Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZADARSKE »ČIPKE«: »Bila sam žrtva njegovih ucjena – ako ne dam nešto zauzvrat, neću proći ispit«

28.01.2021. 11:19


Regionalni pokret »Nisam tražila« pokrenuo je lavinu otvaranja, dosad još uvijek, tabu teme, rodno uvjetovanog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Napokon su mnoge žene, djevojke, ali i neki muškarci, ispričali što su sve proživljavali. Zadarski studenti i studentice, ali i sve ostale žrtve ovakvih ponašanja, svoja su anonimna svjedočanstva podijelili na zahtjev neformalnog feminističkog kolektiva Čipke. Svjedočanstva se prikupljaju tek nekoliko dana, a već ih je stiglo mnogo. Spominju se najviše profesori sa Sveučilišta u Zadru, doduše ne imenom i prezimenom.


Vrijeme da se progovori i kaže dosta
Rektorica zadarskog Sveučilišta, Dijana Vican, koju smo pitali za komentar, rekla je kako nema nikakva saznanja o takvim ponašanjima, ali da ovakvu inicijativu može samo podržati. Istaknula je kako će, u slučaju prijave, poduzeti sve što joj zakon omogućuje.
Čipke su se osnovale prošle godine, a članice su se i ranije bavile aktivizmom i borbom za ženska prava kroz različite udruge, ali i osobno. Kako su nam ispričale Lara Mandli i Ana Pavičić iz kolektiva Čipke, na prikupljanje svjedočanstava potaknula ih je regionalna inicijativa »Nisam tražila«, ali i priče koje su kroz studiranje slušale na hodnicima Sveučilišta te i same doživjele.
U pozivu upućenom studenticama i studentima, ali i široj populaciji, istaknule su da je vrijeme da se progovori i kaže dosta. Žele prikupiti svjedočanstva o iskustvima seksualnog zlostavljanja/uznemiravanja, ali i iskustva sa seksizmom, homofobijom i transfobijom.
– Jesi li se ikad našao/la u neugodnoj situaciji zbog nečijih neželjenih i/ili neprimjerenih riječi ili dodira? Ako si ikad osjetila/o da si diskriminiran/a zbog svog spola, rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, sad je vrijeme da progovoriš o tome. Naša se iskustva često umanjuju uz komentare da smo preosjetljive/i ili da se ‘radilo samo o komplimentu’. Naši se glasovi ušutkavaju, podržavanjem nasilnika kao nekog tko se ‘samo šalio’, ‘naglo reagirao’ i ‘nije ustvari ništa loše mislio’, riječi su iz poziva u kojima se zasigurno mnogi mogu prepoznati.
– Odlučile smo da je vrijeme da pokrenemo svoju aktivističku grupu i prikupimo svjedočanstva. Svjedočanstva stalno pristižu, a trenutno ih ima petnaestak. S obzirom na to da smo se fokusirale na studentsku populaciju, najviše ih se odnosi na profesore. Svjedočanstva nismo ograničili samo na studente pa dolaze i iz drugih krugova, govori Mandli.
– Prepoznati seksualno uznemiravanje i na njega reagirati nije ‘preosjetljivost’. Nisi tražila, nisi preosjetljiva i nisi kriva! Zajedno možemo stvoriti siguran prostor za govor o seksualnom nasilju, društvo koje će znati reagirati i institucije u kojima neće biti prostora za ušutkavanje, zastrašivanje ili ponižavanje, ističu Čipke.


«Zadarska javnost mu godinama čuva leđa«
Donosimo citate nekih svjedočanstava koja su već objavljena na facebook stranici Čipke.
– U moru ovih ogavnih predatora treba se prisjetiti i ‘slavnog’ profesora sa Sveučilišta u Zadru. I on je godinama slavodobitno iskorištavao svoju poziciju i iako se o tome znalo, nitko nikada nije reagirao. Brojnim studenticama je slao poruke neprikladnog sadržaja tražeći od njih što mu u tim godinama nikad ne bi ni trebalo pasti na pamet! I sama sam bila žrtva njegovih ucjena – ako ne dam nešto zauzvrat, neću proći ispit. Ja sam mu se uspjela suprotstaviti, ali na žalost, vjerujem da mnoge cure nisu imale tu sreću. One koje su reagirale javno, nisu dobro prošle. I tu je ključ problema. Zadarska javnost mu godinama čuva leđa. Iako sada u mirovini, ne vjerujem da takvi ikad promijene ćud, jedno je od svjedočanstava pod egidom »Nisam tražila«.
– Nije se dogodilo meni, ali jest mojoj kolegici sa odjela. Profesor, koji je inače bio poznat po tome da pokušava flert sa studenticama, godinama ju je gnjavio sa pozivima na večeru, neumjesnim komplimentima i čak pozivima da dođe kod njega doma. Rekao joj je otvoreno da neće proći ispit kod njega, dok ne pristane. U početku je nastojala ući na ispit zajedno sa još par kolegica, ali, prema njezinim riječima, on bi ostale kolegice ispitivao, a nju ignorirao dok ne ostane sama. Na kraju je bila toliko očajna da je priznala roditeljima, ali nažalost, iako smo ju mi nagovarali da ga prijavi, otac joj je zabranio jer ga je bilo sram da se to provlači, stoji u jednom od svjedočanstava.
Čipke su objavile obrazac za svjedočanstva, a tko želi, može im se obratiti na stranici (https://www.facebook.com/nfk.cipke) ili putem maila na [email protected].
 




Rektorica dr. Dijana Vican poziva na prijavljivanje nedopustivog ponašanja


Inicijativu ženskog feminističkog kolektiva za prikupljanje svjedočanstava podržala je i Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.
– Nemam saznanja o takvim događajima, a nisam znala ni za tu inicijativu, ali ja je samo mogu podržati i cijeniti. Mi i inače, kao sveučilište humanističkih znanosti imamo programe sprječavanja takvog ponašanja i osvještavanja. No, uslijed posljednjih aktualnih događanja, naglasila sam još jednom, baš neki dan na Senatu, da ih molim da takva ponašanja prijave. Bilo da se radi o studentima, djelatnicima, pročelnicima, članovima Senata… Naglasila sam im da budu slobodni to prijaviti. U slučaju prijave, ja ću poduzeti sve što mi zakon omogućuje, istaknula je Vican.