Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Policija ispraznila Sveučilište zbog lažne dojave o bombi

Autor:

27.02.2009. 23:00
Policija ispraznila Sveučilište zbog lažne dojave o bombi

Foto: Zvonko KUCELIN



Ispitni rokovi još uvjek traju tako da je moguće da je netko nezadovoljan ocjenom ili pokušavajući da si ostavi još koji dan za učenje dojavio za bombu, pretpostavljaju studenti
Jučer oko podne u centar 112 je dojavljeno da se u prostoru Arheološkog fakulteta u Zadru nalazi eksplozivna naprava. Arheološki fakultet u Zadru ne postoji, ali zbog sigurnosti policija je brzom intervencijom ispraznila prostorije Sveučilišta u Zadru. Neslužbeno smo saznali da je telefon s kojeg je stigla dojava javna govornica na Poluotoku te je na njoj izvršen očevid da bi se pronašla osoba koja je dojavila bombu. Kako je vrijeme ispitnih rokova pretpostavlja se da je dojavu poslao nedovoljno pripremljeni student. Djelatnik OKC-a u Zadru rekao je da je centar 112 danas oko podne zaprimio dojavu o bombi na Arheološkom fakultetu u Zadru.
– Kako ne postoji Arheološki fakultet, ciljano smo išli na pregled Odjela arheologije Sveučilišta u Zadru. U izvidu pregledane su sve prostorije fakulteta i ustanovljeno je da je dojava lažna. Napravili smo i vizualni pregled s psom obučenim za pronalazak eksploziva, a pretraga je trajala od 13.15 do 14.55 sati, kaže djelatnik OKC dodajući da je napravljen i očevid na javnom telefonu s kojega je dojava stigla.
Nazvali smo rektora Sveučilišta u Zadru Antu Uglešića koji se nalazi u Mađarskoj te nam je rekao da je saznao za dojavu i da je najvjerojatnije lažna. No, drugih informacija nije imao. Uputio nas je na profesora Brunislava Marijanovića s Odsjeka za arheologiju gdje se pretpostavljalo da se nalazi bomba. Prof. Marijanović kaže da zna da je policija dobila dojavu o postavljenoj bombi.
– Ispraznili smo prostorije fakulteta. Nakon što su sve prostorije pregledane i bomba nije pronađena vratili smo se u urede, rekao je Marijanović.
Ispred fakulteta neki studenti su stajali više od dva sata. Nekima su sada ispitni rokovi, dok su neki došli samo po ocjene.
– Ispitni rokovi još uvijek traju tako da je moguće da je netko nezadovoljan ocjenom ili pokušavajući da si ostavi još koji dan za učenje, dojavio za bombu. Ovo nije prvi put da se dojavljuje o bombi na našem Sveučilištu, kažu zadarski studenti.
Na pitanje na koji način im je javljeno za bombu i kako je prošao izlazak iz prostorija kažu da im je u predavaonice ušao specijalac koji im je rekao da trebaju napustiti prostoriju.
– Nakon što nam je javljeno, svi smo izišli ispred fakulteta. Nije bilo alarma niti organiziranog izlaska, a na sreću nije bilo stampeda, jer bi nas u tom slučaju više stradalo nego od bombe, šale se studenti ističući da su i pretpostavljali da nije bilo bombe.
– Nakon što je ustanovljeno da bombe nema, osoblje fakulteta se vratilo na posao, a nas su poslali kući, kaže nam jedan od studenata dodajući da je samo došao da mu upišu ocjenu i da je izgubio tri sata čekajući zbog dojave, a na kraju nije napravio ništa.
Neki od studenata su danima spremali ispite, a kako su nam kažu, sada zbog nekog šaljičine ne znaju za kada će ti ispiti biti odgođeni.