Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Šetnica na bedemima dobila uporabnu dozvolu

28.01.2021. 10:53


Nakon što je krajem studenog otvorena šetnica na bedemima, ovih je dana dobila i uporabnu dozvolu.
– Nakon što su dovršeni svi radovi bilo je potrebno napraviti tehnički pregled na kojem je bilo nekoliko manjih primjedbi na nekolicinu nedostataka koji su otklonjeni nakon čega smo dobili uporabnu dozvolu, rekao je Ante Ćurković, v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, pojasnivši kako je ovo sve standardna procedura. Dobivanje uporabne dozvole ujedno označava i kraj radova, ali i početak nove faze uređenja bedema.


Pripremljena infrastruktura za kućice
– Druga faza odnosi se na nove projektne elemente koje smo predvidjeli raditi na bedemu. jedan od njih su tipske kućice za koju ćemo uskoro raditi i javnu nabavu. Naime, projektanti su izradili projektnu dokumentaciju za kućice, za iste smo dobili suglasnost Konzervatorskog odjela i sada pripremamo postupak nabave. Moramo još pripremiti troškovnike i kroz osam dana trebali bismo objaviti nabavu za izradu i montažu tih tipskih kućica, pojasnio nam je daljnju proceduru Ćurković dodavši kako će ih biti deset te će biti postavljene na najširem dijelu bedema, iznad gradske tržnice.
Ćurković je pojasnio kako je na bedemu već pripremljena infrastruktura i pozicije tako da se kućice mogu s lakoćom postaviti.
– Što se tiče namjene kućica to se tek treba definirati, ali pretpostavljam da će biti jedna za nekakav infopoint, mogle bi biti i sa suvenirima, ali i ostale komercijalne namjene. Sve će kućice morati proći proceduru zakupa, ali to još moramo definirati, pojasnio je Ćurković.


Sustav praćenja šetača
Istaknuo je kako imaju još jedan manji projekt što se tiče uređenja bedema, a koji se tiče izrade makete grada. Pojasnio je kako je ovo tek u fazi idejnog rješenja te čekaju odobrenja resornog ministarstva i Središnje agencije za koje moraju pripremiti cijeli postupak. Također, sve ovo moraju usuglasiti s Konzervatorskim odjelom.
– U sklopu drugog projekta razvijamo priču za kompletnu signalizaciju za edukativnu šetnicu za cijeli dio obuhvata bedema. Također, još trebamo dovršiti i implementirati sustav praćenja šetača. Naime, nama je kao jedan od ciljeva projekta uređenja bedema bilo navedeno i povećanje broja posjetitelja na kulturnom dobru. Zbog toga želimo dobiti uvid u posjećenost bedema, pojasnio nam je sljedeće etape uređenja bedema koje bi trebale biti gotove do ljeta, zaključio je Ćurković.