Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otočni podcast svakog mjeseca o otočnim temama

28.01.2021. 14:56


Kako stoji na njihovim web stranicama, Pokret otoka je mreža, otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život, koji zajedničkim snagama – znanjem, iskustvima i strašću podupiru, pomažu, promoviraju otok i život na otoku. Nedavno su započeli s projektom otočnih podcasta, a prvi takav podcast na temu »Pomorsko dobro« održan je u srijedu 27. siječnja kad je voditelju Marku Bertolinu gost bio Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. Planirano je i da nakon podcast uslijedi stručni webinar gdje će pobliže biti objašnjene razlike između koncesija i koncesijkih odobrenja. Bit će riječi i o procesu predaje njihovih zahtjeva i postupuk koji prethodi koncesiji i donošenju odluke o koncesijskom odobrenju. U planu je da Webinar bude održan 4. veljače od 10 do 11 sati, a svi će sudionici moći aktivno sudjelovati u edukaciji te postavljati pitanja.
Za komentar smo se obratili samom Pokretu otoka gdje su iskazali zadovoljstvo što smo pokazali interes i prepoznali njihov rad.
– Radi se o našem samoinicijativnom projektu kojeg organiziramo unutar udruge sa željom da educiramo, informiramo i kroz nove metode približimo široj javnosti održivi razvoj i što on znači za našu budućnost i zajednicu. Konkretne informacije smo napisali na našoj službenoj web stranici www.islandmovement.eu gdje je moguće vidjeti najavu tema za idućih par mjeseci. Ukratko, započeli smo niz podcasta i webinara na temu održivog razvoja kao što je energetika, ruralni razvoj, turizam itd. Svaki mjesec predstavljamo po jednu temu kroz oba formata s različitim sugovornicima i stručnjacima. Ciljana skupina su nam svi otočani i oni koji su na bilo koji način s otocima povezani, te osobito oni koji u narednom periodu planiraju razvoj projekata na hrvatskim otocima. Za početak nemamo predviđanja o interesu javnosti za ovim temama i formatom kojeg nudimo no vjerujemo da ćemo s vremenom privući sve više zainteresiranih, a i način komunikacije prilagoditi alatima koji su prihvatljivi i dostupni široj javnosti. Tema pomorskog dobra s kojom započinjemo naš program održivog razvoja otoka tiče se svih otoka jer želimo svima približiti pojam, značenje i način upravljanja pomorskim dobrom, a vjerujemo i da se eventualni primjeri koje će pročelnik navesti sigurno mogu replicirati na druge dijelove Hrvatske, stoji u odgovoru na naš upit.