić nije se uspio nametnuti ni na premijerligaškoj razini, o regionalnoj da ne govorimo, pa je dovođenje još jednog rezervnog visokog igrača s tog aspekta razumljiv potez. No, ako je Kraljević doveden kao zamjena za Onuakua onda potezi kluba s Višnjika naginju klasičnom "samoubojstvu iz zasjede". Osim što je kvalitetom inferiorniji, visoki Hercegovac je i osjetno drugačiji tip igrača od nekadašnjeg člana Houston Rocketsa, što bi tražilo novu promjenu stila i novo višetjedno uigravanje. Taman u trenucima kada je momčad počela pokazivati konture ozbiljne košarke. Rasplet ćemo saznati uskoro, a u međuvremenu nam ostaje za nadati se da su u klubu nešto i naučili iz prethodnih sezona i "slučaja Planinić".