Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novac otočnim udrugama za projekte i programe

28.01.2021. 14:59


Grad Zadar i ove je godine raspisao natječaj za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka na području Grada Zadra odnosno, zadarskog arhipelaga, a riječ je o ukupno raspoloživim iznosu za dodjelu od 100 tisuća kuna s rokom za podnošenje prijave do 23. veljače ove godine.
Naime, donošenjem novog Zakona o udrugama koji je stupio na snagu 2014. godine i Uredbe o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a u skladu s pravilnikom Grada Zadra o financiranju javnih potreba sredstvima gradskog proračuna, od 2015. godine se kontinuirano provode javni natječaji za dodjelu sredstava za programe i projekte udruga koji se provode na otoku Ižu, Ravi, Molatu, Istu, Olibu, Silbi i Premudi. Dakle, otocima koji i administrativno pripadaju Gradu Zadru.
– Opći cilj ovih natječaja definiran je sukladno cilju 4. pod nazivom – Održivi razvoj ruralnog područja i otoka iz Strategije razvoja Grada Zadra za 2013.-2020. i do 2020. godine provodio se unutar četiri prioritetna tematska područja kao što je razvijanje i unaprjeđenje sustava neformalnog cjeloživotnog obrazovanja u turizmu, poljoprivredi te ostalim gospodarskim granama. Riječ je o organiziranju edukacija, tečajeva, radionica za otočno stanovništvo s ciljem povećanja mogućnosti samozapošljavanja i povećanja kvalitete života potom, promoviranje kulture, tradicije i načina života otočana organiziranjem višednevnih događanja društveno-kulturnog karaktera, rekao je Ivica Katić, gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.
Prema njegovim riječima, ono što je još važno to je unaprjeđenje uvjeta za pružanje skrbi za starije osobe na otocima, a to je pomoć u kući i organiziranje društvenih sadržaja i aktivnosti u cilju podizanja kvalitete života te unaprjeđenje turističke ponude organiziranjem društveno-sportskih jednodnevnih događanja. Od prošle godine definirana su i dva prioritetna područja, a to je razvijanje i unaprjeđenje sustava neformalnog cjeloživotnog obrazovanja u turizmu, poljoprivredi te ostalim gospodarskim granama i unaprjeđenje uvjeta za pružanje skrbi za starije osobe na otocima i kroz druge programe koje provodi Grad Zadar.
– Od udruga koje su se redovno prijavljivale na natječaj i provodile programe ili projekte na otocima, možemo istaknuti ove: Eko-Zadar, MAVENA-36 njezinih čuda, Udruga mladih Ista, Udruga SOL, Društvo istraživača podmorja MARE NOSTRUM, Triatlon klub »Zadar«, kazao je pročelnik Katić.