Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ponedjeljak zadnji dan zaprimanja prijava

Autor:

27.02.2009. 23:00
Ponedjeljak zadnji dan zaprimanja prijava


Korisno je stoga podsjetiti na zakonski propis prema kojem svi oni koji su obvezni podnijeti godišnju prijavu, a to ne učine u zakonskom roku ili su im podaci iz prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom i mogu računati na kaznu od 500 do čak 200.000 kuna
Ovogodišnja “sezona poreznih prijava” bliži se kraju, a kao i svake godine do sada podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za 2008. godinu i ovaj je put započelo 1. siječnja. No, iako se one prema proceduri zaprimaju najkasnije do kraja veljače, treba naglasiti da, s obzirom da je 28. veljače ove godine neradni dan, posljednji dan dostavljanja prijave završava prvog sljedećeg radnog dana, odnosno u ponedjeljak 2. ožujka.
Razlog je to zbog kojeg svi oni koji još uvijek nisu stigli podnijeti prijavu mogu odahnuti i učiniti to prvi dan narednog tjedna, ali isto tako i izlika manje svima onima koji su ovu obvezu namjeravali izbjeći.
Naime, svi koji nemaju potrebno znanje, vremena i volje za popunjavanje prijave još uvijek imaju vremena obratiti se stručnjacima koji će to za njih učiniti, dok građanima ipak preostaje prikupljanje dokumentacije i predaja prijave zadarskoj ispostavi Porezne uprave.
Korisno je podsjetiti na zakonski propis prema kojemu svi koji su obvezni podnijeti godišnju prijavu, a to ne učine u zakonskom roku ili su im podaci iz prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom i mogu računati na kaznu od 500 do čak 200.000 kuna.
Naime, godišnju poreznu prijavu obvezan je nadležnoj ispostavi podnijeti onaj porezni obveznik koji u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada, odnosno plaću ili mirovinu kod dva ili više poslodavca istodobno.
Prilikom podnošenja godišnje porezne prijave, odnosno obrazca DOH potrebno je dostaviti dokumentaciju ovisno o vrsti dohotka koju je porezni obveznik ostvario. To je, primjerice, izvješće o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu, obavijest o isplaćenoj mirovini, potvrda isplatitelja o ostvarenom drugom dohotku u 2008. godini i uplaćenom porezu i prirezu te ostala dokumentaciju propisanu Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak, ovisno o tome koje porezne olakšice porezni obveznik želi ostvariti podnošenjem godišnje porezne prijave. Visina povrata ovisi o iznosu porezne osnovice i uplaćenom porezu u protekloj godini, a najviše je moguće ostvariti povrat do visine uplaćenog poreza.
Osim potvrde poslodavca ili više njih o isplaćenim dohocima u 2008. godini korisno je prikupiti i račune za usluge koje se smatraju poreznim olakšicama.
Građani stoga imaju pravo koristiti i olakšice za zdravstvene usluge, bilo da je riječ o plaćenim participacijama, uslugama obavljenim kod privatnika u zdravstvenoj zaštiti ili nabavi invalidskih pomagala.
Korisno je zato čuvati račune zubara, zidara, vodoinstalatera. Prilaganjem računa kojima se dokazuje poboljšanje uvjeta stanovanja, liječenje, uplata premija životnog, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja te dobrovoljnog mirovinskog osiguranja.